Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Surówka z kiszonej kapusty to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad w wielu polskich domach. Ten tradycyjny dodatek jest idealny do ryb, ale z powodzeniem odnajdzie się również pośród mięs. Surówka z kiszonej kapusty jest niezwykle łatwa w przyrządzeniu, a jej smak będzie świetnie współgrał z resztą dania głównego.
Aby przygotować tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty , potrzebne będą: kapusta kiszona, marchewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Ilość kapusty kiszonej zależna jest od ilości porcji, które chcemy otrzymać. Na jedną porcję przypada około 100 gramów kapusty. Przy trzech porcjach należy dodać jedną średniej wielkości marchewkę oraz pół pęczka natki pietruszki i 3 łyżki oleju.
Przepis na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczy odcisnąć nadmiar zalewy z kiszonej kapusty, następnie poszatkować ją drobno i przełożyć do miski.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarcie o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Siekamy drobno natkę pietruszki i dokładamy do miski. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. To wszystko – tradycyjna surówka z kiszonej kapusty gotowa! Można serwować zaraz po przygotowaniu.
Przygotowanie
21 min
Krok 1
10 min
Kapustę kiszoną - najlepiej młodą, wycisnąć i drobno poszatkować, przełożyć do miski.
Krok 2
5 min
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty.
Krok 3
2 min
Dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
3 min
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 5
1 min
Podajemy jako dodatek - gotowa tuż po przygotowaniu.
Krok 1
z
5
Kapustę kiszoną - najlepiej młodą, wycisnąć i drobno poszatkować, przełożyć do miski.
Krok 2
z
5
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty.
Krok 3
z
5
Dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
z
5
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 5
z
5
Podajemy jako dodatek - gotowa tuż po przygotowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
W
Wacław
Po co marchew jak już jest w kiszonej kapuście
Winiary
Expert
Czasami możesz kupić kapustę kiszoną bez marchewki, wtedy warto ją dodać. 😊
Komentarze 1