Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty
21min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.53 g
Węglowodany
7.29 g
Tłuszcze
13.81 g
Wartość energetyczna
152.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
21 min
Krok 1
10 min
Kapustę kiszoną - najlepiej młodą, wycisnąć i drobno poszatkować, przełożyć do miski.
Krok 2
5 min
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty.
Krok 3
2 min
Dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
3 min
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 5
1 min
Podajemy jako dodatek - gotowa tuż po przygotowaniu.
Surówka z kiszonej kapusty to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad w wielu polskich domach. Ten tradycyjny dodatek jest idealny do ryb, ale z powodzeniem odnajdzie się również pośród mięs. Surówka z kiszonej kapusty jest niezwykle łatwa w przyrządzeniu, a jej smak będzie świetnie współgrał z resztą dania głównego.
Aby przygotować tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty , potrzebne będą: kapusta kiszona, marchewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Ilość kapusty kiszonej zależna jest od ilości porcji, które chcemy otrzymać. Na jedną porcję przypada około 100 gramów kapusty. Przy trzech porcjach należy dodać jedną średniej wielkości marchewkę oraz pół pęczka natki pietruszki i 3 łyżki oleju.
Przepis na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczy odcisnąć nadmiar zalewy z kiszonej kapusty, następnie poszatkować ją drobno i przełożyć do miski.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarcie o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Siekamy drobno natkę pietruszki i dokładamy do miski. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. To wszystko – tradycyjna surówka z kiszonej kapusty gotowa! Można serwować zaraz po przygotowaniu.
Aby przygotować tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty , potrzebne będą: kapusta kiszona, marchewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Ilość kapusty kiszonej zależna jest od ilości porcji, które chcemy otrzymać. Na jedną porcję przypada około 100 gramów kapusty. Przy trzech porcjach należy dodać jedną średniej wielkości marchewkę oraz pół pęczka natki pietruszki i 3 łyżki oleju.
Przepis na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczy odcisnąć nadmiar zalewy z kiszonej kapusty, następnie poszatkować ją drobno i przełożyć do miski.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarcie o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Siekamy drobno natkę pietruszki i dokładamy do miski. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. To wszystko – tradycyjna surówka z kiszonej kapusty gotowa! Można serwować zaraz po przygotowaniu.
Komentarze 1