Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

0
21 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Kapusta Kiszona
1 
Marchewka
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13.81 g
Białko
1.53 g
Węglowodany
7.29 g
Wartość energetyczna
152.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

21 min
Krok 1
10 min
Kapustę kiszoną - najlepiej młodą, wycisnąć i drobno poszatkować, przełożyć do miski.
Krok 2
5 min
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty.
Krok 3
2 min
Dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
3 min
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Krok 5
1 min
Podajemy jako dodatek - gotowa tuż po przygotowaniu.
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Krok 1 z 5

Kapustę kiszoną - najlepiej młodą, wycisnąć i drobno poszatkować, przełożyć do miski.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Krok 2 z 5

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Krok 3 z 5

Dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Krok 4 z 5

Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Krok 5 z 5

Podajemy jako dodatek - gotowa tuż po przygotowaniu.

Surówka z kiszonej kapusty to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić niedzielny obiad w wielu polskich domach. Ten tradycyjny dodatek jest idealny do ryb, ale z powodzeniem odnajdzie się również pośród mięs. Surówka z kiszonej kapusty jest niezwykle łatwa w przyrządzeniu, a jej smak będzie świetnie współgrał z resztą dania głównego.

Aby przygotować tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty , potrzebne będą: kapusta kiszona, marchewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Ilość kapusty kiszonej zależna jest od ilości porcji, które chcemy otrzymać. Na jedną porcję przypada około 100 gramów kapusty. Przy trzech porcjach należy dodać jedną średniej wielkości marchewkę oraz pół pęczka natki pietruszki i 3 łyżki oleju.

Przepis na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczy odcisnąć nadmiar zalewy z kiszonej kapusty, następnie poszatkować ją drobno i przełożyć do miski.

Marchewkę obieramy, trzemy na tarcie o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Siekamy drobno natkę pietruszki i dokładamy do miski. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. To wszystko – tradycyjna surówka z kiszonej kapusty gotowa! Można serwować zaraz po przygotowaniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika