Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Dodaj do CookBook

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

(0)
45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki (najlepiej wczesne)
0.5  l
Wywar warzywny lub woda
10  dag
Szynka szwarcwaldzka lub wędzony boczek w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1 
Por
1 
Marchewka (najlepiej młoda)
1  łyżeczka
Suszony majeranek
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
4  łyżek
Śmietana kwaśna
1  łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29 g
Wartość energetyczna
250.5 kcal
Tłuszcze
11 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przaśna, tradycyjna zupa ziemniaczana. Gęsta i tak pożywna, że wcale nie trzeba porcji dla chłopa, by nasycić się na dłużej. Na bogato okraszona chrupiącymi skwarkami wyśmienicie smakuje do ostatniej łyżki. A przecież zupa ziemniaczana została przygotowana z najzwyklejszych kartofli :)

Miłośnikom zup ziemniaczanych polecam także inne przepisy:
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
  • Krok 2

    4 min
    Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Krok 3

    4 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
  • Krok 6

    10 min
    Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
  • Krok 7

    10 min
    Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
  • Krok 8

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 1 z 9

Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 2 z 9

Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 3 z 9

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 4 z 9

W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 5 z 9

Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 6 z 9

Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 7 z 9

Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 8 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 9 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    1 godz 25 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa kalafiorowa

    Tradycyjna zupa kalafiorowa

    55 min Łatwy
  • Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu