Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

(0)
45min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki (najlepiej wczesne)
0.5  l
Wywar warzywny lub woda
10  dag
Szynka szwarcwaldzka lub wędzony boczek w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1 
Por
1 
Marchewka (najlepiej młoda)
1  łyżeczka
Suszony majeranek
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
4  łyżek
Śmietana kwaśna
1  łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.65 g
Węglowodany
29.01 g
Tłuszcze
11.02 g
Wartość energetyczna
250.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przaśna, tradycyjna zupa ziemniaczana. Gęsta i tak pożywna, że wcale nie trzeba porcji dla chłopa, by nasycić się na dłużej. Na bogato okraszona chrupiącymi skwarkami wyśmienicie smakuje do ostatniej łyżki. A przecież zupa ziemniaczana została przygotowana z najzwyklejszych kartofli :)

Miłośnikom zup ziemniaczanych polecam także inne przepisy:
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
  • Krok 2

    4 min
    Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Krok 3

    4 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
  • Krok 6

    10 min
    Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
  • Krok 7

    10 min
    Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
  • Krok 8

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 1 z 9

Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 2 z 9

Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 3 z 9

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 4 z 9

W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 5 z 9

Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 6 z 9

Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 7 z 9

Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 8 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

Krok 9 z 9

Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

    38 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z domowym chrzanem i pieczonymi ziemniaczkami

    2 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu