Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Dodaj do CookBook

Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

(1)
45 min
Średni
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Ziemniaki (najlepiej wczesne)
0.5  l
Wywar warzywny lub woda
10  dag
Szynka szwarcwaldzka lub wędzony boczek w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1 
Por
1 
Marchewka (najlepiej młoda)
1  łyżeczka
Suszony majeranek
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Listek laurowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
4  łyżek
Śmietana kwaśna
1  łyżka
Posiekany szczypiorek lub koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29 g
Wartość energetyczna
250.5 kcal
Tłuszcze
11 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przaśna, tradycyjna zupa ziemniaczana. Gęsta i tak pożywna, że wcale nie trzeba porcji dla chłopa, by nasycić się na dłużej. Na bogato okraszona chrupiącymi skwarkami wyśmienicie smakuje do ostatniej łyżki. A przecież zupa ziemniaczana została przygotowana z najzwyklejszych kartofli :)

Miłośnikom zup ziemniaczanych polecam także inne przepisy:
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.
  • Krok 2

    4 min
    Przekładamy skwarki do miseczki. W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Krok 3

    4 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
  • Krok 6

    10 min
    Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając.
  • Krok 7

    10 min
    Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków (pilnujemy, aby się nie rozgotowały).
  • Krok 8

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
  • Krok 9

    3 min
    Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna – przepis na tradycyjną zupę z ryb

    Zupa rybna – przepis na tradycyjną zupę z ryb

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    2 godz 40 min Łatwy
  • Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

    Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu