Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
56min
Łatwy
500
g
Młode ziemniaki (4-5 szt)
110
g
Topinambur (3 małe szt.)
0.5
łyżeczka
Chrzan
2
Szalotka (lub 1 mała cebula)
1
łyżka
Masło klarowane
4
łyżek
1100
ml
Woda
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Kozieradka do smaku
0.75
łyżeczka
Suszony tymianek
1
pęczek
Koperek
trochę
Świeża szałwia (opcjonalnie )
3
łyżek
Śmietana
.
Wartości odżywcze
Białko
5.01 g
Węglowodany
29.36 g
Tłuszcze
8.09 g
Wartość energetyczna
209.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
6 min
Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Krok 2
6 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
Krok 3
8 min
Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
Krok 4
30 min
Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
Krok 6
3 min
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.
Na ryneczku w moim mieście pojawiły się już pierwsze tegoroczne młode ziemniaki. Nie ma nic lepszego niż domowy obiad z młodymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem. Niejednokrotnie przekonałam się już, że siła tkwi w prostocie i zazwyczaj te najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić mnie smakiem. Tak było choćby w przypadku pysznego chłodnika do picia podanego w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego.
Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!
Z młodych ziemniaków można też ugotować oczywiście pyszną zupę, w której będą one jedynie dodatkiem (zupa jarzynowa) lub głównym składnikiem (zupa ziemniaczana). Polecam też inne przepisy na zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z kociołka
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!
Z młodych ziemniaków można też ugotować oczywiście pyszną zupę, w której będą one jedynie dodatkiem (zupa jarzynowa) lub głównym składnikiem (zupa ziemniaczana). Polecam też inne przepisy na zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z kociołka
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
Komentarze 0