Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

0
155 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
2 kawałków
Korzeń pietruszki
2 kawałków
Seler naciowy
2 
Ziemniaki
2 
Ogórek kiszony
120 g
Jajko, całe, gotowane, na twardo
1 kubek
Zielony groszek
1 łyżeczka
Musztarda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
20 min
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w całości. Wystudzone warzywa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, po czym delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 2
5 min
Ugotowane jajka na twardo obierz i również pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 3
5 min
Ogórki kiszone, jeśli mają twardą skórkę obierz i pokrój w kosteczkę o analogicznej wielkości, odciśnij delikatnie nadmiar wody.
Krok 4
2 min
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj odsączony groszek i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
3 min
Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
Krok 6
120 min
Sałatkę umieść w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w całości. Wystudzone warzywa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, po czym delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 2 z 6

Ugotowane jajka na twardo obierz i również pokrój w drobną kosteczkę.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 3 z 6

Ogórki kiszone, jeśli mają twardą skórkę obierz i pokrój w kosteczkę o analogicznej wielkości, odciśnij delikatnie nadmiar wody.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 4 z 6

Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj odsączony groszek i delikatnie wymieszaj.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 5 z 6

Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 6 z 6

Sałatkę umieść w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.

Święta bez sałaki jarzynowej to coś, co po prostu nie przejdzie w polskim domu! „Oficjalne” potrawy związane z Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą to jedno, jednak ten typ sałatki świetnie odnajdzie się zawsze i u każdego. Co więcej, choć większość z nas robi ją według tego samego albo podobnego przepisu, to w każdym domu smakuje ona inaczej! Sałatka jarzynowa pasuje do każdego mięsa i pieczeni. Można ją zjeść jako samodzielne danie, ale też stanowi świetny sposób na wprowadzenie trendu „zero waste” do swojej kuchni. Jest pełna warzyw, dlatego zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. A do tego pomoże przemycić do posiłku nieco więcej witamin i minerałów. Choć większości z nas kojarzy się z wiosną, w wielu domach króluje przez cały rok. Dobrze komponuje się z rybami, ale też z grillowanym mięsem, dlatego warto ją przyrządzić na ogrodowe barbeque. Nie może jej zabraknąć też na bardziej oficjalnych uroczystościach, takich jak imieniny, wesela czy komunie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika