Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

3
2 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchew
1 
Pietruszka
2  kawałków
Seler naciowy
2 
Ziemniaki
2 
Ogórek kiszony
120  g
Jajko, całe, gotowane, na twardo
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  łyżeczka
Musztarda
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny grubo mielony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.85 g
Węglowodany
27.52 g
Tłuszcze
18.98 g
Wartość energetyczna
320.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

160 min
Krok 1
20 min
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w całości. Wystudzone warzywa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, po czym delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 2
10 min
Ugotowane jajka na twardo obierz i również pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 3
5 min
Ogórki kiszone, jeśli mają twardą skórkę obierz i pokrój w kosteczkę o analogicznej wielkości, odciśnij delikatnie nadmiar wody.
Krok 4
2 min
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj odsączony groszek i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
3 min
Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
Krok 6
120 min
Sałatkę umieść w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 1 z 6

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w całości. Wystudzone warzywa obierz i pokrój w drobną kosteczkę, po czym delikatnie odciśnij z nadmiaru wody.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 2 z 6

Ugotowane jajka na twardo obierz i również pokrój w drobną kosteczkę.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 3 z 6

Ogórki kiszone, jeśli mają twardą skórkę obierz i pokrój w kosteczkę o analogicznej wielkości, odciśnij delikatnie nadmiar wody.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 4 z 6

Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj odsączony groszek i delikatnie wymieszaj.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 5 z 6

Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Krok 6 z 6

Sałatkę umieść w lodówce na ok. 2 godziny do schłodzenia.

Święta bez sałaki jarzynowej to coś, co po prostu nie przejdzie w polskim domu! „Oficjalne” potrawy związane z Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą to jedno, jednak ten typ sałatki świetnie odnajdzie się zawsze i u każdego. Co więcej, choć większość z nas robi ją według tego samego albo podobnego przepisu, to w każdym domu smakuje ona inaczej!

Sałatka jarzynowa pasuje do każdego mięsa i pieczeni. Można ją zjeść jako samodzielne danie, ale też stanowi świetny sposób na wprowadzenie trendu „zero waste” do swojej kuchni. Jest pełna warzyw, dlatego zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. A do tego pomoże przemycić do posiłku nieco więcej witamin i minerałów.

W jednym garnku możesz ugotować marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę, a w drugim jajka na twardo. Podczas studzenia tych składników, możesz pokroić ogórki kiszone, przygotować groszek, a następnie posiekać pozostałe warzywa. Całość połącz z musztardą, solą i pieprzem. Zwieńczeniem dzieła będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatkę podawaj dobrze schłodzoną.

Choć większości z nas kojarzy się z wiosną, w wielu domach króluje przez cały rok. Dobrze komponuje się z rybami, ale też z grillowanym mięsem, dlatego warto ją przyrządzić na ogrodowe barbeque. Nie może jej zabraknąć też na bardziej oficjalnych uroczystościach, takich jak imieniny, wesela czy komunie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
10.9g / 13%
Węglowodany
27.5g / 33%
Tłuszcze
19g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika