Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Nieduży kalafior (lub pół dużego)
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej)
3 
Ziemniaki
1 
Udko kurczaka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
5  gałązek
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki, seler korzeniowy)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Klarowane masło
trochę
Śmietanka do zabielenia zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.39 g
Węglowodany
12.83 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
198.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
30 min
Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
Krok 2
3 min
Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
Krok 3
5 min
Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
Krok 4
10 min
Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Krok 5
5 min
Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 6
1 min
Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
Krok 7
1 min
Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 1 z 7

Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 2 z 7

Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 3 z 7

Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 4 z 7

Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 5 z 7

Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 6 z 7

Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 7 z 7

Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!

Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.

Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:


Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Wigilijna zupa z suszu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika