Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!
Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.
Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:
Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Wigilijna zupa z suszu
Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.