Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!
Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.
Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:
Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
Krok 2
3 min
Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
Krok 3
5 min
Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
Krok 4
10 min
Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Krok 5
5 min
Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 6
1 min
Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
Krok 2
z
7
Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
Krok 3
z
7
Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
Krok 4
z
7
Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Krok 5
z
7
Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 6
z
7
Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0