Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Dodaj do CookBook

Tradycyjna zupa kalafiorowa

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Nieduży kalafior (lub pół dużego)
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej)
3 
Ziemniaki
1 
Udko kurczaka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
5  gałązek
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki, seler korzeniowy)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Klarowane masło
trochę
Śmietanka do zabielenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.8 g
Wartość energetyczna
198.1 kcal
Tłuszcze
12.7 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!

Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.

Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:


Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Wigilijna zupa z suszu

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
  • Krok 3

    5 min
    Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
  • Krok 4

    10 min
    Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 1 z 7

Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 2 z 7

Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 3 z 7

Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 4 z 7

Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 5 z 7

Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 6 z 7

Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 7 z 7

Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    43 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu