Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Tradycyjna zupa kalafiorowa
Tradycyjna zupa kalafiorowa

Tradycyjna zupa kalafiorowa

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Nieduży kalafior (lub pół dużego)
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej)
3 
Ziemniaki
1 
Udko kurczaka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
5  gałązek
Świeże zioła (lubczyk, natka pietruszki, seler korzeniowy)
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  łyżka
Klarowane masło
trochę
Śmietanka do zabielenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.39 g
Węglowodany
12.83 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
198.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjna zupa kalafiorowa – latem we wszystkich polskich domach nie może jej zabraknąć. Co sprawia, że smakuje tak pysznie, choć wymaga minimum wysiłku? Sekretem zupy kalafiorowej jest doskonały smak młodych warzyw i aromatycznych ziół, a także szczypta sentymentu do prostych zup, które każdy z nas doskonale zna z dzieciństwa. Smacznego!

Zimą zupę kalafiorową warto przygotować z mrożonego kalafiora, który zamrożony zaraz po zbiorach zachowuje nie tylko większość wartości odżywczych, składników mineralnych i witamin, ale także swój doskonały smak.

Poznaj też inne przepisy na tradycyjne i klasyczne zupy:


Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Wigilijna zupa z suszu

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.
  • Krok 3

    5 min
    Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.
  • Krok 4

    10 min
    Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 6

    1 min
    Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 1 z 7

Udko kurczaka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 2 z 7

Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por (białą i jasnozieloną część) kroimy wzdłuż na pół, następnie w półtalarki i drobniej.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 3 z 7

Pokrojone warzywa podduszamy na klarowanym maśle do miękkości.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 4 z 7

Do wywaru dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora oraz gałązki świeżych ziół, doprawiamy solą morską, gotujemy nieco ponad 10 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 5 z 7

Do zupy dodajemy podduszone na maśle warzywa, gotujemy jeszcze 5 minut.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 6 z 7

Chochelkę zupy przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy na gładki krem i zagęszczamy nim zupę.

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Krok 7 z 7

Zupę kalafiorową zabielamy śmietanką, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    30 min Średni
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu