Sałatka jarzynowa tradycyjna
85min
Łatwy
4 łyżek
2
Marchew
2
Pietruszka
1
Seler
3
Ziemniaki
4
Jajko
1
Jabłka
2
Ogórek kiszony
1 łyżka
Cebula
1 puszka
Groszek Konserwowy
1 łyżka
Musztarda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
9.49 g
Węglowodany
25.28 g
Tłuszcze
16.48 g
Wartość energetyczna
280.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
45 min
Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.
Krok 2
15 min
Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
Groszek odsącz z zalewy.
Krok 4
10 min
Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.
Krok 5
2 min
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
8 min
Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa tradycyjna to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Jak ją przygotować? W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?
Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!
Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Omega 3:6, który stanowi optymalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.
Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.
Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!
Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Omega 3:6, który stanowi optymalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.
Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.
Komentarze 0