Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

(5)
1 godz 25 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchew
2 
Pietruszka
1 
Seler
3 
Ziemniaki
4 
Jajko
1 
2 
Ogórek kiszony
1  łyżka
Cebula
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  łyżka
Musztarda
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
25.22 g
Tłuszcze
13.98 g
Wartość energetyczna
259.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
45 min
Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.
Krok 2
15 min
Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
Groszek odsącz z zalewy.
Krok 4
10 min
Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.
Krok 5
2 min
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
8 min
Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 1 z 6

Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 2 z 6

Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 3 z 6

Groszek odsącz z zalewy.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 4 z 6

Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 5 z 6

Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 6 z 6

Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.

Sałatka jarzynowa tradycyjna to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Jak ją przygotować? W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!

Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Dekoracyjny lub Majonez Omega 3:6, który stanowi optymalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.

Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.5g / 14%
Węglowodany
25.2g / 39%
Tłuszcze
14g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika