Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchew
2 
Pietruszka
1 
Seler
3 
Ziemniaki
4 
Jajko
1 
Jabłka
2 
Ogórek kiszony
1 łyżka
Cebula
1 puszka
Groszek Konserwowy
1 łyżka
Musztarda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
280.74 kcal
Węglowodany
25.28 g
Białko
9.49 g
Tłuszcze
16.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
45 min
Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.
Krok 2
15 min
Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Krok 3
5 min
Groszek odsącz z zalewy.
Krok 4
10 min
Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.
Krok 5
2 min
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
8 min
Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 1 z 6

Warzywa oczyść, umyj i ugotuj. Ziemniaki ugotuj oddzielnie. Odsącz i ostudź.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 2 z 6

Warzywa, ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 3 z 6

Groszek odsącz z zalewy.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 4 z 6

Wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Omega 3:6 WINIARY i musztardą.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 5 z 6

Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Krok 6 z 6

Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – najlepiej natką pietruszki.

Sałatka jarzynowa tradycyjna to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Jak ją przygotować? W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!

Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Omega 3:6, który stanowi optymalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.

Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika