Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi
120min
Łatwy
2 łyżek
2
Ziemniaki
3
Marchew
0.5
Seler
1 słoik
Kurki marynowane
1
Por (biała część)
0.5 pęczek
Natka pietruszki
100 g
Boczek
1 łyżka
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
6.07 g
Węglowodany
15.44 g
Tłuszcze
36.14 g
Wartość energetyczna
391.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
15 min
Boczek pokrój w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, ostudź.
Krok 2
20 min
Ziemniaki, marchewkę i seler ugotuj, obierz i pokrój w kosteczkę.
Krok 3
5 min
Por dokładnie opłucz i pokrój w kosteczkę.
Krok 4
5 min
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 5
5 min
Kurki odsącz z zalewy i większe rozdrobnij na mniejsze, ale nie za małe kawałki (mogą być nawet całe grzybki).
Krok 6
10 min
Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
60 min
Tak przygotowaną sałatkę umieść w lodówce do schłodzenia.
Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami to jedna z najbardziej sytych i wartościowych sałatek. Smaczna, pożywna, zdrowa ze względu na zawartość warzyw – czegoż chcieć więcej od tego dania? Sałatkę jarzynową z grzybami możesz podać z kurkami marynowanymi. Polecamy wykorzystanie Majonezu dekoracyjnego WINIARY do sałatki jarzynowej. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić sałatkę – wtedy będzie najsmaczniejsza. Proponujemy jej podanie z pajdami chleba lub ciepłymi grzankami.
Komentarze 0