Musztardowa sałatka jarzynowa
1 godz 20 min
Średni
Warianty przepisu
3
Jajka
4
Ziemniaki
1
łyżeczka
Sól
4
Marchewka
1
Pietruszka
2
Liść laurowy
1
łyżeczka
Pieprz ziarnisty
1
łyżeczka
Ziele angielskie
1
1
puszka
Kukurydza konserwowa
4
Ogórek kiszony
0.5
Cebula
4
łyżek
5
łyżek
Musztarda
1
łyżeczka
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
6.32 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
14.93 g
Wartość energetyczna
234.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
12 min
Ugotuj jajka na twardo. Do wrzątku delikatnie włóż jajka i gotuj 10 minut. Zahartuj pod zimną wodą i i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski.
Krok 2
17 min
Ziemniaki obierz ze skórki, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą nad wysokość ziemniaków i gotuj je aż zmiękną (ok. 15- 20 minut). Odcedź, pokrój w kostkę i dodaj do dużej miski z jajkami.
Krok 3
45 min
Marchewki i pietruszki obierz ze skórki. Przekrój na pół i wrzuć do innego małego garnka w trakcie gotowania ziemniaków. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i zalej wodą, aby podwójnie przykryła warzywa. Gotuj ok. 40 minut aż warzywa zmiękną. Odcedź je i pokrój marchewki i pietruszkę w kostkę. Dodaj do dużej miski z jajkami i ziemniakami.
Krok 4
5 min
Jabłko pokrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój jabłko w kostkę. Dodaj do miski. Ogórki kiszone i cebulę (bez skórki) również pokrój w kostkę i dodaj do miski.
Krok 5
1 min
Do miski dodaj również kukurydzę, majonez, musztardę i sól. Dopraw pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.
Musztardowa sałatka jarzynowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Sprawdzi się na urodzinach i imieninach, świętach wielkanocnych, podczas spotkań z przyjaciółmi - również na grillu. Mniam! :)
Komentarze 0