Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

(0)
1 godz 29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
3  łyżek
Olej lub oliwa
0.25  szklanka
Śmietana
4  łyżek
Musztarda
6 
Ziemniaki jednakowej wielkości
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.8 g
Wartość energetyczna
362.8 kcal
Tłuszcze
27.6 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa musztardowa to świetny pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotujecie ją w kilka minut, wykorzystując jako bazę Zupę Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa musztardowa pysznie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale jeśli macie więcej czasu, koniecznie podajcie ją z pieczonymi ziemniakami. Dzięki nim zupa staje się bardzo sycąca i z pewnością zastąpi dwudaniowy obiad.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Nacinamy „gęsto”, jakbyśmy chcieli pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki, nie nacinając ich do samego końca – można położyć ziemniaka na łyżce, wówczas ostrze noża zatrzyma się na jej brzegu.
  • Krok 2

    60 min
    Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie smarujemy olejem lub oliwą, oprószamy solą. Pieczemy w 180 st. C około godziny, do miękkości ziemniaków w dolnej części.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy, aż uwolni swój aromat.
  • Krok 4

    5 min
    Podlewamy cebulę szklanką wody, zagotowujemy.
  • Krok 5

    7 min
    W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy do cebulki, gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Musztardę łączymy ze śmietaną. Hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.
  • Krok 7

    2 min
    W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podajemy z gorącymi pieczonymi ziemniakami.
Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 1 z 8

Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Nacinamy „gęsto”, jakbyśmy chcieli pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki, nie nacinając ich do samego końca – można położyć ziemniaka na łyżce, wówczas ostrze noża zatrzyma się na jej brzegu.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 2 z 8

Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie smarujemy olejem lub oliwą, oprószamy solą. Pieczemy w 180 st. C około godziny, do miękkości ziemniaków w dolnej części.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 3 z 8

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy, aż uwolni swój aromat.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 4 z 8

Podlewamy cebulę szklanką wody, zagotowujemy.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 5 z 8

W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania z zupą jarzynową, dodajemy do cebulki, gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 6 z 8

Musztardę łączymy ze śmietaną. Hartujemy odrobiną gorącej zupy, dodajemy do garnka, mieszamy.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 7 z 8

W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa musztardowa z pieczonymi ziemniakami

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z gorącymi pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu