Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

0
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Ziemniaki
1 
Cebula
2 
Por (biała część)
1  łyżka
Oliwa z oliwek
700  ml
Woda
20  dag
Świeże grzyby (podgrzybki lub prawdziwki)
1  łyżeczka
Przyprawa z suszonych grzybów leśnych
2  łyżek
Sklarowane masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
trochę
Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.79 g
Węglowodany
20.35 g
Tłuszcze
9.36 g
Wartość energetyczna
184.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie w głębokim rondlu.
Krok 2
2 min
Dodajemy pokrojony w plasterki por, chwilę przesmażamy.
Krok 3
15 min
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem drobiowym, dodajemy łyżeczkę przyprawy grzybowej, gotujemy 15 minut.
Krok 4
10 min
W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku i ściółki, kroimy w plasterki, podduszamy na maśle około 10 minut na wolnym ogniu, pod koniec lekko solimy.
Krok 5
3 min
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą morską i pieprzem.
Krok 6
1 min
Kremową zupę ziemniaczaną podajemy z podduszonymi na maśle grzybami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 1 z 6

Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie w głębokim rondlu.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 2 z 6

Dodajemy pokrojony w plasterki por, chwilę przesmażamy.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 3 z 6

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem drobiowym, dodajemy łyżeczkę przyprawy grzybowej, gotujemy 15 minut.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 4 z 6

W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku i ściółki, kroimy w plasterki, podduszamy na maśle około 10 minut na wolnym ogniu, pod koniec lekko solimy.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 5 z 6

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą morską i pieprzem.

Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami

Krok 6 z 6

Kremową zupę ziemniaczaną podajemy z podduszonymi na maśle grzybami, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Krem z ziemniaków świetnie smakuje doprawiony przyprawą z suszonych grzybów i świeżymi podgrzybkami podduszonymi na maśle. Prosta, przaśna kremowa zupa ziemniaczana za sprawą grzybów nabiera charakteru. Do jej przygotowania warto wybrać odmianę ziemniaków w intensywnie żółtym kolorze. Wtedy kremowa zupa ziemniaczana równie mocno cieszy kubki smakowe i oczy.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

Zobacz Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika