Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

0
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szczypta
Pieprz biały do smaku
300  g
Świeże prawdziwki (lub mrożone)
420  g
Ziemniaki (2 średnie)
2 
Szalotka (lub 1 mała cebula)
50  g
Włoszczyzna (pokrojona w słupki lub kostkę)
1  łyżeczka
Suszony tymianek
3  łyżek
Śmietana
1  łyżka
Masło klarowane
1 
Pstrąg wedzony
1  pęczek
Natka pietruszki
1.5  l
Zimna woda
2  łyżek
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.15 g
Węglowodany
29.31 g
Tłuszcze
12.66 g
Wartość energetyczna
320.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
4 min
Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
Krok 2
3 min
Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
Krok 3
1 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
Krok 4
10 min
Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
Krok 5
15 min
Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
Krok 6
2 min
W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Krok 7
5 min
Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
Krok 8
2 min
Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.
Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 1 z 8

Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 2 z 8

Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 4 z 8

Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 5 z 8

Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 6 z 8

W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 7 z 8

Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.

Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

Krok 8 z 8

Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.

Kartoflanka w jesiennej wersji z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem. Od dawna miałam pomysł na tę zupę, ale po wyjątkowo suchym lecie w lesie w moich okolicach nie było grzybów prawie do połowy września. Niestety nie mogłam zdobyć świeżych grzybów leśnych. Te grzyby kupiła moja mama, po tym jak zaangażowałam w szukanie całą rodzinę. Zwykle moi rodzicie sami zbierają zapasy grzybowe, które wystarczają nam do następnego sezonu grzybowego.

Nagrodą za długie poszukiwania jest pyszna i szybka kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem, która kwalifikuje się do mojej top listy zup dla zabieganych. Zupa zachwyciła swoim smakiem moją rodzinę i nie zostało już z niej nic 🙂 Kartoflanka z prawdziwkami idealnie łączy się smakowo z delikatnym wędzonym pstrągiem. Do tego odrobina świeżej pietruszki i mamy pyszny i pożywny obiad. Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem rozgrzeje w chłodne popołudnia nawet największych zmarzluchów!

(z podanych składników można przygotować około 6 porcji zupy)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika