Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka, pokrojona w krążki
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Mała pietruszka
4 
Średnie ziemniaki
1  kubek
Grzyby suszone
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
50  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1  łyżka
Majeranek
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.62 g
Węglowodany
34.02 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
219.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Niewiele zup może wywołać tyle wspomnień, co tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka. Do jej przygotowania nie potrzebujesz specjalnych, wyszukanych składników ani długich godzin spędzonych w kuchni. Już po pierwszych minutach gotowania warzyw w bulionie z garnka wydobywa się odurzający aromat. Zmiażdżony czosnek i aromatyczny majeranek ożywią Twoje wspomnienia związane z babcią i obudzą sentyment. Spróbuj tej zupy ziemniaczanej i zamknij oczy - czy nie jesteś myślami znów na wakacjach u babci? Kartoflankę z grzybami możesz podawać z sycącą kaszą pęczak lub jęczmienną.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.
  • Krok 2

    10 min
    Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.
  • Krok 3

    10 min
    Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 1 z 4

W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 2 z 4

Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 3 z 4

Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 4 z 4

Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Tradycyjne danie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chrzanowa wegetariańska

    Zupa chrzanowa wegetariańska

    35 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

    Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

    57 min Łatwy
  • Zupa warzywna

    Zupa warzywna

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu