Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka
Dodaj do CookBook

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka, pokrojona w krążki
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Mała pietruszka
4 
Średnie ziemniaki
1  kubek
Grzyby suszone
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
50  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1  łyżka
Majeranek
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34 g
Wartość energetyczna
218.4 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa ziemniaczana, czyli popularna kartoflanka, to tradycyjny przysmak wywodzący się z kuchni wschodniopruskiej. Obecnie jest to malowniczy obszar Warmii i Mazur, który dawniej słynął z licznych upraw ziemniaków, a także ich wykorzystywania praktycznie w każdym przepisie. W tamtym okresie, ziemniaki były tanie, a także sycące. Można było przygotować je w kilka minut, a także pasowały do wielu dodatków. Kartoflanka bardzo szybko stała się popularna także w innych regionach kraju. Jednak z biegiem czasu, jej lata świetlności mijały. Zupa poniekąd stała się zapomniana i nie wzbudzała już większych emocji. Jednak tradycyjna kuchnia zawsze wraca do nas w najmniej spodziewanym momencie. Obecnie kartoflanka serwowana jest w licznych restauracjach i barach mlecznych. Przy odrobinie wolnego czasu i chęci, z pewnością możemy się zdecydować na to, by tę wschodniopruską zupę przygotować także we własnym domu.

Kartoflanka - przepis prosty i szybki w przygotowaniu


Kartoflanka - przepis oryginalny jest stworzony na bazie podstawowych składników, czyli ziemniaków, grzybów i sezonowych warzyw. Jak łatwo można się domyślić, wszystkie składniki wystarczy jedynie pokroić, a następnie ugotować w aromatycznym bulionie. W około 30 minut kartoflanka powinna być gotowa, a my zyskamy smaczne i pożywne danie, z którego możemy skorzystać także kolejnego dnia. Dzięki temu, że zupa ziemniaczana jest tak szybka w przygotowaniu, możemy zdecydować na nią w dowolnym momencie i przy dowolnej okazji. Jeśli więc z niezapowiedzianą wizytą zbliżają się do nas goście, to zupa ziemniaczana - przepis jest naszym ratunkiem! Możemy ją także przygotować na mroźne, zimowe wieczory, gdyż z pewnością nas ona rozgrzeje.

Zupa ziemniaczana - z czym można ją podawać?


Zupa ziemniaczana sama w sobie jest daniem wyjątkowo sycącym. Jedna porcja potrafi zagwarantować wystarczająco dużo energii na długi czas. Wiele osób decyduje się jedna na podanie jej z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak. Co więcej, podczas gotowania kartoflanka może być dodatkowo wzbogacona mięsną wkładką. Kawałeczki kiełbaski lub podprażony bekon na wierzchu z pewnością dodadzą zupie chrupkiego efektu, a także wyjątkowego smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba, a my chcemy jeszcze bardziej poprawić sytość dania, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować do kartoflanki kilka kromek świeżego pieczywa. W tym wypadku wszystko zależy od naszych potrzeb, a także od naszego apetytu. Nie bójmy się więc eksperymentować.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.
  • Krok 2

    10 min
    Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.
  • Krok 3

    10 min
    Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 1 z 4

W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 2 z 4

Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 3 z 4

Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 4 z 4

Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Tradycyjne danie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    1 godz 25 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa kalafiorowa

    Tradycyjna zupa kalafiorowa

    55 min Łatwy
  • Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

    35 min Łatwy
  • Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu