Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

(0)
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka, pokrojona w krążki
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Mała pietruszka
4 
Średnie ziemniaki
1  kubek
Grzyby suszone
50  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1  łyżka
Majeranek
2  ząbków
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.62 g
Węglowodany
34.02 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
219.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.
Krok 2
10 min
Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.
Krok 3
10 min
Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.
Krok 4
15 min
Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 1 z 4

W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 2 z 4

Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 3 z 4

Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 4 z 4

Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Niewiele zup może wywołać tyle wspomnień, co tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka. Do jej przygotowania nie potrzebujesz specjalnych, wyszukanych składników ani długich godzin spędzonych w kuchni. Już po pierwszych minutach gotowania warzyw w bulionie z garnka wydobywa się odurzający aromat. Zmiażdżony czosnek i aromatyczny majeranek ożywią Twoje wspomnienia związane z babcią i obudzą sentyment. Spróbuj tej zupy ziemniaczanej i zamknij oczy - czy nie jesteś myślami znów na wakacjach u babci? Kartoflankę z grzybami możesz podawać z sycącą kaszą pęczak lub jęczmienną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika