Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka, pokrojona w krążki
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Mała pietruszka
4 
Średnie ziemniaki
1  kubek
Grzyby suszone
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
50  g
Mąka pszenna
50  g
Masło
1  łyżka
Majeranek
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.62 g
Węglowodany
34.02 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
219.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niewiele zup może wywołać tyle wspomnień, co tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka. Do jej przygotowania nie potrzebujesz specjalnych, wyszukanych składników ani długich godzin spędzonych w kuchni. Już po pierwszych minutach gotowania warzyw w bulionie z garnka wydobywa się odurzający aromat. Zmiażdżony czosnek i aromatyczny majeranek ożywią Twoje wspomnienia związane z babcią i obudzą sentyment. Spróbuj tej zupy ziemniaczanej i zamknij oczy - czy nie jesteś myślami znów na wakacjach u babci? Kartoflankę z grzybami możesz podawać z sycącą kaszą pęczak lub jęczmienną.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.
  • Krok 2

    10 min
    Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.
  • Krok 3

    10 min
    Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 1 z 4

W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 2 z 4

Całość zalej litrem gorącej wody, dodaj Bulion Warzywny WINIARY sól, pieprz i zagotuj.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 3 z 4

Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.

Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

Krok 4 z 4

Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Tradycyjne danie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chrzanowa wegetariańska

    35 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

    57 min Łatwy
  • Zupa warzywna

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu