Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niewiele zup może wywołać tyle wspomnień, co tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka. Do jej przygotowania nie potrzebujesz specjalnych, wyszukanych składników ani długich godzin spędzonych w kuchni. Już po pierwszych minutach gotowania warzyw w bulionie z garnka wydobywa się odurzający aromat. Zmiażdżony czosnek i aromatyczny majeranek ożywią Twoje wspomnienia związane z babcią i obudzą sentyment. Spróbuj tej zupy ziemniaczanej i zamknij oczy - czy nie jesteś myślami znów na wakacjach u babci? Kartoflankę z grzybami możesz podawać z sycącą kaszą pęczak lub jęczmienną.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
W większym garnku roztop masło i dodaj pokrojone warzywa i ziemniaki. Duś przez kilka minut, posyp mąką i chwilę mieszaj, aby warzywa nie przywarły.
Po około 10 minutach dodaj namoczone grzyby, w tym wodę spod grzybów. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę i selera.
Krok 4
z
4
Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut, dodaj do smaku zmiażdżony czosnek i roztarty między palcami majeranek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0