Garnuszek kapusty kiszonej na ostro
82min
Łatwy
1 opakowanie
300 g
Wieprzowina surowa
400 g
Kapusta Kiszona
300 g
Ziemniaki
1 łyżka
Olej
50 g
Boczek
3 plastrów
Chleb tostowy pełnozairnisty
50 g
Ser edamski
1
Cebula
.
Wartości odżywcze
Białko
35.32 g
Węglowodany
32.24 g
Tłuszcze
41.44 g
Wartość energetyczna
641.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
15 min
Wieprzowinę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Kapustę kiszoną odsącz.
Krok 2
10 min
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostki ok. 2x2 cm.
Krok 3
10 min
W garnku żaroodpornym rozgrzej olej. Podsmaż na tym mięso, cebulę i boczek w kostkach. Dodaj kapustę kiszoną i kostki ziemniaków, podsmaż.
Krok 4
35 min
Dolej 300 ml wody i wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut.
Krok 5
2 min
Z pieczywa tostowego usuń skórkę, pieczywo pokrój w kostkę.
Krok 6
10 min
Kostką i serem posyp potrawę i zapiekaj w piekarniku przez około 10 minut (termoobieg 170°C).
Pożywne, rozgrzewające danie obiadowe, garnuszek kapusty kiszonej na ostro, przyrządzamy w żaroodpornym garnku z metalowymi uchwytami, który można wstawić do piekarnika. Wrzucamy do niego kawałki podsmażonej wieprzowiny, boczku i cebuli, kiszoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, a potem wszystko razem dusimy z dodatkiem WINIARY POMYSŁ NA... Gulasz. Na koniec zapiekamy krótko w piekarniku, z posypką z kawałków tostowego pieczywa i tartego żółtego sera, dzięki czemu nasza potrawa zyska oryginalną „skórkę”. Przed podaniem można udekorować gałązką natki.
Komentarze 0