Paszteciki drożdżowe
105min
Łatwy
1 trochę
Pieprz
1
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 porcja
Natka pietruszki
500 g
Mięso z kurczaka gotowane
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
100 ml
Mleko
1
Jajko
1 trochę
Sól
1 porcja
Kapusta Kiszona
1 opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
25 g
Drożdże świeże
2 szklanek
Mąka pszenna
0.5 łyżeczka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
81.56 g
Węglowodany
65.19 g
Tłuszcze
7.54 g
Wartość energetyczna
661.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
12 min
Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.
Krok 2
2 min
Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
1 min
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.
Krok 4
45 min
W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Krok 6
30 min
Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
Paszteciki drożdżowe to pomysł na idealną przekąskę dobrą zarówno jako niezależne danie, jak i w towarzystwie zupy, np. barszczu. Paszteciki drożdżowe to nic innego jak delikatne ciasto drożdżowe, w które zawijamy aromatyczny farsz mięsny z dodatkiem kapusty, pachnących ziół i Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY. Paszteciki drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku aż do zarumienienia. Przekąska gotowa!
Komentarze 0