Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paszteciki drożdżowe

0
1 godz 45 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Pieprz
1 
Cebula
3  ząbków
1  porcja
Natka pietruszki
500  g
Mięso z kurczaka gotowane
trochę
Sól
trochę
Pieprz
100  ml
Mleko
1 
Jajko
trochę
Sól
1  porcja
Kapusta Kiszona
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
25  g
Drożdże świeże
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  łyżeczka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
81.56 g
Węglowodany
65.19 g
Tłuszcze
7.54 g
Wartość energetyczna
661.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
12 min
Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.
Krok 2
2 min
Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
1 min
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.
Krok 4
45 min
W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Krok 6
30 min
Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
Paszteciki drożdżowe

Krok 1 z 6

Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.

Paszteciki drożdżowe

Krok 2 z 6

Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Paszteciki drożdżowe

Krok 3 z 6

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.

Paszteciki drożdżowe

Krok 4 z 6

W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Paszteciki drożdżowe

Krok 5 z 6

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Paszteciki drożdżowe

Krok 6 z 6

Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.

Paszteciki drożdżowe to pomysł na idealną przekąskę dobrą zarówno jako niezależne danie, jak i w towarzystwie zupy, np. barszczu. Paszteciki drożdżowe to nic innego jak delikatne ciasto drożdżowe, w które zawijamy aromatyczny farsz mięsny z dodatkiem kapusty, pachnących ziół i Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY. Paszteciki drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku aż do zarumienienia. Przekąska gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika