Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Pieprz
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  porcja
Natka pietruszki
500  g
Mięso z kurczaka gotowane
trochę
Sól
trochę
Pieprz
100  ml
Mleko
1 
Jajko
trochę
Sól
1  porcja
Kapusta Kiszona
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
25  g
Drożdże świeże
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  łyżeczka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
81.56 g
Węglowodany
65.19 g
Tłuszcze
7.54 g
Wartość energetyczna
661.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Paszteciki drożdżowe to pomysł na idealną przekąskę dobrą zarówno jako niezależne danie, jak i w towarzystwie zupy, np. barszczu. Paszteciki drożdżowe to nic innego jak delikatne ciasto drożdżowe, w które zawijamy aromatyczny farsz mięsny z dodatkiem kapusty, pachnących ziół i Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY. Paszteciki drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku aż do zarumienienia. Przekąska gotowa!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    12 min
    Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.
  • Krok 2

    2 min
    Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    1 min
    Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.
  • Krok 4

    45 min
    W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.
  • Krok 6

    30 min
    Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
Paszteciki drożdżowe

Krok 1 z 6

Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.

Paszteciki drożdżowe

Krok 2 z 6

Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Paszteciki drożdżowe

Krok 3 z 6

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.

Paszteciki drożdżowe

Krok 4 z 6

W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Paszteciki drożdżowe

Krok 5 z 6

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Paszteciki drożdżowe

Krok 6 z 6

Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

    Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

    1 godz 27 min Łatwy
  • Chałka orzechowa z kruszonką

    Chałka orzechowa z kruszonką

    2 godz 3 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu