Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paszteciki w cieście francuskim

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Galazka89
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  paczek
Ciasto Francuskie
500  g
Mięso mielone
500  g
Pieczarki
200  g
Ser żółty
300  g
Kiełbasa
3 
Cebula
10  g
Sól
10  dag
Pieprz
10  dag
Papryka ostra
10  dag
Słodka papryka
10  dag
Oregano
16  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.25 g
Węglowodany
86.63 g
Tłuszcze
72.1 g
Wartość energetyczna
1099.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
3 min
Kiełbasę pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 2
10 min
Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim mięso mielone oraz kiełbasę. Dodaj paprykę ostrą i paprykę słodką.
Krok 3
1 min
Cebulę pokrój w drobne kawałeczki.
Krok 4
1 min
Dodaj cebulę do mięsa i dalej smaż.
Krok 5
1 min
Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Krok 6
3 min
Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie kawałki.
Krok 7
8 min
Pieczarki usmaż na oddzielnej patelni na odrobinie oleju.
Krok 8
2 min
Gotowe ciasto francuskie pokrój na kawałki widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie takiego kawałka natnij ok. 3 paski.
Krok 9
1 min
Na część ciasta francuskiego połóż łyżeczką koncentrat pomidorowy.
Krok 10
1 min
Na koncentrat połóż usmażone mięso mielone z kiełbasą i cebulą.
Krok 11
2 min
Na mięso starkuj trochę żółtego sera.
Krok 12
1 min
Nałóż pieczarki. Pamiętaj, aby pokrywać jedynie jedną część ciasta.
Krok 13
5 min
Zawiń paszteciki składając je na pół. Brzegi sklej widelcem.
Krok 14
5 min
W oddzielnej misce roztrzep 1 jajko z dodatkiem soli.
Krok 15
3 min
Przy pomocy pędzelka nałóż jajko na każdy pasztecik.
Krok 16
2 min
Rozłóż paszteciki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
Krok 17
25 min
Piecz paszteciki około 25 minut, sprawdzając aby zbytnio się nie przypiekły.
Krok 18
1 min
Gotowe paszteciki o rumianym kolorze jedz na ciepło - wtedy są najlepsze.
Paszteciki w cieście francuskim

Krok 1 z 18

Kiełbasę pokrój w niewielkie kawałki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 2 z 18

Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim mięso mielone oraz kiełbasę. Dodaj paprykę ostrą i paprykę słodką.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 3 z 18

Cebulę pokrój w drobne kawałeczki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 4 z 18

Dodaj cebulę do mięsa i dalej smaż.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 5 z 18

Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 6 z 18

Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie kawałki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 7 z 18

Pieczarki usmaż na oddzielnej patelni na odrobinie oleju.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 8 z 18

Gotowe ciasto francuskie pokrój na kawałki widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie takiego kawałka natnij ok. 3 paski.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 9 z 18

Na część ciasta francuskiego połóż łyżeczką koncentrat pomidorowy.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 10 z 18

Na koncentrat połóż usmażone mięso mielone z kiełbasą i cebulą.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 11 z 18

Na mięso starkuj trochę żółtego sera.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 12 z 18

Nałóż pieczarki. Pamiętaj, aby pokrywać jedynie jedną część ciasta.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 13 z 18

Zawiń paszteciki składając je na pół. Brzegi sklej widelcem.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 14 z 18

W oddzielnej misce roztrzep 1 jajko z dodatkiem soli.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 15 z 18

Przy pomocy pędzelka nałóż jajko na każdy pasztecik.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 16 z 18

Rozłóż paszteciki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 17 z 18

Piecz paszteciki około 25 minut, sprawdzając aby zbytnio się nie przypiekły.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 18 z 18

Gotowe paszteciki o rumianym kolorze jedz na ciepło - wtedy są najlepsze.

Paszteciki na ciepło z mięsem mielonym, kiełbasą, cebulą i pieczarkami posypane startym żółtym serem... idealne jako przystawka na przyjęciach lub jako główne danie obiadowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.3g / 13%
Węglowodany
86.6g / 30%
Tłuszcze
72.1g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha