Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Paszteciki w cieście francuskim
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
38.9g / 17%
Węglowodany
66.7g / 31%
Tłuszcze
51.2g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Paszteciki w cieście francuskim

+

Paszteciki w cieście francuskim

Wróć

Paszteciki w cieście francuskim

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Galazka89

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  paczek
Ciasto Francuskie
500  g
Mięso mielone
500  g
Pieczarki
200  g
Ser żółty
300  g
Kiełbasa wieprzowa
3 
Cebula
1  łyżeczka
Pieprz
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Oregano
16  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.92 g
Węglowodany
66.72 g
Tłuszcze
51.2 g
Wartość energetyczna
850.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Paszteciki na ciepło z mięsem mielonym, kiełbasą, cebulą i pieczarkami posypane startym żółtym serem... idealne jako przystawka na przyjęciach lub jako główne danie obiadowe.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    3 min
    Kiełbasę pokrój w niewielkie kawałki.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim mięso mielone oraz kiełbasę. Dodaj paprykę ostrą i paprykę słodką.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę pokrój w drobne kawałeczki.
  • Krok 4

    1 min
    Dodaj cebulę do mięsa i dalej smaż.
  • Krok 5

    1 min
    Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  • Krok 6

    3 min
    Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie kawałki.
  • Krok 7

    8 min
    Pieczarki usmaż na oddzielnej patelni na odrobinie oleju.
  • Krok 8

    2 min
    Gotowe ciasto francuskie pokrój na kawałki widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie takiego kawałka natnij ok. 3 paski.
  • Krok 9

    1 min
    Na część ciasta francuskiego połóż łyżeczką koncentrat pomidorowy.
  • Krok 10

    1 min
    Na koncentrat połóż usmażone mięso mielone z kiełbasą i cebulą.
  • Krok 11

    2 min
    Na mięso starkuj trochę żółtego sera.
  • Krok 12

    1 min
    Nałóż pieczarki. Pamiętaj, aby pokrywać jedynie jedną część ciasta.
  • Krok 13

    5 min
    Zawiń paszteciki składając je na pół. Brzegi sklej widelcem.
  • Krok 14

    5 min
    W oddzielnej misce roztrzep 1 jajko z dodatkiem soli.
  • Krok 15

    3 min
    Przy pomocy pędzelka nałóż jajko na każdy pasztecik.
  • Krok 16

    2 min
    Rozłóż paszteciki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Krok 17

    25 min
    Piecz paszteciki około 25 minut, sprawdzając aby zbytnio się nie przypiekły.
  • Krok 18

    1 min
    Gotowe paszteciki o rumianym kolorze jedz na ciepło - wtedy są najlepsze.
Paszteciki w cieście francuskim

Krok 1 z 18

Kiełbasę pokrój w niewielkie kawałki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 2 z 18

Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim mięso mielone oraz kiełbasę. Dodaj paprykę ostrą i paprykę słodką.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 3 z 18

Cebulę pokrój w drobne kawałeczki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 4 z 18

Dodaj cebulę do mięsa i dalej smaż.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 5 z 18

Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 6 z 18

Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie kawałki.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 7 z 18

Pieczarki usmaż na oddzielnej patelni na odrobinie oleju.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 8 z 18

Gotowe ciasto francuskie pokrój na kawałki widoczne na zdjęciu. Po jednej stronie takiego kawałka natnij ok. 3 paski.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 9 z 18

Na część ciasta francuskiego połóż łyżeczką koncentrat pomidorowy.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 10 z 18

Na koncentrat połóż usmażone mięso mielone z kiełbasą i cebulą.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 11 z 18

Na mięso starkuj trochę żółtego sera.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 12 z 18

Nałóż pieczarki. Pamiętaj, aby pokrywać jedynie jedną część ciasta.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 13 z 18

Zawiń paszteciki składając je na pół. Brzegi sklej widelcem.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 14 z 18

W oddzielnej misce roztrzep 1 jajko z dodatkiem soli.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 15 z 18

Przy pomocy pędzelka nałóż jajko na każdy pasztecik.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 16 z 18

Rozłóż paszteciki na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 17 z 18

Piecz paszteciki około 25 minut, sprawdzając aby zbytnio się nie przypiekły.

Paszteciki w cieście francuskim

Krok 18 z 18

Gotowe paszteciki o rumianym kolorze jedz na ciepło - wtedy są najlepsze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Tapas
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy
  • Pieczone pierożki do barszczu

    Pieczone pierożki do barszczu

    1 godz 56 min Średni
  • Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

    Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu