Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

(0)
1 godz 40 min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos tatarski WINIARY
200  g
Wątróbka drobiowa
1 
Jajko
500  g
Udka z kurczaka bez kości
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
3  ząbków
Czosnek
0.5 
Kajzerka czerstwa
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
trochę
Gałka muszkatołowa do smaku
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.34 g
Węglowodany
7.61 g
Tłuszcze
32.24 g
Wartość energetyczna
387.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim to ciekawy pomysł na przekąskę lub małe co nieco dla wszystkich fanów mięsnych dań i przystawek. Sprawdź, jak zrobić te paszteciki dla siebie i swoich bliskich.


Paszteciki w wersji mini świetnie prezentują się na stole, a do tego jak smakują… Koniecznie musisz spróbować. Te małe przystawki urozmaicą Twoje imprezowe menu – są w sam raz na rodzinne uroczystości, święta oraz spotkania ze znajomymi, a nawet na pikniki na świeżym powietrzu. To przekąska, którą możesz zjeść w domu lub na świeżym powietrzu. Możesz ją też przygotować niezależnie od pory roku.


Przygotowanie pasztecików drobiowych zaczynamy od ugotowania mięsa z kurczaka oraz podsmażenia cebulki i wątróbki. Następnie bułkę namaczamy w bulionie po gotowaniu kurczaka, dzięki czemu zyska jeszcze więcej smaku. Teraz czas na dokładne zmielenie całej masy na paszteciki. Sięgnij po do tego maszynkę do mielenia mięsa, blender lub robota kuchennego. Ważne, żeby składniki masy dobrze się ze sobą połączyły. Gdy masa będzie już gotowa, przełóż ją do foremek na muffinki i dokładnie dociśnij do dna, a wierzch masy wyrównaj. Piecz przez ok. 30 minut. Tuż przed podaniem wierzch mini pasztecików udekoruj Sosem Tatarskim WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    45 min
    Kawałki kurczaka umyj i umieść w garnku. Dodaj obraną i przekrojoną na pół marchewkę, kawałek selera, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej wodą, aby ta przykryła mięso. Dodaj bulion w słoiku WINIARY i zagotuj. Całość duś na średniej mocy ok. 30 – 45 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij mięso, warzywa i czosnek.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz i oczyść.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj wątróbkę i smaż razem ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Bułkę namocz w odrobinie bulionu, pozostałym po gotowaniu kurczaka.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i odciśniętą bułkę, jeszcze ciepłą (to ważne, będzie łatwiej się mielić) zmiel dokładnie w maszynce do mielenia mięsa minimum dwa razy (na drobnych oczkach) lub zmiksuj blenderem. Możesz również skorzystać z malaksera czy robota kuchennego. Po zmieleniu dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj jajko oraz 2 łyżki Sosu Tatarskiego WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    30 min
    Przygotuj foremkę na muffinki. Nasmaruj ją tłuszczem i dokładnie wysyp bułką tartą. Wypełnij foremkę mięsem, lekko dociskając i wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY.
Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 1 z 7

Kawałki kurczaka umyj i umieść w garnku. Dodaj obraną i przekrojoną na pół marchewkę, kawałek selera, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej wodą, aby ta przykryła mięso. Dodaj bulion w słoiku WINIARY i zagotuj. Całość duś na średniej mocy ok. 30 – 45 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij mięso, warzywa i czosnek.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz i oczyść.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj wątróbkę i smaż razem ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 4 z 7

Bułkę namocz w odrobinie bulionu, pozostałym po gotowaniu kurczaka.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 5 z 7

Mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i odciśniętą bułkę, jeszcze ciepłą (to ważne, będzie łatwiej się mielić) zmiel dokładnie w maszynce do mielenia mięsa minimum dwa razy (na drobnych oczkach) lub zmiksuj blenderem. Możesz również skorzystać z malaksera czy robota kuchennego. Po zmieleniu dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj jajko oraz 2 łyżki Sosu Tatarskiego WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 6 z 7

Przygotuj foremkę na muffinki. Nasmaruj ją tłuszczem i dokładnie wysyp bułką tartą. Wypełnij foremkę mięsem, lekko dociskając i wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet domowy

    Pasztet domowy

    2 godz 15 min Średni
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy
  • Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

    Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu