Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim
Dodaj do CookBook

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

(0)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos tatarski WINIARY
200  g
Wątróbka drobiowa
1 
Jajko
500  g
Udka z kurczaka bez kości
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1 
Cebula
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
3  ząbków
Czosnek
0.5 
Kajzerka czerstwa
2 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
trochę
Gałka muszkatołowa do smaku
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.6 g
Wartość energetyczna
387.4 kcal
Tłuszcze
32.2 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim to ciekawy pomysł na przekąskę lub małe co nieco dla wszystkich fanów mięsnych dań i przystawek. Sprawdź, jak zrobić te paszteciki dla siebie i swoich bliskich.


Paszteciki w wersji mini świetnie prezentują się na stole, a do tego jak smakują… Koniecznie musisz spróbować. Te małe przystawki urozmaicą Twoje imprezowe menu – są w sam raz na rodzinne uroczystości, święta oraz spotkania ze znajomymi, a nawet na pikniki na świeżym powietrzu. To przekąska, którą możesz zjeść w domu lub na świeżym powietrzu. Możesz ją też przygotować niezależnie od pory roku.


Przygotowanie pasztecików drobiowych zaczynamy od ugotowania mięsa z kurczaka oraz podsmażenia cebulki i wątróbki. Następnie bułkę namaczamy w bulionie po gotowaniu kurczaka, dzięki czemu zyska jeszcze więcej smaku. Teraz czas na dokładne zmielenie całej masy na paszteciki. Sięgnij po do tego maszynkę do mielenia mięsa, blender lub robota kuchennego. Ważne, żeby składniki masy dobrze się ze sobą połączyły. Gdy masa będzie już gotowa, przełóż ją do foremek na muffinki i dokładnie dociśnij do dna, a wierzch masy wyrównaj. Piecz przez ok. 30 minut. Tuż przed podaniem wierzch mini pasztecików udekoruj Sosem Tatarskim WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    45 min
    Kawałki kurczaka umyj i umieść w garnku. Dodaj obraną i przekrojoną na pół marchewkę, kawałek selera, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej wodą, aby ta przykryła mięso. Dodaj bulion w słoiku WINIARY i zagotuj. Całość duś na średniej mocy ok. 30 – 45 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij mięso, warzywa i czosnek.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz i oczyść.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj wątróbkę i smaż razem ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Bułkę namocz w odrobinie bulionu, pozostałym po gotowaniu kurczaka.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i odciśniętą bułkę, jeszcze ciepłą (to ważne, będzie łatwiej się mielić) zmiel dokładnie w maszynce do mielenia mięsa minimum dwa razy (na drobnych oczkach) lub zmiksuj blenderem. Możesz również skorzystać z malaksera czy robota kuchennego. Po zmieleniu dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj jajko oraz 2 łyżki Sosu Tatarskiego WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    30 min
    Przygotuj foremkę na muffinki. Nasmaruj ją tłuszczem i dokładnie wysyp bułką tartą. Wypełnij foremkę mięsem, lekko dociskając i wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY.
Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 1 z 7

Kawałki kurczaka umyj i umieść w garnku. Dodaj obraną i przekrojoną na pół marchewkę, kawałek selera, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej wodą, aby ta przykryła mięso. Dodaj bulion w słoiku WINIARY i zagotuj. Całość duś na średniej mocy ok. 30 – 45 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij mięso, warzywa i czosnek.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz i oczyść.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 3 z 7

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj wątróbkę i smaż razem ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 4 z 7

Bułkę namocz w odrobinie bulionu, pozostałym po gotowaniu kurczaka.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 5 z 7

Mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i odciśniętą bułkę, jeszcze ciepłą (to ważne, będzie łatwiej się mielić) zmiel dokładnie w maszynce do mielenia mięsa minimum dwa razy (na drobnych oczkach) lub zmiksuj blenderem. Możesz również skorzystać z malaksera czy robota kuchennego. Po zmieleniu dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj jajko oraz 2 łyżki Sosu Tatarskiego WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 6 z 7

Przygotuj foremkę na muffinki. Nasmaruj ją tłuszczem i dokładnie wysyp bułką tartą. Wypełnij foremkę mięsem, lekko dociskając i wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.

Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu