Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mini paszteciki drobiowe z sosem tatarskim to ciekawy pomysł na przekąskę lub małe co nieco dla wszystkich fanów mięsnych dań i przystawek. Sprawdź, jak zrobić te paszteciki dla siebie i swoich bliskich.
Paszteciki w wersji mini świetnie prezentują się na stole, a do tego jak smakują… Koniecznie musisz spróbować. Te małe przystawki urozmaicą Twoje imprezowe menu – są w sam raz na rodzinne uroczystości, święta oraz spotkania ze znajomymi, a nawet na pikniki na świeżym powietrzu. To przekąska, którą możesz zjeść w domu lub na świeżym powietrzu. Możesz ją też przygotować niezależnie od pory roku.
Przygotowanie pasztecików drobiowych zaczynamy od ugotowania mięsa z kurczaka oraz podsmażenia cebulki i wątróbki. Następnie bułkę namaczamy w bulionie po gotowaniu kurczaka, dzięki czemu zyska jeszcze więcej smaku. Teraz czas na dokładne zmielenie całej masy na paszteciki. Sięgnij po do tego maszynkę do mielenia mięsa, blender lub robota kuchennego. Ważne, żeby składniki masy dobrze się ze sobą połączyły. Gdy masa będzie już gotowa, przełóż ją do foremek na muffinki i dokładnie dociśnij do dna, a wierzch masy wyrównaj. Piecz przez ok. 30 minut. Tuż przed podaniem wierzch mini pasztecików udekoruj Sosem Tatarskim WINIARY. Smacznego!
Kawałki kurczaka umyj i umieść w garnku. Dodaj obraną i przekrojoną na pół marchewkę, kawałek selera, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalej wodą, aby ta przykryła mięso. Dodaj bulion w słoiku WINIARY i zagotuj. Całość duś na średniej mocy ok. 30 – 45 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmij mięso, warzywa i czosnek.
Cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę dokładnie umyj, osusz i oczyść.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj wątróbkę i smaż razem ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Bułkę namocz w odrobinie bulionu, pozostałym po gotowaniu kurczaka.
Mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i odciśniętą bułkę, jeszcze ciepłą (to ważne, będzie łatwiej się mielić) zmiel dokładnie w maszynce do mielenia mięsa minimum dwa razy (na drobnych oczkach) lub zmiksuj blenderem. Możesz również skorzystać z malaksera czy robota kuchennego. Po zmieleniu dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj jajko oraz 2 łyżki Sosu Tatarskiego WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj foremkę na muffinki. Nasmaruj ją tłuszczem i dokładnie wysyp bułką tartą. Wypełnij foremkę mięsem, lekko dociskając i wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 min.
Podawaj z Sosem Tatarskim WINIARY.