Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z kiszoną kapustą
Dodaj do CookBook

Barszcz z kiszoną kapustą

(1)
40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
25  g
Suszone borowiki
1  łyżka
Masło
500  g
Kapusta Kiszona
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.8 g
Wartość energetyczna
103 kcal
Tłuszcze
2.4 g
Białko
2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny, polski barszcz czerwony to potrawa uwielbiana przez wielu i szczególnie wyczekiwana na wigilijnym stole. Prawdopodobnie do Polski buraki sprowadziła królowa Bona. Na początku podawane były one w formie pieczonej jednak to nie wystarczało polskim kucharzom. Polacy zakochani w kiszonkach, postanowili spróbować również kiszenia buraków, a na bazie zakwasu powstałego podczas tego procesu stworzyli zupę, która dziś powszechnie gości na wigilijnych stołach. Pierwsze wzmianki o tej wspaniałej zupie pochodzą już z XVII wieku.  

Barszcz czerwony wiele ma odsłon 

Na barszcz czerwony powstało setki różnych przepisów, a każdy z nas na pewno gotuje go inaczej. Jedni dodają wędzone mięso, aby miał on dymny, wyrazisty smak. Inni wolą wersję jarską z dużą ilością grzybów, która najczęściej ląduje na wigilijnym stole. Niezależnie od wersji barszcz podawany jest z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki okraszone skwarkami, tradycyjne uszka z grzybami, pasztecik z kapustą i grzybami albo mniej popularny krokiet. A gdyby tak zainspirować się podczas gotowania tego tradycyjnego polskiego czerwonego barszczu kuchnią ukraińską i wprowadzić jako dodatek coś nietypowego? Powstać może wtedy wyśmienity i niesamowicie prosty w przygotowaniu barszcz czerwony z kiszoną kapustą.  

Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 

Aby przygotować ten przepyszny barszcz czerwony z kapustą kiszoną nie trzeba poświęcać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarcz na początek suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do zmięknięcia. W międzyczasie kiszoną kapustę, którą można delikatnie pokroić, trzeba przesmażyć na maśle około 5 minut, aż do zmięknięcia. Następnie należy przygotować Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, przy wykorzystaniu wody z moczenia grzybów, który znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie tej wyśmienitej zupy. Po zagotowaniu zupę warto przyprawić według uznania majerankiem i pieprzem do smaku. Grzyby nie będą potrzebne w tym przepisie, jednak na pewno przydadzą się do innego bożonarodzeniowego przepisu. Gdy barszcz będzie gotowy i odpowiednio doprawiony, wystarczy usmażoną kapustę ułożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem. Wyśmienity i szybki w przygotowaniu barszcz z kapustą kiszoną gotowy! Smacznego! 

Taka niepowtarzalna w smaku wersja barszczu z kiszoną kapustą zaskoczy na pewno wielu gości przy wigilijnym stole, ale nie tylko, ponieważ równie dobrze sprawdzi się jako codzienna odskocznia od tradycyjnego barszczu czerwonego. 

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    26 min
    Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę przesmaż na maśle przez około 5 minut - do momentu, aż zmięknie.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, wykorzystując również wodę z moczenia grzybów. Zupę dopraw majerankiem i pieprzem do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Grzyby możesz wykorzystać do innego przepisu np. pierogów czy bigosu.
  • Krok 5

    1 min
    Rozłóż po łyżce kapusty na talerzach i zalej gorącym barszczem.
Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 1 z 5

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 2 z 5

Kapustę przesmaż na maśle przez około 5 minut - do momentu, aż zmięknie.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 3 z 5

Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, wykorzystując również wodę z moczenia grzybów. Zupę dopraw majerankiem i pieprzem do smaku.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 4 z 5

Grzyby możesz wykorzystać do innego przepisu np. pierogów czy bigosu.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 5 z 5

Rozłóż po łyżce kapusty na talerzach i zalej gorącym barszczem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu