Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz z kiszoną kapustą

Barszcz z kiszoną kapustą

(1)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
25  g
Suszone borowiki
1  łyżka
Masło
500  g
Kapusta Kiszona
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.01 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
2.41 g
Wartość energetyczna
102.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny, polski barszcz czerwony to potrawa uwielbiana przez wielu i szczególnie wyczekiwana na wigilijnym stole. Prawdopodobnie do Polski buraki sprowadziła królowa Bona. Na początku podawane były one w formie pieczonej jednak to nie wystarczało polskim kucharzom. Polacy zakochani w kiszonkach, postanowili spróbować również kiszenia buraków, a na bazie zakwasu powstałego podczas tego procesu stworzyli zupę, która dziś powszechnie gości na wigilijnych stołach. Pierwsze wzmianki o tej wspaniałej zupie pochodzą już z XVII wieku.  

Barszcz czerwony wiele ma odsłon 

Na barszcz czerwony powstało setki różnych przepisów, a każdy z nas na pewno gotuje go inaczej. Jedni dodają wędzone mięso, aby miał on dymny, wyrazisty smak. Inni wolą wersję jarską z dużą ilością grzybów, która najczęściej ląduje na wigilijnym stole. Niezależnie od wersji barszcz podawany jest z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki okraszone skwarkami, tradycyjne uszka z grzybami, pasztecik z kapustą i grzybami albo mniej popularny krokiet. A gdyby tak zainspirować się podczas gotowania tego tradycyjnego polskiego czerwonego barszczu kuchnią ukraińską i wprowadzić jako dodatek coś nietypowego? Powstać może wtedy wyśmienity i niesamowicie prosty w przygotowaniu barszcz czerwony z kiszoną kapustą.  

Barszcz czerwony z kiszoną kapustą 

Aby przygotować ten przepyszny barszcz czerwony z kapustą kiszoną nie trzeba poświęcać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarcz na początek suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do zmięknięcia. W międzyczasie kiszoną kapustę, którą można delikatnie pokroić, trzeba przesmażyć na maśle około 5 minut, aż do zmięknięcia. Następnie należy przygotować Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, przy wykorzystaniu wody z moczenia grzybów, który znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie tej wyśmienitej zupy. Po zagotowaniu zupę warto przyprawić według uznania majerankiem i pieprzem do smaku. Grzyby nie będą potrzebne w tym przepisie, jednak na pewno przydadzą się do innego bożonarodzeniowego przepisu. Gdy barszcz będzie gotowy i odpowiednio doprawiony, wystarczy usmażoną kapustę ułożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem. Wyśmienity i szybki w przygotowaniu barszcz z kapustą kiszoną gotowy! Smacznego! 

Taka niepowtarzalna w smaku wersja barszczu z kiszoną kapustą zaskoczy na pewno wielu gości przy wigilijnym stole, ale nie tylko, ponieważ równie dobrze sprawdzi się jako codzienna odskocznia od tradycyjnego barszczu czerwonego. 

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    26 min
    Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.
  • Krok 2

    5 min
    Kapustę przesmaż na maśle przez około 5 minut - do momentu, aż zmięknie.
  • Krok 3

    3 min
    Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, wykorzystując również wodę z moczenia grzybów. Zupę dopraw majerankiem i pieprzem do smaku.
  • Krok 4

    5 min
    Grzyby możesz wykorzystać do innego przepisu np. pierogów czy bigosu.
  • Krok 5

    1 min
    Rozłóż po łyżce kapusty na talerzach i zalej gorącym barszczem.
Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 1 z 5

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aż zmiękną.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 2 z 5

Kapustę przesmaż na maśle przez około 5 minut - do momentu, aż zmięknie.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 3 z 5

Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY według przepisu na opakowaniu, wykorzystując również wodę z moczenia grzybów. Zupę dopraw majerankiem i pieprzem do smaku.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 4 z 5

Grzyby możesz wykorzystać do innego przepisu np. pierogów czy bigosu.

Barszcz z kiszoną kapustą

Krok 5 z 5

Rozłóż po łyżce kapusty na talerzach i zalej gorącym barszczem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z grzybami

    Barszcz czerwony z grzybami

    12 godz 40 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Barszcz biały z kiełbaskami w boczku i jajkiem w koszulce

    Barszcz biały z kiełbaskami w boczku i jajkiem w koszulce

    40 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu