Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wigilijnej kapusty z grochem próbował chyba każdy, a jeśli nie — warto to nadrobić. To wyjątkowy przysmak, którego nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Każdy jednak przygotowuje to tradycyjne danie nieco inaczej. Warto poznać wskazówki, dzięki którym nasz przepis na kapustę z grochem i grzybami będzie doskonały, a danie zachwyci wszystkich przy stole.
Ważne, aby przed gotowaniem zarówno grzyby, jak i groch, namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin. Najlepiej robić to całą noc, w oddzielnych naczyniach. Aby nadać kapuście wyjątkowego smaku, ugotuj groch i grzyby w aromatycznym Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Dzięki gotowaniu ich oddzielnie będziesz mieć pewność, że nic się nie rozgotuje. Groch wigilijny powinien być miękki, ale nie rozpadać się. Do kapusty wigilijnej z grochem i grzybami poza solą i pieprzem warto dodać zeszkloną na maśle cebulkę i odrobinę cukru, w ilości wedle uznania. Doda to potrawie głębi smaku.
Kapusta z grochem wigilijna to ważny element świątecznych tradycji w wielu polskich domach. Dobrze komponuje się ona z rybami, szczególnie z tradycyjnym karpiem. W natłoku przedświątecznych przygotowań często chcielibyśmy jednak ograniczyć długą listę rzeczy do zrobienia. Czy trzeba w takim wypadku rezygnować z kapusty z grochem, która w końcu wymaga wielu godzin moczenia składników, gotowania i użycia kilku naczyń? Nic podobnego! Tę tradycyjną potrawę można z powodzeniem przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i po przestudzeniu zamrozić! Dzięki temu przed samymi świętami nie będziemy musieli martwić się tym daniem. Warto sprawdzić nasz przepis na kapustę z grochem i zachwycić bliskich tym wyśmienitym przysmakiem!
Przygotowanie
61 min
Krok 1
1 min
Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).
Krok 2
30 min
Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.
Krok 5
10 min
Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.
Krok 1
z
5
Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).
Krok 2
z
5
Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
Krok 3
z
5
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 4
z
5
Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.
Krok 5
z
5
Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
W
Witold
Zawsze byliście normalni, znajacy rynek a nie mody i życzliwi konsumentom:)
Komentarze 1