Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

(3)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
200  g
Groch
20  g
Suszone grzyby
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.43 g
Węglowodany
15.21 g
Tłuszcze
4.69 g
Wartość energetyczna
109.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilijnej kapusty z grochem próbował chyba każdy, a jeśli nie — warto to nadrobić. To wyjątkowy przysmak, którego nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Każdy jednak przygotowuje to tradycyjne danie nieco inaczej. Warto poznać wskazówki, dzięki którym nasz przepis na kapustę z grochem i grzybami będzie doskonały, a danie zachwyci wszystkich przy stole.

Ważne, aby przed gotowaniem zarówno grzyby, jak i groch, namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin. Najlepiej robić to całą noc, w oddzielnych naczyniach. Aby nadać kapuście wyjątkowego smaku, ugotuj groch i grzyby w aromatycznym Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Dzięki gotowaniu ich oddzielnie będziesz mieć pewność, że nic się nie rozgotuje. Groch wigilijny powinien być miękki, ale nie rozpadać się. Do kapusty wigilijnej z grochem i grzybami poza solą i pieprzem warto dodać zeszkloną na maśle cebulkę i odrobinę cukru, w ilości wedle uznania. Doda to potrawie głębi smaku.

Kapusta z grochem wigilijna to ważny element świątecznych tradycji w wielu polskich domach. Dobrze komponuje się ona z rybami, szczególnie z tradycyjnym karpiem. W natłoku przedświątecznych przygotowań często chcielibyśmy jednak ograniczyć długą listę rzeczy do zrobienia. Czy trzeba w takim wypadku rezygnować z kapusty z grochem, która w końcu wymaga wielu godzin moczenia składników, gotowania i użycia kilku naczyń? Nic podobnego! Tę tradycyjną potrawę można z powodzeniem przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i po przestudzeniu zamrozić! Dzięki temu przed samymi świętami nie będziemy musieli martwić się tym daniem. Warto sprawdzić nasz przepis na kapustę z grochem i zachwycić bliskich tym wyśmienitym przysmakiem!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    1 min
    Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).
  • Krok 2

    30 min
    Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.
  • Krok 5

    10 min
    Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.
Kapusta z grochem

Krok 1 z 5

Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).

Kapusta z grochem

Krok 2 z 5

Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.

Kapusta z grochem

Krok 3 z 5

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Kapusta z grochem

Krok 4 z 5

Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.

Kapusta z grochem

Krok 5 z 5

Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Witold

Zawsze byliście normalni, znajacy rynek a nie mody i życzliwi konsumentom:)

Winiary
Expert

Dziękujemy. To dla nas olbrzymi komplement. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

    55 min Łatwy
  • Sos grzybowy

    Sos grzybowy

    35 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu