Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kapustą i grzybami

(2)
2 godz 55 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

220  g
Mąka pszenna
125  g
Masło
1 
Jajka
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
trochę
Masło
500  g
Kapusta Kiszona
50  g
Suszone grzyby
10 
Suszone śliwki
1 
Cebula
5  łyżek
Olej
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Kminek
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.35 g
Węglowodany
32.44 g
Tłuszcze
27.51 g
Wartość energetyczna
386.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.
Krok 2
15 min
Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.
Krok 3
10 min
Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.
Krok 4
75 min
Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.
Krok 5
15 min
Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.
Krok 6
10 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 7
5 min
Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.
Krok 8
30 min
Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.
Tarta z kapustą i grzybami

Krok 1 z 8

Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 2 z 8

Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 3 z 8

Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 4 z 8

Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 5 z 8

Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 6 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 7 z 8

Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 8 z 8

Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.

Kapusta i grzyby to nieodłączny element polskich świąt bożonarodzeniowych. Spróbujcie tym razem połączyć je z pyszną tartą. Nie zapomnijcie o przyprawie JARZYNKA WINIARY, która podkreśli smak farszu. Na waszym stole niech zagości nie tylko groch z kapustą, ale także tarta z kapustą i grzybami! Wystarczy dla każdego łasucha zachwyconego wyglądem i aromatem potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
6.4g / 6%
Węglowodany
32.4g / 33%
Tłuszcze
27.5g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 11/11/2020 - 11:49 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 11/11/2020 - 11:49 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha