Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kapustą i grzybami

0
175 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa Jarzynka Winiary
220 g
Mąka pszenna
125 g
Masło
1 
Jajka
2 łyżek
Olej
1 szczypta
Sól
1 trochę
Masło
500 g
Kapusta Kiszona
50 g
Suszone grzyby
10 
Suszone śliwki
1 
Cebula
5 łyżek
Olej
2 łyżek
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Kminek
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.35 g
Węglowodany
32.43 g
Tłuszcze
27.5 g
Wartość energetyczna
386.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.
Krok 2
15 min
Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.
Krok 3
10 min
Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.
Krok 4
75 min
Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.
Krok 5
15 min
Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.
Krok 6
10 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 7
5 min
Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.
Krok 8
30 min
Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.
Tarta z kapustą i grzybami

Krok 1 z 8

Z podanych składników przygotuj ciasto, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię. Włóż na godzinę do lodówki, następnie rozwałkuj.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 2 z 8

Ciastem wylep dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C 15 minut.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 3 z 8

Farsz: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeżeli jest bardzo kwaśna, zalej małą ilością wody i ugotuj, odsącz.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 4 z 8

Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i mocz przez około 60 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odsącz i pokrój w paseczki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 5 z 8

Śliwki umyj w ciepłej wodzie. Jeżeli są bardzo suche, namocz je w ciepłej wodzie na 15 minut i pokrój w paseczki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 6 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 7 z 8

Połącz wszystkie składniki farszu. Dopraw do smaku Jarzynką, solą, kminkiem i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.

Tarta z kapustą i grzybami

Krok 8 z 8

Na ciasto wyłóż farsz i piecz przez 30 minut.

Kapusta i grzyby to nieodłączny element polskich świąt bożonarodzeniowych. Spróbujcie tym razem połączyć je z pyszną tartą. Nie zapomnijcie o przyprawie JARZYNKA WINIARY, która podkreśli smak farszu. Na waszym stole niech zagości nie tylko groch z kapustą, ale także tarta z kapustą i grzybami! Wystarczy dla każdego łasucha zachwyconego wyglądem i aromatem potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika