Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Kapusta Kiszona
30 dag
Pieczarki
2 
Cebula
75 g
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 trochę
Pieprz
1 
Jajko
30 g
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.34 g
Węglowodany
74.57 g
Tłuszcze
9.22 g
Wartość energetyczna
469.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
20 min
Przygotować naleśniki.
Krok 2
5 min
Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
Krok 3
15 min
Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
Krok 4
5 min
Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
Krok 5
10 min
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.
Krok 6
10 min
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 1 z 6

Przygotować naleśniki.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 2 z 6

Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 3 z 6

Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 4 z 6

Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 5 z 6

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krok 6 z 6

Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.

Mogłoby się wydawać, że krokiety w połączeniu z czerwonym barszczem to danie typowo wigilijne, po które nie sięga się z reguły w innych porach roku. Nic bardziej mylnego. Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Krokiety to danie szybkie i łatwe, a przy tym trudno znaleźć kogoś, kto go nie lubi. Smak farszu z kiszonej kapusty i pieczarek podkreśli przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY.

Co ważne, przygotowanie krokietów zajmie około godziny. Zacznij od usmażenia naleśników. Kapustę kiszoną pokrój i kilka razy przepłucz, żeby złagodzić jej kwaśny smak. Następnie wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Na koniec odciśnij nadmiar wody. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w słupki lub kostkę. To samo zrób z cebulą. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pieczarki.

Kiedy uznasz, że te już są usmażone, dodaj kapustę, pieprz oraz Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ciasne rulony. Każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
S STIV
.

Coś sie komuś pomyliło z licznikiem porcji. Przy sześciu porcjach 450g przyprawy!!!! to prawie dwa razy tyle co kapusty. HAHAHAHAAAA

Pokaż więcej komentarzy