Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mogłoby się wydawać, że krokiety w połączeniu z czerwonym barszczem to danie typowo wigilijne, po które nie sięga się z reguły w innych porach roku. Nic bardziej mylnego. Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Krokiety to danie szybkie i łatwe, a przy tym trudno znaleźć kogoś, kto go nie lubi. Smak farszu z kiszonej kapusty i pieczarek podkreśli przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY.
Co ważne, przygotowanie krokietów zajmie około godziny. Zacznij od usmażenia naleśników. Kapustę kiszoną pokrój i kilka razy przepłucz, żeby złagodzić jej kwaśny smak. Następnie wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Na koniec odciśnij nadmiar wody. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w słupki lub kostkę. To samo zrób z cebulą. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pieczarki.
Kiedy uznasz, że te już są usmażone, dodaj kapustę, pieprz oraz Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ciasne rulony. Każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.
Przygotowanie
65 min
Krok 1
20 min
Przygotować naleśniki.
Krok 2
5 min
Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
Krok 3
15 min
Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
Krok 4
5 min
Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
Krok 5
10 min
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.
Krok 6
10 min
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Krok 1
z
6
Przygotować naleśniki.
Krok 2
z
6
Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
Krok 3
z
6
Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
Krok 4
z
6
Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
Krok 5
z
6
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.
Krok 6
z
6
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
S
STIV
Coś sie komuś pomyliło z licznikiem porcji. Przy sześciu porcjach 450g przyprawy!!!! to prawie dwa razy tyle co kapusty. HAHAHAHAAAA
Komentarze 1