Krokiety z kapustą i pieczarkami
1 godz 5 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.14 g
Węglowodany
63.37 g
Tłuszcze
8.17 g
Wartość energetyczna
395.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
20 min
Przygotować naleśniki.
Krok 2
5 min
Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
Krok 3
15 min
Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
Krok 4
5 min
Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
Krok 5
10 min
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.
Krok 6
10 min
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Mogłoby się wydawać, że krokiety w połączeniu z czerwonym barszczem to danie typowo wigilijne, po które nie sięga się z reguły w innych porach roku. Nic bardziej mylnego. Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Krokiety to danie szybkie i łatwe, a przy tym trudno znaleźć kogoś, kto go nie lubi. Smak farszu z kiszonej kapusty i pieczarek podkreśli przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY.
Co ważne, przygotowanie krokietów zajmie około godziny. Zacznij od usmażenia naleśników. Kapustę kiszoną pokrój i kilka razy przepłucz, żeby złagodzić jej kwaśny smak. Następnie wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Na koniec odciśnij nadmiar wody. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w słupki lub kostkę. To samo zrób z cebulą. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pieczarki.
Kiedy uznasz, że te już są usmażone, dodaj kapustę, pieprz oraz Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ciasne rulony. Każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.
Co ważne, przygotowanie krokietów zajmie około godziny. Zacznij od usmażenia naleśników. Kapustę kiszoną pokrój i kilka razy przepłucz, żeby złagodzić jej kwaśny smak. Następnie wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Na koniec odciśnij nadmiar wody. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w słupki lub kostkę. To samo zrób z cebulą. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pieczarki.
Kiedy uznasz, że te już są usmażone, dodaj kapustę, pieprz oraz Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ciasne rulony. Każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.
Komentarze 1