Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
56min
Łatwy
1 łyżeczka
400 ml
Mleko
250 g
Mąka pszenna
0.13 l
Woda
4
Jajko
1 trochę
Sól
1 łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
600 g
Pieczarki
150 g
Ser edamski
1 trochę
Pieprz czarny
1 pęczek
Pietruszka
20 g
Masło klarowane
1
Cebula
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżka
Olej rzepakowy
1 kubek
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
27.86 g
Węglowodany
65.02 g
Tłuszcze
24.45 g
Wartość energetyczna
589.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
15 min
Przygotuj ciasto na naleśniki, miksując ze sobą: 2 jajka, 250 gram mąki, 400 mililitrów mleka i 70 mililitrów wody oraz szczyptę soli. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 2
15 min
Następnie przygotuj farsz. Obrane pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na patelnię i podduszamy z odrobiną soli.
Krok 3
5 min
Dodaj masło klarowane i posiekaną drobno cebulę.
Krok 4
2 min
W tym czasie zetrzyj na tarce żółty ser i posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
1 min
Po ostygnięciu pieczeni z cebulą, dodaj do nich ser i pietruszkę. Dopraw farsz solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną Ziarenka Smaku WINIARY.
Krok 6
10 min
Gotowy farsz zawijamy w naleśniki. Następnie panierujemy je, obtaczając w 2 rozstrzelanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu, a potem w bułce tartej.
Krok 7
8 min
Krokiety smażymy z obydwu stron na złoty kolor, na wolnym ogniu. Podajemy na ciepło.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem są świetnym pomysłem na obiad i przekąskę dla gości. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY nada farszowi wyrazistego smaku, który będzie się świetnie komponował z delikatnym ciastem naleśnikowym. Osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków, mogą przyrządzić większą liczbę krokietów i zamrozić kilka porcji. Dzięki temu wystarczy jedynie podgrzać krokiety i szybko wyczarować pyszne danie.
Komentarze 1