Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z mięsem

0
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mleko
2  szklanek
Mąka
2 
Jajko
3  łyżek
Olej
500  g
Mięso mielone wieprzowe
200  g
Pieczarki
1 
Cebula
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
0.5  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Jajko
1 
Jajko
100  ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.82 g
Węglowodany
48.08 g
Tłuszcze
44.87 g
Wartość energetyczna
711.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Naleśniki: Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki. Krokiety z mięsem
Krok 2
9 min
Farsz: Pieczarki umyj i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno. Podsmaż cebulę z pieczarkami na odrobinie oleju, aż woda z grzybów wyparuje. Odłóż na bok.
Krok 3
10 min
Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż też mięso, aż zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodaj cebulę z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 4
1 min
Przełóż przestudzony farsz do miski, dodaj 1 jajko. Wymieszaj.
Krok 5
10 min
Na naleśniki nakładaj porcje farszu. Naleśniki z farszem zwijaj tak, by uformować krokiety.
Krok 6
5 min
Jajko rozbij, dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj krokiety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Krok 7
5 min
Smaż z każdej strony na rumiano, na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 8
0 min
Krokiety oskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu od WINIARY.
Krokiety z mięsem

Krok 1 z 8

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1
Składniki: Mleko, Mąka, Olej, Jajko

Naleśniki: Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki.

Krokiety z mięsem

Krok 2 z 8

Krok 2 Krok 2
Składniki: Pieczarki, Cebula

Farsz: Pieczarki umyj i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno. Podsmaż cebulę z pieczarkami na odrobinie oleju, aż woda z grzybów wyparuje. Odłóż na bok.

Krokiety z mięsem

Krok 3 z 8

Krok 3 Krok 3
Składniki: Olej, Mięso mielone wieprzowe, Pieczarki

Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż też mięso, aż zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodaj cebulę z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Krokiety z mięsem

Krok 4 z 8

Krok 4 Krok 4

Przełóż przestudzony farsz do miski, dodaj 1 jajko. Wymieszaj.

Krokiety z mięsem

Krok 5 z 8

Krok 5 Krok 5

Na naleśniki nakładaj porcje farszu. Naleśniki z farszem zwijaj tak, by uformować krokiety.

Krokiety z mięsem

Krok 6 z 8

Krok 6 Krok 6

Jajko rozbij, dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj krokiety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Krokiety z mięsem

Krok 7 z 8

Krok 7 Krok 7

Smaż z każdej strony na rumiano, na patelni na rozgrzanym oleju.

Krokiety z mięsem

Krok 8 z 8

Krok 8 Krok 8

Krokiety oskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu od WINIARY.

Krokiety z mięsem to doskonała alternatywa dla ich wigilijnej wersji. Danie to z pewnością posmakuje mięsożercom. Zawinięty w naleśnik farsz zachwyci swoim smakiem, zaś całość doskonale skomponuje się z Barszczem Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Idealny, rozgrzewający duet na jesienne i zimowe dni!

Nasz przepis na krokiety nie jest skomplikowany i bazuje na ogólnodostępnych składnikach. Na początek przygotuj naleśniki. Z mąki, mleka, jajek i soli przygotuj ciasto, usmaż placki. Farsz do krokietów z mięsem wymaga nieco więcej czasu, ale jest łatwy w przyrządzeniu. Umyj pieczarki, obierz je i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno. Podsmaż razem na oleju, aż wyparuje woda z grzybów.

Na tej samej patelni w niedużej ilości oleju podsmaż mięso mielone (np. łopatkę). Pod koniec smażenia dodaj cebulkę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj farsz. Gdy mięso na krokiety nieco przestygnie, przełóż je do miski, dodaj jajko i wymieszaj. Nakładaj nadzienie na naleśniki i zwijaj, formując krokiety.

Rozbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Panieruj w nim zwinięte krokiety, na koniec obtocz w bułce tartej. Smaż z każdej strony aż do osiągnięcia złotego koloru. Krokiety z mięsem możesz podawać z barszczykiem lub jako samodzielne danie. Zawsze są sycące!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.8g / 15%
Węglowodany
48.1g / 27%
Tłuszcze
44.9g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika