Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z mięsem

0
60 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mleko
2 szklanek
Mąka
2 
Jajko
3 łyżek
Olej
500 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
Pieczarki
1 
Cebula
4 płaskich łyżek
Bułka tarta
0.5 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 
Jajko
1 
Jajko
100 ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
711.13 kcal
Węglowodany
48.08 g
Białko
27.82 g
Tłuszcze
44.87 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Naleśniki: Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki. Krokiety z mięsem
Krok 2
9 min
Farsz: Pieczarki umyj i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno. Podsmaż cebulę z pieczarkami na odrobinie oleju, aż woda z grzybów wyparuje. Odłóż na bok.
Krok 3
10 min
Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż też mięso, aż zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodaj cebulę z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 4
1 min
Przełóż przestudzony farsz do miski, dodaj 1 jajko. Wymieszaj.
Krok 5
10 min
Na naleśniki nakładaj porcje farszu. Naleśniki z farszem zwijaj tak, by uformować krokiety.
Krok 6
5 min
Jajko rozbij, dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj krokiety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Krok 7
5 min
Smaż z każdej strony na rumiano, na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 8
0 min
Krokiety oskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu od WINIARY.
Krokiety z mięsem

Krok 1 z 8

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1
Składniki: Mleko, Mąka, Jajko, Olej

Naleśniki: Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki.

Krokiety z mięsem

Krok 2 z 8

Krok 2 Krok 2
Składniki: Pieczarki, Cebula

Farsz: Pieczarki umyj i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno. Podsmaż cebulę z pieczarkami na odrobinie oleju, aż woda z grzybów wyparuje. Odłóż na bok.

Krokiety z mięsem

Krok 3 z 8

Krok 3 Krok 3
Składniki: Olej, Mięso mielone wieprzowe, Pieczarki

Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż też mięso, aż zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodaj cebulę z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Krokiety z mięsem

Krok 4 z 8

Krok 4 Krok 4

Przełóż przestudzony farsz do miski, dodaj 1 jajko. Wymieszaj.

Krokiety z mięsem

Krok 5 z 8

Krok 5 Krok 5

Na naleśniki nakładaj porcje farszu. Naleśniki z farszem zwijaj tak, by uformować krokiety.

Krokiety z mięsem

Krok 6 z 8

Krok 6 Krok 6

Jajko rozbij, dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj krokiety w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Krokiety z mięsem

Krok 7 z 8

Krok 7 Krok 7

Smaż z każdej strony na rumiano, na patelni na rozgrzanym oleju.

Krokiety z mięsem

Krok 8 z 8

Krok 8 Krok 8

Krokiety oskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu od WINIARY.

Krokiety z mięsem to doskonała alternatywa dla ich wigilijnej wersji. Danie to z pewnością posmakuje mięsożercom. Zawinięty w naleśnik farsz zachwyci swoim smakiem, zaś całość doskonale skomponuje się z Barszczem Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Idealny, rozgrzewający duet na jesienne i zimowe dni!

Nasz przepis na krokiety nie jest skomplikowany i bazuje na ogólnodostępnych składnikach. Na początek przygotuj naleśniki. Z mąki, mleka, jajek i soli przygotuj ciasto, usmaż placki. Farsz do krokietów z mięsem wymaga nieco więcej czasu, ale jest łatwy w przyrządzeniu. Umyj pieczarki, obierz je i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno. Podsmaż razem na oleju, aż wyparuje woda z grzybów.

Na tej samej patelni w niedużej ilości oleju podsmaż mięso mielone (np. łopatkę). Pod koniec smażenia dodaj cebulkę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj farsz. Gdy mięso na krokiety nieco przestygnie, przełóż je do miski, dodaj jajko i wymieszaj. Nakładaj nadzienie na naleśniki i zwijaj, formując krokiety.

Rozbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Panieruj w nim zwinięte krokiety, na koniec obtocz w bułce tartej. Smaż z każdej strony aż do osiągnięcia złotego koloru. Krokiety z mięsem możesz podawać z barszczykiem lub jako samodzielne danie. Zawsze są sycące!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika