Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z ziemniaków

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750 g
Ziemniaki
25 g
Masło
3 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Bułka tarta
150 g
Ser edamski
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
22.83 g
Białko
26.67 g
Węglowodany
66.17 g
Wartość energetyczna
566.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
0 min
Dokładnie wypłukać ziemniaki i ugotować w mundurkach w niewielkiej ilości wody. Lekko osolić.
Krok 2
10 min
Przestudzić, obrać i rozetrzeć.
Krok 3
10 min
Stopić masło w rondelku. Jajka dokładnie ubić. Zetrzeć ser na drobnej tarce.
Krok 4
10 min
Zrobić puree z ziemniaków z masłem, jajkami, startym serem i odrobiną mąki na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5
0 min
Pozostawić na ok. 30 minut.
Krok 6
10 min
Podzielić masę na cztery części, posypać stolnicę mąką i ręcznie formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić wałeczki na kawałki długości 4 cm.
Krok 7
10 min
Obtoczyć tak przygotowane krokiety w bułce tartej i smażyć we frytkownicy lub w garnku na głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 8
1 min
Krokiety wyjmować łyżką cedzakową i po odsączeniu z oleju podawać na gorąco najlepiej z zieloną sałatą.
Krokiety z ziemniaków

Krok 1 z 8

Dokładnie wypłukać ziemniaki i ugotować w mundurkach w niewielkiej ilości wody. Lekko osolić.

Krokiety z ziemniaków

Krok 2 z 8

Przestudzić, obrać i rozetrzeć.

Krokiety z ziemniaków

Krok 3 z 8

Stopić masło w rondelku. Jajka dokładnie ubić. Zetrzeć ser na drobnej tarce.

Krokiety z ziemniaków

Krok 4 z 8

Zrobić puree z ziemniaków z masłem, jajkami, startym serem i odrobiną mąki na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krokiety z ziemniaków

Krok 5 z 8

Pozostawić na ok. 30 minut.

Krokiety z ziemniaków

Krok 6 z 8

Podzielić masę na cztery części, posypać stolnicę mąką i ręcznie formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić wałeczki na kawałki długości 4 cm.

Krokiety z ziemniaków

Krok 7 z 8

Obtoczyć tak przygotowane krokiety w bułce tartej i smażyć we frytkownicy lub w garnku na głębokim oleju na złoty kolor.

Krokiety z ziemniaków

Krok 8 z 8

Krokiety wyjmować łyżką cedzakową i po odsączeniu z oleju podawać na gorąco najlepiej z zieloną sałatą.

Krokiety z ziemniaków mogą być smakowitą alternatywą dla krokietów z mięsem. Są niezwykle aromatyczne dzięki zawartości sera żółtego i pysznie chrupią w zębach za sprawą złocistej panierki. Najlepiej podawać je z buraczkami lub kompozycją zielonych sałat.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika