Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

(0)
5 godz 24 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
50  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
3  łyżek
Olej
1  szklanka
Mleko
2  szklanek
Mąka
2 
Jajko
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Olej
2 
Jajko
5  łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.44 g
Węglowodany
42.48 g
Tłuszcze
42.05 g
Wartość energetyczna
605.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

324 min
Krok 1
240 min
Grzyby namocz.
Krok 2
30 min
Ugotuj z kostką bulionową, odsącz.
Krok 3
10 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Wymieszaj cebulę z grzybami i zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 4
15 min
Przygotuj ciasto naleśnikowe z mleka, mąki, jajek, soli i szklanki wody. Smaruj patelnię olejem i smaż naleśniki.
Krok 5
10 min
Naleśniki cienko posmaruj grzybami, ciasno zroluj, przekrój na połowę ukośnie. Panieruj w jajku i bułce tartej, smaż na rumiano na oleju.
Krok 6
10 min
Obierz cebule i pieczarki. Pieczarki pokrój i podsmaż razem z cebulą na oleju, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
5 min
Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 8
3 min
Pod koniec gotowania dodaj do sosu pieczarki z cebulą.
Krok 9
1 min
Naleśniki podawaj z Sosem grzybowym.
Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 1 z 9

Grzyby namocz.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 2 z 9

Ugotuj z kostką bulionową, odsącz.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 3 z 9

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Wymieszaj cebulę z grzybami i zmiel w maszynce do mięsa.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 4 z 9

Przygotuj ciasto naleśnikowe z mleka, mąki, jajek, soli i szklanki wody. Smaruj patelnię olejem i smaż naleśniki.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 5 z 9

Naleśniki cienko posmaruj grzybami, ciasno zroluj, przekrój na połowę ukośnie. Panieruj w jajku i bułce tartej, smaż na rumiano na oleju.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 6 z 9

Obierz cebule i pieczarki. Pieczarki pokrój i podsmaż razem z cebulą na oleju, dopraw solą i pieprzem.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 7 z 9

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 8 z 9

Pod koniec gotowania dodaj do sosu pieczarki z cebulą.

Krokiety z grzybami i sosem grzybowym

Krok 9 z 9

Naleśniki podawaj z Sosem grzybowym.

Pyszne krokiety z grzybami to propozycja na sycący obiad z naleśnikami w roli głównej. Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, a efekt końcowy jest wart poświęconego czasu. Farsz grzybowy przygotowany na bazie Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY nada krokietom mocnego, smakowitego aromatu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.4g / 10%
Węglowodany
42.5g / 28%
Tłuszcze
42g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha