Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

0
150 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Mąka pszenna
400 ml
Woda
35 g
Masło
0.5 łyżeczka
Sól
500 g
Kapusta Kiszona
300 g
Grzyby shiitake suszone
200 g
Kasza jęczmienna perłowa
3 
Cebula
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
148.1 g
Białko
19.95 g
Wartość energetyczna
712.27 kcal
Tłuszcze
7.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
Krok 2
5 min
Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
Krok 3
10 min
Wodę wlewaj stopniowo do mąki, mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
Krok 4
30 min
Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
Krok 5
10 min
Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
Krok 6
15 min
Kaszę pęczak przepłucz 3 razy zimną wodą. Ugotuj w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego WINIARY.
Krok 7
5 min
Grzyby zalej wrzątkiem.
Krok 8
15 min
Cebulę posiekaj, podsmaż na dużej patelni. Następnie dodaj drobno pokrojone grzyby, po 5 minutach dodaj kapustę i podlej wodą z grzybów.
Krok 9
10 min
Kiedy kapusta będzie już miękka, a woda odparuje dodaj kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.
Krok 10
10 min
Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min.
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 2 z 10

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 3 z 10

Wodę wlewaj stopniowo do mąki, mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 4 z 10

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 5 z 10

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 6 z 10

Kaszę pęczak przepłucz 3 razy zimną wodą. Ugotuj w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego WINIARY.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 7 z 10

Grzyby zalej wrzątkiem.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 8 z 10

Cebulę posiekaj, podsmaż na dużej patelni. Następnie dodaj drobno pokrojone grzyby, po 5 minutach dodaj kapustę i podlej wodą z grzybów.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 9 z 10

Kiedy kapusta będzie już miękka, a woda odparuje dodaj kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 10 z 10

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika