Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak
Dodaj do CookBook

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

(0)
2 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
600  g
Mąka tortowa
400  ml
Woda
35  g
Masło
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Kapusta kiszona
300  g
Suszone grzyby
200  g
Kasza pęczak
3 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.6 g
Wartość energetyczna
237.2 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Proponujemy przepis na pyszne pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak. To tradycyjne danie świąteczne, urozmaicone zdrową kaszą jęczmienną, będzie niezwykle pożywne. Nasz przepis daje możliwość przygotowania klasycznej potrawy w nieco lżejszej, ale równie smacznej wersji.

Przygotowanie

150 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    15 min
    Wodę wlewaj stopniowo do mąki, mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
  • Krok 4

    30 min
    Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  • Krok 5

    10 min
    Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
  • Krok 6

    20 min
    Kaszę pęczak przepłucz 3 razy zimną wodą. Ugotuj w wodzie z dodatkiem Bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 7

    5 min
    Grzyby zalej wrzątkiem.
  • Krok 8

    15 min
    Cebulę posiekaj, podsmaż na dużej patelni. Następnie dodaj drobno pokrojone grzyby, po 5 minutach dodaj kapustę i podlej wodą z grzybów.
  • Krok 9

    10 min
    Kiedy kapusta będzie już miękka, a woda odparuje dodaj kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.
  • Krok 10

    30 min
    Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min.
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 1 z 10

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 2 z 10

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 3 z 10

Wodę wlewaj stopniowo do mąki, mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 4 z 10

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 5 z 10

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 6 z 10

Kaszę pęczak przepłucz 3 razy zimną wodą. Ugotuj w wodzie z dodatkiem Bulionu warzywnego WINIARY.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 7 z 10

Grzyby zalej wrzątkiem.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 8 z 10

Cebulę posiekaj, podsmaż na dużej patelni. Następnie dodaj drobno pokrojone grzyby, po 5 minutach dodaj kapustę i podlej wodą z grzybów.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 9 z 10

Kiedy kapusta będzie już miękka, a woda odparuje dodaj kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Krok 10 z 10

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 5 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu