Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Dlaczego ogórki kiszone się psują?

Jeżeli Twoje ogórki mają gorzki posmak i nieprzyjemny zapach to znaczy, że najprawdopodobniej się popsuły.

Popsute ogórki - o czym warto pamiętać?

Popsute ogórki nadają się do wyrzucenia. Przyczyną jest przedostanie się do nich bakterii lub grzybów.

Aby uniknąć takiej sytuacji należy stosować się do kilku zasad:

  1. Wybieraj ogórki świeże, dorodne i zdrowe, bez plamek czy uszkodzeń, gdyż nawet mała ilość pleśni spowoduje, że cały słoik będzie do wyrzucenia.
  2. Dokładnie oczyść i umyj warzywa bezpośrednio przed tym, jak trafią do słoika. Dzięki temu nie będą miały czasu zwiędnąć, sfermentować, czy spleśnieć.
  3. Używaj słoików w dobrej kondycji. Nie muszą być całkiem nowe, ale unikaj tych z uszkodzeniami zarówno szkła, jak i wieczka. Słoiki do przygotowania przetworów należy dokładnie umyć i wygotować.
  4. Jeżeli planujesz przechowywać gotowe ogórki przez dłuższy czas, poddaj je pasteryzacji. Na dnie głębokiego garnka połóż ściereczkę, na niej poustawiaj szczelnie zamknięte słoiki z ogórkami, tak by nie stykały się ze sobą, a następnie zalej chłodną wodą do ¾ wysokości słoików. Nakryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Zapasteryzowane słoiki będą miały charakterystycznie wklęsłe wieczka.

Sprawdź też nasz przepis na idealne ogórki kiszone! 

Polecane artykuły

Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Co dodać do robienia ogórków kiszonych?
Co dodać do robienia ogórków kiszonych?
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu