Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

(5)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek gruntowy
2  l
Woda
2  łyżek
Sól kamienna
30  g
Korzeń chrzanu
6  ząbków
Czosnek
3  gałązek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.78 g
Węglowodany
49.65 g
Tłuszcze
1.46 g
Wartość energetyczna
209.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy Polak jest w stanie wymienić przynajmniej kilka sposobów na podanie ogórków kiszonych. Jest to taki rarytas, który można wykorzystać na rozmaite okazje, jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Lato obfituje w naszym kraju w ogórki, które są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Samo przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około 2 tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach.

Ogórki dokładnie umyj i oczyść. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Do każdego z nich włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Niektórzy dodają także inne składniki, takie jak liść wiśni, ziarenka gorczycy czy liść dębu.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą i zakręć, a następnie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. To sprawi, że słoik będzie szczelny. Na koniec odstaw ogórki w zacienione miejsce o niskiej temperaturze – np. do piwnicy. Po około 2 tygodniach możesz cieszyć się smakiem kiszonych ogórków.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
  • Krok 2

    15 min
    W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
  • Krok 3

    20 min
    Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
  • Krok 4

    10 min
    Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.
Ogórki kiszone

Krok 1 z 4

Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie

Ogórki kiszone

Krok 2 z 4

W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.

Ogórki kiszone

Krok 3 z 4

Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.

Ogórki kiszone

Krok 4 z 4

Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Magdalena

A w przepisie "chrzan tarty" :D

Winiary
Expert

Dziękujemy za uwagę! :) Zakradł się chochlik, który zamienił chrzan w korzeniu na tarty. Poprawiliśmy błąd w przepisie, teraz wszystko powinno być ok. Pozdrawiamy!

B Barbara

Ogórki będę robić dopiero w sierpniu,więc ich jakośc na razie nie jest mi znana,ale od lat kupuję inne produkty tej firmy które nie mają sobie równych jak np barszcz biały oraz majonez dekoracyjny...Czasem kupuję jeszcze barszcz czerwony,Mam nadzieje,ze ogórki kiszone wg Waszego przepisu będa równie smaczne...Barbara Czarnecka

Winiary
Expert

Barbaro, mamy nadzieję, że zapisałaś sobie nasz przepis i będziesz pamiętać o nas w sierpniu. Chętnie spróbowalibyśmy Twoich przetworów! Dziękujemy za miłe słowa na temat naszych produktów - od razu robi nam się cieplej na sercu, mimo jesiennej pogody :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Grill
  • Inne
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Na zimno
  • Rodzinne spotkanie
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka szwedzka

    Sałatka szwedzka

    45 min Łatwy
  • Ogórki małosolne

    Ogórki małosolne

    40 min Łatwy
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kiszone rzodkiewki

    Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu