Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki kiszone

(3)
1 godz
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ogórek gruntowy
2  l
Woda
2  łyżek
Sól kamienna
30  g
Korzeń chrzanu
6  ząbków
3  gałązek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.78 g
Węglowodany
49.65 g
Tłuszcze
1.46 g
Wartość energetyczna
209.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
Krok 2
15 min
W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
Krok 3
20 min
Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
Krok 4
10 min
Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.
Ogórki kiszone

Krok 1 z 4

Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie

Ogórki kiszone

Krok 2 z 4

W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.

Ogórki kiszone

Krok 3 z 4

Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.

Ogórki kiszone

Krok 4 z 4

Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Każdy Polak jest w stanie wymienić przynajmniej kilka sposobów na podanie ogórków kiszonych. Jest to taki rarytas, który można wykorzystać na rozmaite okazje, jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Lato obfituje w naszym kraju w ogórki, które są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Samo przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około 2 tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach.

Ogórki dokładnie umyj i oczyść. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Do każdego z nich włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Niektórzy dodają także inne składniki, takie jak liść wiśni, ziarenka gorczycy czy liść dębu.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą i zakręć, a następnie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. To sprawi, że słoik będzie szczelny. Na koniec odstaw ogórki w zacienione miejsce o niskiej temperaturze – np. do piwnicy. Po około 2 tygodniach możesz cieszyć się smakiem kiszonych ogórków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 06/20/2021 - 22:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 04/16/2021 - 11:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 04/16/2021 - 11:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha