Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Dodaj do CookBook

Ogórki kiszone - jak zrobić?

(8)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek gruntowy
2  l
Woda
2  łyżek
Sól kamienna
30  g
Korzeń chrzanu
6  ząbków
Czosnek
3  gałązek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.6 g
Wartość energetyczna
209.4 kcal
Tłuszcze
1.5 g
Białko
8.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy Polak jest w stanie wymienić przynajmniej kilka sposobów na podanie ogórków kiszonych. Jest to taki rarytas, który można wykorzystać na rozmaite okazje, jako przekąskę, element jakiegoś dania albo dodatek do kanapek. Lato obfituje w naszym kraju w ogórki, które są niedrogie i łatwo dostępne. Warto zatem wykorzystać tę okazję, żeby przygotować domowej roboty ogórki kiszone.

Samo przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około 2 tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na <a href="https://www.winiary.pl/przepisy/ogorki-malosolne/"ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach.

Ogórki dokładnie umyj i oczyść. Zagotuj w dużym garnku około 2 litry wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj 3 słoiki o pojemności około 1 litra. Do każdego z nich włóż kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Niektórzy dodają także inne składniki, takie jak liść wiśni, ziarenka gorczycy czy liść dębu.

Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Zalej je ciepłą, ale nie wrzącą zalewą i zakręć, a następnie odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. To sprawi, że słoik będzie szczelny. Na koniec odstaw ogórki w zacienione miejsce o niskiej temperaturze – np. do piwnicy. Po około 2 tygodniach możesz cieszyć się smakiem kiszonych ogórków.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
  • Krok 2

    15 min
    W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
  • Krok 3

    20 min
    Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
  • Krok 4

    10 min
    Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.
Ogórki kiszone - jak zrobić?

Krok 1 z 4

Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Krok 2 z 4

W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku oraz gałązce kopru. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Krok 3 z 4

Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Krok 4 z 4

Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Grill
  • Inne
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i awokado

    Sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i awokado

    16 min Łatwy
  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Botwinka z ogórkiem

    Botwinka z ogórkiem

    44 min Łatwy
  • Przepis na ogórki małosolne

    Przepis na ogórki małosolne

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu