Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki w słodkiej zalewie chili

(0)
24 godz 45 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ogórek gruntowy
4  łyżek
Olej rzepakowy
1  szklanka
Ocet spirytusowy
75  dag
Cukier
1  łyżeczka
Chili
1  główka
Czosnek młody

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.11 g
Węglowodany
260.34 g
Tłuszcze
19.11 g
Wartość energetyczna
1179.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1485 min
Krok 1
1440 min
Ogórkom zielonym ucinam gorzką ciemnozieloną końcówkę. Następnie kroję w kawałki grubości 1-2 cm. Posypuję solą i mieszam. Odstawiam na 24 godziny.
Krok 2
10 min
Po tym czasie dokładnie wylewam całą wodę z ogórków. Dodaję olej, wyciśnięty czosnek oraz chili. Dokładnie mieszam.
Krok 3
15 min
Ocet wlewam do garnka. Wsypuję cukier. Stawiam na ogniu i zagotowuję cały czas mieszając. Cukier ma rozpuścić się nam w occie.
Krok 4
20 min
Przygotowane ogórki układam bardzo ściśnięte w słoiku. Zalewam zalewę. Zakręcam. Pasteryzować kilkanaście minut w temperaturze 90 stopniach.
Ogórki w słodkiej zalewie chili

Krok 1 z 4

Ogórkom zielonym ucinam gorzką ciemnozieloną końcówkę. Następnie kroję w kawałki grubości 1-2 cm. Posypuję solą i mieszam. Odstawiam na 24 godziny.

Ogórki w słodkiej zalewie chili

Krok 2 z 4

Po tym czasie dokładnie wylewam całą wodę z ogórków. Dodaję olej, wyciśnięty czosnek oraz chili. Dokładnie mieszam.

Ogórki w słodkiej zalewie chili

Krok 3 z 4

Ocet wlewam do garnka. Wsypuję cukier. Stawiam na ogniu i zagotowuję cały czas mieszając. Cukier ma rozpuścić się nam w occie.

Ogórki w słodkiej zalewie chili

Krok 4 z 4

Przygotowane ogórki układam bardzo ściśnięte w słoiku. Zalewam zalewę. Zakręcam. Pasteryzować kilkanaście minut w temperaturze 90 stopniach.

Sałatki z ogórka wdzięcznie prezentują się w każdej odsłonie. W tej propozycji są to ogórki w słodkiej zalewie chilli. Co ciekawe, zostały one stworzone bez dodatku wody. Zalewa powstała na bazie oleju i octu. Jednak na smak ogórków mają wpływ również takie składniki jak: chilli, cukier i młody czosnek. Zobacz, jak powitać w swoim domu słodko-ostre smaki ogórków!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha