Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Pierś z kurczaka
1  łyżka
Olej
3  łyżek
Czerwona pasta curry
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  puszek
Mleczko Kokosowe
3  łyżeczek
Sos rybny
150  g
Groszek cukrowy
250  g
Gotowany makaron ryżowy
150  g
Kiełki fasoli mung
1  pęczek
Kolendra
1 
Papryczka chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.01 g
Węglowodany
18.69 g
Tłuszcze
10.15 g
Wartość energetyczna
274.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dania kuchni orientalnej wcale nie muszą stanowić wyzwania. Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest znakomitym tego przykładem. Przenikające się smaki mleczka z dodatkiem groszku cukrowego i kolendry wspaniale łączą się z delikatną piersią kurczaka. Choć to zupa po tajsku, jej bazą jest Rosół Drobiowy WINIARY. Doskonałym uzupełnieniem będzie świeża kolendra połączona z nutą pikantnego chili.

Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj, żeby równomiernie przesmażyć całość. W 1,2 litra wrzątku rozpuść Rosół Drobiowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Bulionem zalej kurczaka i gotuj razem przez 10 minut.

Ponieważ jest to zupa na mleczku kokosowym, nie może go zabraknąć. Zmniejsz gaz i wlej do zupy zawartość 2 puszek mleczka kokosowego oraz sos rybny i obrany groszek. Podgrzewaj wywar, aż groszek stanie się miękki, ale nie rozgotowany.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź go i przepłucz zimną wodą. Nałóż porcje makaronu do miseczek i wlej zupę. Udekoruj ją posiekaną kolendrą i papryczką chili. Jej smak zaskoczy Cię zbalansowanym połączeniem składników pikantnych i łagodnych, słodkich oraz słonych. Poza tym docenisz ją za łatwość przygotowania.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.
  • Krok 2

    15 min
    W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.
  • Krok 4

    3 min
    Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.
  • Krok 5

    2 min
    Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 1 z 5

Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 2 z 5

W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 3 z 5

Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 4 z 5

Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 5 z 5

Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Curry
  • Jesień
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Curry w stylu indyjskim

    Curry w stylu indyjskim

    15 min Łatwy
  • Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    45 min Średni
  • Zupa aromatyczna curry

    Zupa aromatyczna curry

    45 min Łatwy
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu