Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Pierś z kurczaka
1  łyżka
Olej
3  łyżek
Czerwona pasta curry
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  puszek
Mleczko Kokosowe
3  łyżeczek
Sos rybny
150  g
Groszek cukrowy
250  g
Gotowany makaron ryżowy
150  g
Kiełki fasoli mung
1  pęczek
Kolendra
1 
Papryczka chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.01 g
Węglowodany
18.69 g
Tłuszcze
10.15 g
Wartość energetyczna
274.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dania kuchni orientalnej wcale nie muszą stanowić wyzwania. Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest znakomitym tego przykładem. Przenikające się smaki mleczka z dodatkiem groszku cukrowego i kolendry wspaniale łączą się z delikatną piersią kurczaka. Choć to zupa po tajsku, jej bazą jest Rosół Drobiowy WINIARY. Doskonałym uzupełnieniem będzie świeża kolendra połączona z nutą pikantnego chili.

Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj, żeby równomiernie przesmażyć całość. W 1,2 litra wrzątku rozpuść Rosół Drobiowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Bulionem zalej kurczaka i gotuj razem przez 10 minut.

Ponieważ jest to zupa na mleczku kokosowym, nie może go zabraknąć. Zmniejsz gaz i wlej do zupy zawartość 2 puszek mleczka kokosowego oraz sos rybny i obrany groszek. Podgrzewaj wywar, aż groszek stanie się miękki, ale nie rozgotowany.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź go i przepłucz zimną wodą. Nałóż porcje makaronu do miseczek i wlej zupę. Udekoruj ją posiekaną kolendrą i papryczką chili. Jej smak zaskoczy Cię zbalansowanym połączeniem składników pikantnych i łagodnych, słodkich oraz słonych. Poza tym docenisz ją za łatwość przygotowania.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.
  • Krok 2

    15 min
    W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.
  • Krok 4

    3 min
    Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.
  • Krok 5

    2 min
    Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 1 z 5

Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 2 z 5

W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 3 z 5

Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 4 z 5

Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Krok 5 z 5

Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Curry
  • Jesień
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa aromatyczna curry

    45 min Łatwy
  • Kurczak po meksykańsku - Tinga

    45 min Łatwy
  • Curry w stylu indyjskim

    15 min Łatwy
  • Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu