Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry

Zupa tajska z kurczakiem curry

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  cm
Imbir
1  łyżeczka
Suszona trawa cytrynowa
1 
Papryczka chili
3  łyżek
Olej roślinny
1 
Papryka czerwona
2 
Marchewki
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
8  liści
Kapusta pak choi lub włoska
5 
Grzyby shiitake
200  g
Kurczak
200  ml
Mleczko Kokosowe
200  g
Makaron ryżowy
1  pęczek
Cebula dymka
5 
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
3  łyżeczek
Curry
4  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Brązowy cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.43 g
Węglowodany
69.45 g
Tłuszcze
14.87 g
Wartość energetyczna
482.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem sycąca propozycja rodem z kuchni Wschodu. Zupa tajska to bogactwo warzyw, aromatyczny bulion i dodatek mięsa. Zaopatrz się w sos sojowy, trawę cytrynową i odrobinę ostrej papryki, zaczynajmy!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    50 min
    Kurczaka opłukać, włożyć do garnka wraz z warzywami: marchewkami, pietruszkami, selerem, kapustą, grzybami shitake. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu - przez ok. 40-50 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, ilość pozostawionych pestek dostosować do upodobań stopnia ostrości. Tak przygotowane warzywa umieścić w kielichu blendera, dodać trawę cytrynową, 2 łyżeczki curry, olej i zmiksować na gładką pastę.
  • Krok 3

    7 min
    Ugotowany bulion przecedzić, marchewki, grzyby i kurczaka odłożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka obtoczyć w curry i krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  • Krok 4

    15 min
    Do dużego garnka przełożyć zmiksowaną pastę z kielicha blendera. Rozgrzać ją i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dolać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać kawałki marchewki, grzyby i mięso. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    5 min
    Ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem.
  • Krok 7

    1 min
    Podawać z posiekaną dymką i makaronem.
Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 1 z 7

Kurczaka opłukać, włożyć do garnka wraz z warzywami: marchewkami, pietruszkami, selerem, kapustą, grzybami shitake. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu - przez ok. 40-50 minut.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 2 z 7

W międzyczasie cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, ilość pozostawionych pestek dostosować do upodobań stopnia ostrości. Tak przygotowane warzywa umieścić w kielichu blendera, dodać trawę cytrynową, 2 łyżeczki curry, olej i zmiksować na gładką pastę.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 3 z 7

Ugotowany bulion przecedzić, marchewki, grzyby i kurczaka odłożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka obtoczyć w curry i krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 4 z 7

Do dużego garnka przełożyć zmiksowaną pastę z kielicha blendera. Rozgrzać ją i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dolać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać kawałki marchewki, grzyby i mięso. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 5 z 7

Ugotować makaron ryżowy.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 6 z 7

Zupę doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 7 z 7

Podawać z posiekaną dymką i makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Curry
  • Kolacja
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia tajska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa curry

    Zupa curry

    25 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Wegetariańska zupa tajska

    Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu