Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry
Dodaj do CookBook

Zupa tajska z kurczakiem curry

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  cm
Imbir
1  łyżeczka
Suszona trawa cytrynowa
1 
Papryczka chili
3  łyżek
Olej roślinny
1 
Papryka czerwona
2 
Marchewki
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
8  liści
Kapusta pak choi lub włoska
5 
Grzyby shiitake
200  g
Kurczak
200  ml
Mleczko Kokosowe
200  g
Makaron ryżowy
1  pęczek
Cebula dymka
5 
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
3  łyżeczek
Curry
4  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Brązowy cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.5 g
Wartość energetyczna
482 kcal
Tłuszcze
14.9 g
Białko
18.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tym razem sycąca propozycja rodem z kuchni Wschodu. Zupa tajska to bogactwo warzyw, aromatyczny bulion i dodatek mięsa. Zaopatrz się w sos sojowy, trawę cytrynową i odrobinę ostrej papryki, zaczynajmy!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    50 min
    Kurczaka opłukać, włożyć do garnka wraz z warzywami: marchewkami, pietruszkami, selerem, kapustą, grzybami shitake. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu - przez ok. 40-50 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, ilość pozostawionych pestek dostosować do upodobań stopnia ostrości. Tak przygotowane warzywa umieścić w kielichu blendera, dodać trawę cytrynową, 2 łyżeczki curry, olej i zmiksować na gładką pastę.
  • Krok 3

    7 min
    Ugotowany bulion przecedzić, marchewki, grzyby i kurczaka odłożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka obtoczyć w curry i krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  • Krok 4

    15 min
    Do dużego garnka przełożyć zmiksowaną pastę z kielicha blendera. Rozgrzać ją i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dolać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać kawałki marchewki, grzyby i mięso. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    5 min
    Ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem.
  • Krok 7

    1 min
    Podawać z posiekaną dymką i makaronem.
Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 1 z 7

Kurczaka opłukać, włożyć do garnka wraz z warzywami: marchewkami, pietruszkami, selerem, kapustą, grzybami shitake. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu - przez ok. 40-50 minut.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 2 z 7

W międzyczasie cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć, drobno posiekać. Papryczkę chilli posiekać, ilość pozostawionych pestek dostosować do upodobań stopnia ostrości. Tak przygotowane warzywa umieścić w kielichu blendera, dodać trawę cytrynową, 2 łyżeczki curry, olej i zmiksować na gładką pastę.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 3 z 7

Ugotowany bulion przecedzić, marchewki, grzyby i kurczaka odłożyć na bok i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka obtoczyć w curry i krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 4 z 7

Do dużego garnka przełożyć zmiksowaną pastę z kielicha blendera. Rozgrzać ją i podsmażyć przez kilka minut. Następnie dolać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać kawałki marchewki, grzyby i mięso. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 5 z 7

Ugotować makaron ryżowy.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 6 z 7

Zupę doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem.

Zupa tajska z kurczakiem curry

Krok 7 z 7

Podawać z posiekaną dymką i makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Curry
  • Kolacja
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia tajska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu