Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz inspiracji kulinarnych w tradycjach odległych kuchni świata? Z nami trafisz w dziesiątkę – proponujemy Ci przepis na zupę tajską z krewetkami tygrysimi lub królewskimi, cukinią, marchewką i szczypiorkiem – połączenie nieco egzotyczne, być może brzmiące dla niektórych ryzykownie – ale warte tego ryzyka!
Idealną bazą do zupy tajskiej jest Rosół drobiowy WINIARY – tylko 1 kostka wystarczy, aby stworzyć zupę o orientalnym oraz wyrazistym smaku i znakomitym aromacie warzyw, który nie przemija z każdą łyżką. Przetestuj inny przepis na zupę z mlekiem kokosowym.
Przygotowanie
52 min
Step1
20 min
Krewetki rozmroź i przepłucz zimną wodą.
Step2
10 min
Cukinię, marchewkę, cebulę, imbir i czosnek oczyść i pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj drobno.
Step3
3 min
Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę do garnka i przesmaż na odrobinie oleju.
Step4
3 min
Następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przesmaż chwilę, po czym wlej do garnka 0,5 l wody i dodaj kostkę Rosół drobiowy Winiary.
Step5
10 min
Dokładnie wymieszaj i dodaj całą zawartość mleka kokosowego. Gotuj wszystko razem 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Step6
5 min
Dodaj krewetki, zagotuj razem.
Step7
1 min
Rozlej do bulionówek i posyp posiekaną dymką.
Step1
z
7
Krewetki rozmroź i przepłucz zimną wodą.
Step2
z
7
Cukinię, marchewkę, cebulę, imbir i czosnek oczyść i pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj drobno.
Step3
z
7
Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę do garnka i przesmaż na odrobinie oleju.
Step4
z
7
Następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przesmaż chwilę, po czym wlej do garnka 0,5 l wody i dodaj kostkę Rosół drobiowy Winiary.
Step5
z
7
Dokładnie wymieszaj i dodaj całą zawartość mleka kokosowego. Gotuj wszystko razem 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Step6
z
7
Dodaj krewetki, zagotuj razem.
Step7
z
7
Rozlej do bulionówek i posyp posiekaną dymką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0