Zupa tajska z krewetkami

(0)
52min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Cukinia
200  g
Marchewka
100  g
Cebula
30  g
Imbir starty
2  kawałków
1 
Papryczka chili
400  g
Mleko kokosowe
2  łyżek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.75 g
Węglowodany
20.54 g
Tłuszcze
4.51 g
Wartość energetyczna
129.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz inspiracji kulinarnych w tradycjach odległych kuchni świata? Z nami trafisz w dziesiątkę – proponujemy Ci przepis na zupę tajską z krewetkami tygrysimi lub królewskimi, cukinią, marchewką i szczypiorkiem – połączenie nieco egzotyczne, być może brzmiące dla niektórych ryzykownie – ale warte tego ryzyka! Idealną bazą do zupy tajskiej jest Rosół drobiowy WINIARY – tylko 1 kostka wystarczy, aby stworzyć zupę o orientalnym oraz wyrazistym smaku i znakomitym aromacie warzyw, który nie przemija z każdą łyżką. Przetestuj inny przepis na zupę z mlekiem kokosowym.
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Step1
20 min
Krewetki rozmroź i przepłucz zimną wodą.
Step2
10 min
Cukinię, marchewkę, cebulę, imbir i czosnek oczyść i pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj drobno.
Step3
3 min
Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę do garnka i przesmaż na odrobinie oleju.
Step4
3 min
Następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przesmaż chwilę, po czym wlej do garnka 0,5 l wody i dodaj kostkę Rosół drobiowy Winiary.
Step5
10 min
Dokładnie wymieszaj i dodaj całą zawartość mleka kokosowego. Gotuj wszystko razem 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Step6
5 min
Dodaj krewetki, zagotuj razem.
Step7
1 min
Rozlej do bulionówek i posyp posiekaną dymką.
Zupa tajska z krewetkami

Step1 z 7

Krewetki rozmroź i przepłucz zimną wodą.

Zupa tajska z krewetkami

Step2 z 7

Cukinię, marchewkę, cebulę, imbir i czosnek oczyść i pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili pozbaw pestek i posiekaj drobno.

Zupa tajska z krewetkami

Step3 z 7

Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę do garnka i przesmaż na odrobinie oleju.

Zupa tajska z krewetkami

Step4 z 7

Następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przesmaż chwilę, po czym wlej do garnka 0,5 l wody i dodaj kostkę Rosół drobiowy Winiary.

Zupa tajska z krewetkami

Step5 z 7

Dokładnie wymieszaj i dodaj całą zawartość mleka kokosowego. Gotuj wszystko razem 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Zupa tajska z krewetkami

Step6 z 7

Dodaj krewetki, zagotuj razem.

Zupa tajska z krewetkami

Step7 z 7

Rozlej do bulionówek i posyp posiekaną dymką.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika