70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.2g / 36%
Węglowodany
11.6g / 16%
Tłuszcze
15g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

(0)
10min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Filet z kurczaka
30  g
Kiełki fasoli mung
2  łyżek
Uprażony biały sezam
1  pęczek
Szczypior z dymką
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.24 g
Węglowodany
11.64 g
Tłuszcze
15.01 g
Wartość energetyczna
285.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem to gratka dla miłośników szybkich azjatyckich dań. Dodatek Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem nadaje niepowtarzalnego charakteru i smaku.
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
4 min
Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż się zarumieni.
Krok 2
2 min
Dodaj sezam, posiekaną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Całość smaż ok. 1-2 min.
Krok 3
3 min
Na patelnię dodaj Pastę z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY oraz miód i smaż całość jeszcze 2-3 min, aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się glazurą.
Krok 4
1 min
Danie podawaj z ryżem, posypane sezamem.
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Krok 1 z 4

Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż się zarumieni.

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Krok 2 z 4

Dodaj sezam, posiekaną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Całość smaż ok. 1-2 min.

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Krok 3 z 4

Na patelnię dodaj Pastę z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY oraz miód i smaż całość jeszcze 2-3 min, aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się glazurą.

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Krok 4 z 4

Danie podawaj z ryżem, posypane sezamem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika