Delikatna w smaku, chrupka kapusta pekińska idealnie nadaje się do fantazyjnych surówek i sałatek z najrozmaitszymi dodatkami. Można ją łączyć z warzywami, jajkiem, owocami, makaronami, mięsem czy serami i doprawiać np. sosem winegret lub majonezem. Wyjątkowo dobrze smakuje również przyrządzona na ciepło - wśród zebranych przez nas przepisów na potrawy z kapusty pekińskiej znajdziecie także smakowity kapuśniak, gołąbki, leczo, mięsne rolady i roladki oraz pomysły na kapustę duszoną z warzywami do mięsa lub ryby. Zapraszamy na swojskie i egzotyczne domowe przysmaki z kapusty pekińskiej.
13 kcal/100 g
Kapusta pekińska jest źródłem betakarotenu, kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy C. Podobnie jak pozostałe kapustne zawiera potas.
Kapusta pekińska przyrządzana na ciepło wydobywa swój delikatnie słodki smak – warto skosztować jej w zapiekankach i składnik nie tylko gorących wegetariańskich dań. W Chinach kapustę pekińską uprawia się już od V wieku, a kuchnię europejską i Ameryki Północnej podbiła dopiero w pierwszych dekadach XX wieku.