Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

0
25 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Kapusta pekińska
1 
Marchewka
1 
Pomidory
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
24.78 kcal
Węglowodany
5.23 g
Białko
1.49 g
Tłuszcze
0.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
10 min
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Krok 2
5 min
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Krok 3
5 min
Pomidora myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 4
5 min
Do miski przekładamy kapustę, marchewkę, dodajemy pokrojonego pomidora. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Krok 1 z 4

Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Krok 2 z 4

Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Krok 3 z 4

Pomidora myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Krok 4 z 4

Do miski przekładamy kapustę, marchewkę, dodajemy pokrojonego pomidora. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej z marchewką i pomidorem to prosty sposób na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Będzie idealnym uzupełnieniem potraw o wyrazistym smaku, dla których surówka z kapusty pekińskiej stanie się stonowanym tłem. Można przygotować ją błyskawicznie, a ponieważ nie zawiera żadnych sosów i tłuszczów, jest przyjemnie lekka.

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej ? Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Pomidor pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.

Jeśli wykorzystujesz kapustę pekińską o wadze pół kilograma, odpowiednią proporcją będzie jedna duża marchew i jeden duży pomidor. Powstała z nich sałatka powinna dać około 5 porcji. Jak jednak zachować proporcje, kiedy przygotowujesz większą/mniejszą ilość porcji? To proste – zacznij od poszatkowania sałaty, przełóż pożądaną jej ilość do miski, a następnie kolejne składniki dodawaj w takich ilościach, by „na oko” odpowiadały one ilości kapusty. Z pewnością uda ci się dopasować ilość marchwi pomidora, jeśli za punkt wyjścia przyjmiesz ilość kapusty.

Surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej można przygotować także, sięgając po pomidory koktajlowe. Jeśli wybierzesz różnokolorowe, surówka zyska na sposobie prezentacji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika