Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej z marchewką i pomidorem to prosty sposób na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Będzie idealnym uzupełnieniem potraw o wyrazistym smaku, dla których
surówka z kapusty pekińskiej stanie się stonowanym tłem. Można przygotować ją błyskawicznie, a ponieważ nie zawiera żadnych sosów i tłuszczów, jest przyjemnie lekka.
Jak przygotować
surówkę z kapusty pekińskiej? Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Pomidor pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Jeśli wykorzystujesz kapustę pekińską o wadze pół kilograma, odpowiednią proporcją będzie jedna duża marchew i jeden duży pomidor. Powstała z nich sałatka powinna dać około 5 porcji. Jak jednak zachować proporcje, kiedy przygotowujesz większą/mniejszą ilość porcji? To proste – zacznij od poszatkowania sałaty, przełóż pożądaną jej ilość do miski, a następnie kolejne składniki dodawaj w takich ilościach, by „na oko” odpowiadały one ilości kapusty. Z pewnością uda ci się dopasować ilość marchwi pomidora, jeśli za punkt wyjścia przyjmiesz ilość kapusty.
Surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej można przygotować także, sięgając po pomidory koktajlowe. Jeśli wybierzesz różnokolorowe, surówka zyska na sposobie prezentacji.
Komentarze 0