Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej
25min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.49 g
Węglowodany
5.23 g
Tłuszcze
0.27 g
Wartość energetyczna
24.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
10 min
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Krok 2
5 min
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Krok 3
5 min
Pomidora myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 4
5 min
Do miski przekładamy kapustę, marchewkę, dodajemy pokrojonego pomidora. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej z marchewką i pomidorem to prosty sposób na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Będzie idealnym uzupełnieniem potraw o wyrazistym smaku, dla których surówka z kapusty pekińskiej stanie się stonowanym tłem. Można przygotować ją błyskawicznie, a ponieważ nie zawiera żadnych sosów i tłuszczów, jest przyjemnie lekka.
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej ? Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Pomidor pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Jeśli wykorzystujesz kapustę pekińską o wadze pół kilograma, odpowiednią proporcją będzie jedna duża marchew i jeden duży pomidor. Powstała z nich sałatka powinna dać około 5 porcji. Jak jednak zachować proporcje, kiedy przygotowujesz większą/mniejszą ilość porcji? To proste – zacznij od poszatkowania sałaty, przełóż pożądaną jej ilość do miski, a następnie kolejne składniki dodawaj w takich ilościach, by „na oko” odpowiadały one ilości kapusty. Z pewnością uda ci się dopasować ilość marchwi pomidora, jeśli za punkt wyjścia przyjmiesz ilość kapusty.
Surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej można przygotować także, sięgając po pomidory koktajlowe. Jeśli wybierzesz różnokolorowe, surówka zyska na sposobie prezentacji.
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej ? Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Pomidor pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Jeśli wykorzystujesz kapustę pekińską o wadze pół kilograma, odpowiednią proporcją będzie jedna duża marchew i jeden duży pomidor. Powstała z nich sałatka powinna dać około 5 porcji. Jak jednak zachować proporcje, kiedy przygotowujesz większą/mniejszą ilość porcji? To proste – zacznij od poszatkowania sałaty, przełóż pożądaną jej ilość do miski, a następnie kolejne składniki dodawaj w takich ilościach, by „na oko” odpowiadały one ilości kapusty. Z pewnością uda ci się dopasować ilość marchwi pomidora, jeśli za punkt wyjścia przyjmiesz ilość kapusty.
Surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej można przygotować także, sięgając po pomidory koktajlowe. Jeśli wybierzesz różnokolorowe, surówka zyska na sposobie prezentacji.
Komentarze 0