
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej? Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Pomidor pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dopraw solą i pieprzem.
Jeśli wykorzystujesz kapustę pekińską o wadze pół kilograma, odpowiednią proporcją będzie jedna duża marchew i jeden duży pomidor. Powstała z nich sałatka powinna dać około 5 porcji. Jak jednak zachować proporcje, kiedy przygotowujesz większą/mniejszą ilość porcji? To proste – zacznij od poszatkowania sałaty, przełóż pożądaną jej ilość do miski, a następnie kolejne składniki dodawaj w takich ilościach, by „na oko” odpowiadały one ilości kapusty. Z pewnością uda ci się dopasować ilość marchwi pomidora, jeśli za punkt wyjścia przyjmiesz ilość kapusty.
Surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej można przygotować także, sięgając po pomidory koktajlowe. Jeśli wybierzesz różnokolorowe, surówka zyska na sposobie prezentacji.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 min
Krok 1 z 4
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Krok 2 z 4
Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Krok 3 z 4
Pomidora myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 4 z 4
Do miski przekładamy kapustę, marchewkę, dodajemy pokrojonego pomidora. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0