Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 dag
Boczek wędzony
1.5 
Cebula
175 g
Kapusta pekińska
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżka
Masło roślinne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.4 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
191.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.
Krok 3
10 min
Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.
Krok 4
25 min
Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Krok 1 z 4

Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Krok 2 z 4

Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Krok 3 z 4

Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Krok 4 z 4

Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą to wspaniały dodatek do zimowych obiadów. W chłodne dni mamy ochotę na dania sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Duszona kapusta z boczkiem i cebulą z ziemniakami ugotowanymi w lekko osolonej wodzie, kopytkami lub kluskami śląskimi stworzy wyśmienite rozgrzewające danie. Wypróbuj koniecznie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika