Duszona kapusta z boczkiem i cebulą
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.4 g
Węglowodany
6.52 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
191.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.
Krok 3
10 min
Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.
Krok 4
25 min
Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta z boczkiem i cebulą to wspaniały dodatek do zimowych obiadów. W chłodne dni mamy ochotę na dania sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Duszona kapusta z boczkiem i cebulą z ziemniakami ugotowanymi w lekko osolonej wodzie, kopytkami lub kluskami śląskimi stworzy wyśmienite rozgrzewające danie. Wypróbuj koniecznie!
Komentarze 0