Kapsalon
98min
Średni
1
Podwójna Pierś z Kurczaka
6
Ziemniaki
4 łyżek
Olej ryżowy
25 dag
Ser gouda
1 puszka
Kukurydza
2
Pomidory
1
Ogórek zielony
1
Cebula
1
Kapusta pekińska
1 trochę
Ketchup łagodny WINIARY
4 łyżek
2 łyżek
Śmietana 12%
1 trochę
Czosnek granulowany
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżeczek
.
Wartości odżywcze
Białko
31.63 g
Węglowodany
22.95 g
Tłuszcze
49.05 g
Wartość energetyczna
648.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
98 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.
Krok 2
30 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.
Krok 3
5 min
Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
Krok 4
25 min
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
Krok 5
5 min
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 6
5 min
Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.
Krok 7
10 min
Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Krok 8
3 min
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 9
5 min
Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.
Jeśli lubisz domowe wersje dań typu fast food, to na pewno spodoba Ci się przepis na kapsalon. Jest to holenderskie danie, na które składają się frytki przykryte gyrosem albo szoarmą. Wierzch posypany jest startym serem, a całość zapieczona. Dopiero, gdy ser się roztopi, kapsalon holenderski należy posypać sałatą pekińską i polać sosem.
To danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie, choć jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem klasycznych fast foodów. Możesz wykorzystać do niego gotowe upieczone w piekarniku frytki lub przygotować je samodzielnie z pokrojonych ziemniaków.
Kapsalon domowy smakuje trochę jak sałatka gyros, trochę jak kebab, ale dzięki obecności warzyw ma w sobie dużo witamin. Poza tym zawarte w nim pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawą do gyrosa mięso z piersi kurczaka dostarcza niezbędnej porcji białka. Starty na tarce o dużych oczkach ser nałóż na ułożone warstwami frytki oraz mięso, a następnie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi.
W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój pomidora w kostkę, cebulę w półksiężyce, a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu foremek nakładaj składniki w kolejności: 3 łyżki sosu czosnkowego, warzywa, kapusta pekińska i ketchup.
To danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie, choć jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem klasycznych fast foodów. Możesz wykorzystać do niego gotowe upieczone w piekarniku frytki lub przygotować je samodzielnie z pokrojonych ziemniaków.
Kapsalon domowy smakuje trochę jak sałatka gyros, trochę jak kebab, ale dzięki obecności warzyw ma w sobie dużo witamin. Poza tym zawarte w nim pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawą do gyrosa mięso z piersi kurczaka dostarcza niezbędnej porcji białka. Starty na tarce o dużych oczkach ser nałóż na ułożone warstwami frytki oraz mięso, a następnie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi.
W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój pomidora w kostkę, cebulę w półksiężyce, a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu foremek nakładaj składniki w kolejności: 3 łyżki sosu czosnkowego, warzywa, kapusta pekińska i ketchup.
Komentarze 0