Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapsalon
Dodaj do CookBook

Kapsalon

(5)
1 godz 38 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
6 
Ziemniaki
4  łyżek
Olej ryżowy
25  dag
Ser gouda
1  puszka
Kukurydza
2 
Pomidory
1 
Ogórek zielony
1 
Cebula
1 
Kapusta pekińska
trochę
Ketchup łagodny WINIARY
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
2  łyżek
Śmietana 12%
trochę
Czosnek granulowany
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3  łyżeczek
Przyprawa do mięs
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23 g
Wartość energetyczna
648.6 kcal
Tłuszcze
49 g
Białko
31.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli lubisz domowe wersje dań typu fast food, to na pewno spodoba Ci się przepis na kapsalon. Jest to holenderskie danie, na które składają się frytki przykryte gyrosem albo szoarmą. Wierzch posypany jest startym serem, a całość zapieczona. Dopiero, gdy ser się roztopi, kapsalon holenderski należy posypać sałatą pekińską i polać sosem.

To danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie, choć jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem klasycznych fast foodów. Możesz wykorzystać do niego gotowe upieczone w piekarniku frytki lub przygotować je samodzielnie z pokrojonych ziemniaków.

Kapsalon domowy smakuje trochę jak sałatka gyros, trochę jak kebab, ale dzięki obecności warzyw ma w sobie dużo witamin. Poza tym zawarte w nim pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawą do gyrosa mięso z piersi kurczaka dostarcza niezbędnej porcji białka. Starty na tarce o dużych oczkach ser nałóż na ułożone warstwami frytki oraz mięso, a następnie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi.

W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój pomidora w kostkę, cebulę w półksiężyce, a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu foremek nakładaj składniki w kolejności: 3 łyżki sosu czosnkowego, warzywa, kapusta pekińska i ketchup.

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.
  • Krok 2

    30 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
  • Krok 4

    25 min
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
  • Krok 5

    5 min
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 6

    5 min
    Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.
  • Krok 7

    10 min
    Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Krok 8

    3 min
    Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Krok 9

    5 min
    Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.
Kapsalon

Krok 1 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.

Kapsalon

Krok 2 z 9

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.

Kapsalon

Krok 3 z 9

Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.

Kapsalon

Krok 4 z 9

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.

Kapsalon

Krok 5 z 9

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kapsalon

Krok 6 z 9

Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.

Kapsalon

Krok 7 z 9

Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Kapsalon

Krok 8 z 9

Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.

Kapsalon

Krok 9 z 9

Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
22
22
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu