Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapsalon

0
98 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
6 
Ziemniaki
4 łyżek
Olej ryżowy
25 dag
Ser gouda
1 puszka
Kukurydza
2 
Pomidory
1 
Ogórek zielony
1 
Cebula
1 
Kapusta pekińska
1 trochę
Ketchup łagodny WINIARY
2 łyżek
Śmietana 12%
1 trochę
Czosnek granulowany
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
648.63 kcal
Białko
31.63 g
Tłuszcze
49.05 g
Węglowodany
22.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.
Krok 2
30 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.
Krok 3
5 min
Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.
Krok 4
25 min
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.
Krok 5
5 min
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 6
5 min
Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.
Krok 7
10 min
Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Krok 8
3 min
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 9
5 min
Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.
Kapsalon

Krok 1 z 9

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na frytki, polewamy olejem i posypujemy solą.

Kapsalon

Krok 2 z 9

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 30 minut- od czasu do czasu mieszamy.

Kapsalon

Krok 3 z 9

Po tym czasie zwiększamy temperaturę w piekarniku na 220 stopni albo włączamy termoobieg i pieczemy frytki jeszcze 5 min. aż się zarumienią dobrze.

Kapsalon

Krok 4 z 9

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie ładnie przyrumienione.

Kapsalon

Krok 5 z 9

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kapsalon

Krok 6 z 9

Gdy frytki i mięso będą gotowe, do foremek nakładamy kolejno frytki i mięso, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści.

Kapsalon

Krok 7 z 9

Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, cebule w półksiężyce. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Kapsalon

Krok 8 z 9

Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.

Kapsalon

Krok 9 z 9

Do foremek, gdy ser się rozpuści, nakładamy: po 3 łyżki sosu czosnkowego, kukurydzę, pomidory, ogórek, cebulę, na wierzch kapustę pekińską i polewamy ketchupem.

Jeśli lubisz domowe wersje dań typu fast food, to na pewno spodoba Ci się przepis na kapsalon. Jest to holenderskie danie, na które składają się frytki przykryte gyrosem albo szoarmą. Wierzch posypany jest startym serem, a całość zapieczona. Dopiero, gdy ser się roztopi, kapsalon holenderski należy posypać sałatą pekińską i polać sosem.

To danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie, choć jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem klasycznych fast foodów. Możesz wykorzystać do niego gotowe upieczone w piekarniku frytki lub przygotować je samodzielnie z pokrojonych ziemniaków.

Kapsalon domowy smakuje trochę jak sałatka gyros, trochę jak kebab, ale dzięki obecności warzyw ma w sobie dużo witamin. Poza tym zawarte w nim pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawą do gyrosa mięso z piersi kurczaka dostarcza niezbędnej porcji białka. Starty na tarce o dużych oczkach ser nałóż na ułożone warstwami frytki oraz mięso, a następnie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi.

W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój pomidora w kostkę, cebulę w półksiężyce, a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu foremek nakładaj składniki w kolejności: 3 łyżki sosu czosnkowego, warzywa, kapusta pekińska i ketchup.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika