
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Owsianka z owocami lasu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Olej kokosowy, kurkuma i cynamon oraz słoik płatków owsianych to produkty, które zawsze posiadam w swojej kuchennej spiżarce. Nauczona doświadczeniem wiem, że potrafią uratować w kryzysowych sytuacjach. Posiadając taką bazę, przygotujesz śniadanie nawet wtedy, kiedy lodówka będzie świecić pustkami!
Olej kokosowy w połączeniu z kurkumą to niemal płynne złoto! Stanowią doskonały zastrzyk energii, a owsiance nadają pięknego, złocistego koloru. Do płatków dodałam garść borówek i malin oraz łyżkę serka mascarpone. Całość dosłodziłam syropem z agawy. Czy nie brzmi to, jak śniadanie idealne? Owsianka z owocami lasu zasmakuje także najmłodszym. Zawiera ona o wiele mniej cukru niż płatki śniadaniowe, a przy tym nasyci na dłużej. Pożywny start sprawi, że Twoje dziecko będzie miało mnóstwo sił do nauki i zabawy, aż do obiadu.
Z podanych proporcji przygotujesz jedną dużą porcję owsianki.
Sezon na owoce leśne już za nami? Poznaj inne aromatyczne propozycje na sycące śniadania!
Owsianka z nasionami chia i mango
Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą
Owsianka na mleku z pomarańczą i szafranem
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
6 minKrok 5
2 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Na dnie garnka umieścić olej kokosowy

Krok 2 z 6
Dodać do niego kurkumę oraz cynamon. Całość podgrzać.

Krok 3 z 6
Do roztopionego oleju wsypać płatki owsiane, wymieszać. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona płatki.

Krok 4 z 6
Owsiankę gotować na wolnym ogniu przez kilka minut – aż płatki zmiękną. W trakcie gotowania dolać nieco wody. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki syropu z agawy, wymieszać.

Krok 5 z 6
Ugotowane płatki przełożyć do miseczki. Wyłożyć na nie łyżkę serka mascarpone.

Krok 6 z 6
Owsiankę posypać obficie owocami lasu: malinami i borówkami, dosłodzić odrobiną syropu z agawy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0