Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na blogu zamiast zupy owsianka i to nie byle jaka, bo owsianka z owocami lasu! Korzystając z ostatnich, słodkich malin, postanowiłam podzielić się przepisem na zdrowe i pożywne śniadanie. Owsianka stanowi doskonałą alternatywę dla kanapek, a także (przyznam się Wam szczerze!) znienawidzoną przeze mnie zupę mleczną. :)
Olej kokosowy, kurkuma i cynamon oraz słoik płatków owsianych to produkty, które zawsze posiadam w swojej kuchennej spiżarce. Nauczona doświadczeniem wiem, że potrafią uratować w kryzysowych sytuacjach. Posiadając taką bazę, przygotujesz śniadanie nawet wtedy, kiedy lodówka będzie świecić pustkami!
Olej kokosowy w połączeniu z kurkumą to niemal płynne złoto! Stanowią doskonały zastrzyk energii, a owsiance nadają pięknego, złocistego koloru. Do płatków dodałam garść borówek i malin oraz łyżkę serka mascarpone. Całość dosłodziłam syropem z agawy. Czy nie brzmi to, jak śniadanie idealne? Owsianka z owocami lasu zasmakuje także najmłodszym. Zawiera ona o wiele mniej cukru niż płatki śniadaniowe, a przy tym nasyci na dłużej. Pożywny start sprawi, że Twoje dziecko będzie miało mnóstwo sił do nauki i zabawy, aż do obiadu.
Z podanych proporcji przygotujesz jedną dużą porcję owsianki.
Sezon na owoce leśne już za nami? Poznaj inne aromatyczne propozycje na sycące śniadania!
Owsianka z nasionami chia i mango
Rozgrzewająca owsianka z czekoladą i pomarańczą
Owsianka na mleku z pomarańczą i szafranem
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Na dnie garnka umieścić olej kokosowy
Dodać do niego kurkumę oraz cynamon. Całość podgrzać.
Do roztopionego oleju wsypać płatki owsiane, wymieszać. Zalać wodą – tak, aby przykryła ona płatki.
Owsiankę gotować na wolnym ogniu przez kilka minut – aż płatki zmiękną. W trakcie gotowania dolać nieco wody. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki syropu z agawy, wymieszać.
Ugotowane płatki przełożyć do miseczki. Wyłożyć na nie łyżkę serka mascarpone.
Owsiankę posypać obficie owocami lasu: malinami i borówkami, dosłodzić odrobiną syropu z agawy.