Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Owsianka z nasionami chia i mango

0
12 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łyżek
Nasiona chia
150  ml
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
5  łyżek
Płatki owsiane
1  kawałek
Mango
1  kawałek
Ananas
1 
Kiwi
1  łyżka
Cukier brązowy
0.5  łyżeczka
Cynamon
1  łyżka
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.94 g
Węglowodany
23.08 g
Tłuszcze
5.4 g
Wartość energetyczna
148.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

737 min
Krok 1
720 min
Nasiona chia wsypać do szklanki, zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć rano, aby się ociepliły.
Krok 2
5 min
Mango, ananasa i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
8 min
Płatki owsiane wsypać do niewielkiego rondelka. Zalać odrobiną wody, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu – aż płatki wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodać brązowy cukier oraz cynamon.
Krok 4
4 min
Płatki owsiane wymieszać z częścią owoców i przełożyć do miseczki. Na górę wyłożyć napęczniałe nasiona chia, udekorować pozostałymi owocami, ew. dosłodzić miodem.
Owsianka z nasionami chia i mango

Krok 1 z 4

Nasiona chia wsypać do szklanki, zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć rano, aby się ociepliły.

Owsianka z nasionami chia i mango

Krok 2 z 4

Mango, ananasa i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Owsianka z nasionami chia i mango

Krok 3 z 4

Płatki owsiane wsypać do niewielkiego rondelka. Zalać odrobiną wody, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu – aż płatki wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodać brązowy cukier oraz cynamon.

Owsianka z nasionami chia i mango

Krok 4 z 4

Płatki owsiane wymieszać z częścią owoców i przełożyć do miseczki. Na górę wyłożyć napęczniałe nasiona chia, udekorować pozostałymi owocami, ew. dosłodzić miodem.

Kiedy za oknami szaro i ponuro, kolory powinny gościć w naszej kuchni! Owsianka z nasionami chia i mango to doskonały pomył na zdrowe śniadanie! Wyczekując sezonu na krajowe owoce, nie wahajmy się sięgnąć po odrobinę egzotyki. Soczyste mango, ananas i kiwi stanowiły będą prawdziwą bombę witamin. Niezwykle ostatnio popularne nasiona chia cieszą się tak dobrą renomą nie bez powodu. Bogate w antyoksydanty i minerały, w tym m.in.: wapń, żelazko, magnez i cynk, dodadzą energii, pozytywnie wpłyną także na stan włosów i skóry. W dobroczynne właściwości nasion szałwii hiszpańskiej wierzyli już Aztekowie! Jedzcie na zdrowie!

Dowiedz się więcej o wyjątkowych składnikach, o których mówi się, że mają moc superfood! Zarówno tych egzotycznych – jak chia, jagody goji czy grzyby shiitake, jak i tych zupełnie swojskich. Czy wiesz, że czosnek i brokuł, to także superfood?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika