Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy za oknami szaro i ponuro, kolory powinny gościć w naszej kuchni! Owsianka z nasionami chia i mango to doskonały pomył na zdrowe śniadanie! Wyczekując sezonu na krajowe owoce, nie wahajmy się sięgnąć po odrobinę egzotyki. Soczyste mango, ananas i kiwi stanowiły będą prawdziwą bombę witamin. Niezwykle ostatnio popularne nasiona chia cieszą się tak dobrą renomą nie bez powodu. Bogate w antyoksydanty i minerały, w tym m.in.: wapń, żelazko, magnez i cynk, dodadzą energii, pozytywnie wpłyną także na stan włosów i skóry. W dobroczynne właściwości nasion szałwii hiszpańskiej wierzyli już Aztekowie! Jedzcie na zdrowie!
Dowiedz się więcej o wyjątkowych składnikach, o których mówi się, że mają moc superfood! Zarówno tych egzotycznych – jak chia, jagody goji czy grzyby shiitake, jak i tych zupełnie swojskich.
Czy wiesz, że czosnek i brokuł, to także superfood?
Przygotowanie
737 min
Krok 1
720 min
Nasiona chia wsypać do szklanki, zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć rano, aby się ociepliły.
Krok 2
5 min
Mango, ananasa i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
8 min
Płatki owsiane wsypać do niewielkiego rondelka. Zalać odrobiną wody, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu – aż płatki wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodać brązowy cukier oraz cynamon.
Krok 4
4 min
Płatki owsiane wymieszać z częścią owoców i przełożyć do miseczki. Na górę wyłożyć napęczniałe nasiona chia, udekorować pozostałymi owocami, ew. dosłodzić miodem.
Krok 1
z
4
Nasiona chia wsypać do szklanki, zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienie na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć rano, aby się ociepliły.
Krok 2
z
4
Mango, ananasa i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
z
4
Płatki owsiane wsypać do niewielkiego rondelka. Zalać odrobiną wody, aby przykryć ich powierzchnię. Gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu – aż płatki wchłoną wodę. Pod koniec gotowania dodać brązowy cukier oraz cynamon.
Krok 4
z
4
Płatki owsiane wymieszać z częścią owoców i przełożyć do miseczki. Na górę wyłożyć napęczniałe nasiona chia, udekorować pozostałymi owocami, ew. dosłodzić miodem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0