Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Lekka owsianka budyniowa
Dodaj do CookBook

Lekka owsianka budyniowa

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Płatki owsiane (błyskawiczne lub górskie)
0.5  szklanka
Woda
0.5 
Grejpfrut
1  szklanka
Mleko
1 
Kiwi
1  łyżka
Budyń waniliowy
trochę
Figi
1  łyżka
Cukier brązowy
trochę
Orzechy włoskie
1  łyżeczka
Cynamon
2  łyżek
Żurawina (cała, ze słoika)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.6 g
Wartość energetyczna
298.9 kcal
Tłuszcze
15 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Owsianka to jednocześnie lekkie i pożywne śniadanie, doskonałe zarówno na co dzień, jak i na leniwy weekend. Ta z dodatkiem budyniu jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Choć owsianka budyniowa to bardzo prosta propozycja śniadaniowa, dzięki dodatkom potrafi zamienić się w potrawę wręcz orientalną. Dodaj do miski słodkie figi i kwaśne grejpfruty, aby idealnie zbilansować jej smak. Sprawdź, jak zaskakująco pyszna może okazać się owsianka w odpowiedniej oprawie smaków!


Owsianka budyniowa - jak ją ugotować?

Owsianka na budyniu przygotowywana jest w podobny sposób, co zwykły budyń. Nasz przepis uwzględnia jednak wiele dodatków, które sprawiają, że to klasyczne z pozoru śniadanie zyskuje wyjątkowo głęboki smak i kuszący zapach. Zacznijmy więc od początku: płatki owsiane górskie lub błyskawiczne wsyp do garnka i zalej wodą oraz mlekiem. Podstawowe składniki owsianki wzbogać proponowanymi dodatkami - posiekanymi figami oraz orzechami laskowymi (część zostaw do dekoracji). W wodzie i mleku gotuj płatki owsiane, na małym ogniu. Następnie przygotuj zawiesinę z części mleka, budyniu, cukru oraz cynamonu, dokładnie tak samo jak w przypadku przygotowywania zwykłego budyniu. Mieszankę dodaj do gotujących się płatków. Na koniec wlej jeszcze świeżo wyciśnięty sok z połówki grejpfruta. Kiedy budyniowa owsianka zacznie ponownie wrzeć, zdejmij ją z ognia i odstaw na bok. Nasza owsianka budyniowa może być podawana na ciepło lub na zimno. Polecamy udekorować ją resztą pokrojonych w paski fig i orzechów, a także plastrami kiwi oraz żurawiną, którą również możesz wcześniej posiekać.


Przepis na owsiankę budyniową - czy można go modyfikować?

Jeśli spodobała Ci się nasza owsianka budyniowa, to przepis możesz modyfikować według własnego gustu, zmieniając ilość oraz rodzaj dodatków. Pamiętaj, aby zachować jednak równowagę smaków, dzięki czemu śniadanie pozostanie intrygujące i pomoże Ci przenieść się myślami do cieplejszego klimatu. Grejpfruty możesz zastąpić pomarańczami, a figi zwykłymi rodzynkami. Jeśli nie masz pod ręką orzechów laskowych, dodaj inny chrupiący dodatek, na przykład ziarna słonecznika. Nasza owsianka budyniowa na zimno i na ciepło ma być przede wszystkim prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego dobrze jeśli uda Ci się stworzyć ją ze składników, które akurat masz pod ręką. Co ważne, owsianka wyjdzie pyszna na każdym naszym budyniu, zatem możesz zmieniać jej smak, sięgając na przemian po ten waniliowy, śmietankowy czy truskawkowy.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Orzechy laskowe siekamy, figi kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z połówki grejpfruta. Kiwi kroimy w cienkie plasterki.
  • Krok 2

    8 min
    Płatki wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy część posiekanych fig oraz orzechów, zalewamy wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotujemy na małym ogniu.
  • Krok 3

    8 min
    Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do płatków. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Owsiankę budyniową zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  • Krok 4

    3 min
    Ugotowaną owsiankę budyniową przekładamy do miseczki. Dekorujemy resztą fig, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. Jemy jeszcze ciepłą lub czekamy aż wystygnie.
Lekka owsianka budyniowa

Krok 1 z 4

Orzechy laskowe siekamy, figi kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z połówki grejpfruta. Kiwi kroimy w cienkie plasterki.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 2 z 4

Płatki wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy część posiekanych fig oraz orzechów, zalewamy wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotujemy na małym ogniu.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 3 z 4

Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do płatków. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Owsiankę budyniową zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 4 z 4

Ugotowaną owsiankę budyniową przekładamy do miseczki. Dekorujemy resztą fig, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. Jemy jeszcze ciepłą lub czekamy aż wystygnie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    Lekka sałatka ze szparagami i rzodkiewką

    30 min Łatwy
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu