Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lekka owsianka budyniowa

(0)
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6  łyżek
Płatki owsiane (błyskawiczne lub górskie)
0.5  szklanka
Woda
0.5 
Grejpfrut
1  szklanka
Mleko
1 
Kiwi
1  łyżka
Budyń waniliowy
trochę
Figi
1  łyżka
Cukier brązowy
trochę
Orzechy włoskie
1  łyżeczka
Cynamon
2  łyżek
Żurawina (cała, ze słoika)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.95 g
Węglowodany
36.58 g
Tłuszcze
14.97 g
Wartość energetyczna
298.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Orzechy laskowe siekamy, figi kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z połówki grejpfruta. Kiwi kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2
8 min
Płatki wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy część posiekanych fig oraz orzechów, zalewamy wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotujemy na małym ogniu.
Krok 3
8 min
Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do płatków. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Owsiankę budyniową zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Krok 4
3 min
Ugotowaną owsiankę budyniową przekładamy do miseczki. Dekorujemy resztą fig, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. Jemy jeszcze ciepłą lub czekamy aż wystygnie.
Lekka owsianka budyniowa

Krok 1 z 4

Orzechy laskowe siekamy, figi kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z połówki grejpfruta. Kiwi kroimy w cienkie plasterki.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 2 z 4

Płatki wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy część posiekanych fig oraz orzechów, zalewamy wodą, oraz ½ szklanki mleka, gotujemy na małym ogniu.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 3 z 4

Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, cukier i cynamon – wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do płatków. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki grejpfruta. Owsiankę budyniową zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Lekka owsianka budyniowa

Krok 4 z 4

Ugotowaną owsiankę budyniową przekładamy do miseczki. Dekorujemy resztą fig, orzechów, plasterkami kiwi oraz żurawiną. Jemy jeszcze ciepłą lub czekamy aż wystygnie.

Idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie: kremowa owsianka budyniowa. Połączenie kwaśnego soku z grejpfruta ze słodyczą fig, przeniesie Was na moment w tropikalne strony. Z miską owsianki budyniowej pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia i śniadanie pod palmą!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha