Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

(0)
2 godz 34 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Suszone owoce (jabłka, gruszki i śliwki)
50  g
Daktyle
1  l
Woda
1 
Gwiazdka anyżowa
1  laska
Cynamon
1  łyżka
220  ml
Śmietana
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Płatki migdałów

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.57 g
Węglowodany
55.65 g
Tłuszcze
10.96 g
Wartość energetyczna
341.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

154 min
Krok 1
120 min
Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.
Krok 2
3 min
Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.
Krok 3
15 min
Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.
Krok 5
3 min
Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.
Krok 7
3 min
Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).
Krok 7
5 min
Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
Krok 8
3 min
Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 1 z 8

Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 2 z 8

Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 3 z 8

Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 5 z 8

Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 7 z 8

Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 7 z 8

Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 8 z 8

Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.

Chyba od zawsze kupuję suszone owoce na święta, ale tym roku postanowiłam ugotować z nich też świąteczną zupę i wyszła naprawdę smaczna. Uwielbiam zupy z chrupiącym dodatkiem, tutaj są nim prażone płatki migdałowe, które są idealnym wręcz dodatkiem do suszoncyh owoców.

Większość zup z suszonych owoców przygotowywana jest z całymi owocami, jednak to chyba mało praktyczny sposób, bo ciężko potem nabrać na łyżkę zupę z wielkim kawałkiem suszonej gruszki. Dlatego też postanowiłam swoją zupę z suszonych owoców zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce zagęściły zupę, więc jeśli zdecydujecie się zostawić je jednak w całości lub po prostu pokroić na mniejsze kawałki, wówczas należy dodać nieco mniej wody, bo zupa byłaby zbyt płynna i wtedy można dodać też do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z śmietanką.

Do mojej zupy z suszonych owoców dodałam śliwki suszone bez pestek między innymi dlatego, że postanowiłam ją zmiksować, ale nawet zostawiając owoce w całości wybrałabym śliwki bez pestek . Zdecydowanie łatwiej się je taką zupę, a przecież zjadanie pysznej zupy powinno być czystą przyjemnością nie zakłóconą takim drobiazgiem jak pestka :)

Serdecznie zachęcam też do wypróbowania naszych przepisów na inne zupy na Wigilię :
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Barszcz wigilijny z uszkami
Zupa migdałowa
Zupa rybna na Wigilię
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha