Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piernikowa choinka

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
Cukier puder
200 g
Miód
1 
Jajko
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Biała czekolada
2 płaskich łyżek
Imbir
1 
Białko
200 g
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.
Krok 2
5 min
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki.
Krok 3
5 min
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.
Krok 4
5 min
Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.
Krok 5
5 min
Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Krok 6
3 min
Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.
Piernikowa choinka

Krok 1 z 6

Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.

Piernikowa choinka

Krok 2 z 6

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki.

Piernikowa choinka

Krok 3 z 6

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.

Piernikowa choinka

Krok 4 z 6

Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.

Piernikowa choinka

Krok 5 z 6

Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Piernikowa choinka

Krok 6 z 6

Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika