Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Piernikowa choinka
Dodaj do CookBook

Piernikowa choinka

(1)
48 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna
120  g
Masło
200  g
Cukier puder
200  g
Miód
1 
Jajka
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  tabliczka
Biała czekolada
2  łyżek
Przyprawa do piernika
1 
Białko
200  g
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
99.5 g
Wartość energetyczna
536.4 kcal
Tłuszcze
14.3 g
Białko
9.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli chcecie jadalną ozdobę na stół wigilijny, ta propozycja jest dla was! Z pozornie zwykłych ciasteczek można zrobić cudowna choinkę. Musicie ułożyć ciastka jedna na drugiej, od największej do najmniejszej. Szczyt choinki przyozdóbcie na przykład orzeszkiem.

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    15 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki.
  • Krok 3

    10 min
    Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.
  • Krok 5

    10 min
    Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Krok 6

    3 min
    Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.
Piernikowa choinka

Krok 1 z 6

Z podanych składników zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite w przekroju.

Piernikowa choinka

Krok 2 z 6

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj foremkami w kształcie gwiazdek od największej do najmniejszej lub jednakowej wielkości pierniczki.

Piernikowa choinka

Krok 3 z 6

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 10 minut.

Piernikowa choinka

Krok 4 z 6

Pierniczki ułóż w kształcie choinki, smarując je rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną.

Piernikowa choinka

Krok 5 z 6

Przygotuj lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Piernikowa choinka

Krok 6 z 6

Z góry cienkim strumieniem polej lukrem tworząc włosy anielskie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śląska moczka - zupa piernikowa z bakaliami

    Śląska moczka - zupa piernikowa z bakaliami

    30 min Łatwy
  • Piernikowa moczka na piwie

    Piernikowa moczka na piwie

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu