Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem w wielu polskich domach gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie chłodnika. Stąd też, choć jest to ta sama zupa, w każdym domu może smakować nieco inaczej. Niezmiennie natomiast stanowi doskonały pomysł na przetrwanie upalnych, wakacyjnych dni, kiedy nie ma czasu ani chęci na spędzanie godzin przy rozgrzanej kuchence, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. W naszym przepisie użyliśmy twarogu wiejskiego i naturalnego jogurtu.
Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.
Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
Krok 2
10 min
Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
Krok 4
7 min
Gotuj ok. 7 min.
Krok 5
15 min
Odstaw do wystudzenia.
Krok 6
10 min
Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
60 min
Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 8
1 min
Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Krok 1
z
8
Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
Krok 2
z
8
Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
8
Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
Krok 4
z
8
Gotuj ok. 7 min.
Krok 5
z
8
Odstaw do wystudzenia.
Krok 6
z
8
Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
z
8
Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 8
z
8
Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0