Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

0
118 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 pęczków
Botwinka
400 ml
Jogurt naturalny
250 g
Twaróg wiejski
1 
Dymka
1 
Ogórek
1 pęczek
Rzodkiewka
1 trochę
Cukier
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
5.88 g
Węglowodany
13.88 g
Białko
12 g
Wartość energetyczna
150.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

118 min
Krok 1
5 min
Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
Krok 2
10 min
Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
Krok 4
7 min
Gotuj ok. 7 min.
Krok 5
15 min
Odstaw do wystudzenia.
Krok 6
10 min
Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
60 min
Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 8
1 min
Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 1 z 8

Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 2 z 8

Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 3 z 8

Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 4 z 8

Gotuj ok. 7 min.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 5 z 8

Odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 6 z 8

Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 7 z 8

Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 8 z 8

Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.

Latem w wielu polskich domach gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie chłodnika. Stąd też, choć jest to ta sama zupa, w każdym domu może smakować nieco inaczej. Niezmiennie natomiast stanowi doskonały pomysł na przetrwanie upalnych, wakacyjnych dni, kiedy nie ma czasu ani chęci na spędzanie godzin przy rozgrzanej kuchence, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. W naszym przepisie użyliśmy twarogu wiejskiego i naturalnego jogurtu.



Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.



Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika