Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym
1 godz 58 min
Łatwy
2
pęczków
Botwinka
400
ml
Jogurt naturalny
2
łyżek
250
g
Twaróg wiejski
1
Dymka
1
Ogórek
1
pęczek
Rzodkiewka
trochę
Cukier
2
ząbków
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
12 g
Węglowodany
13.88 g
Tłuszcze
5.88 g
Wartość energetyczna
150.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
118 min
Krok 1
5 min
Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
Krok 2
10 min
Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
Krok 4
7 min
Gotuj ok. 7 min.
Krok 5
15 min
Odstaw do wystudzenia.
Krok 6
10 min
Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7
60 min
Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 8
1 min
Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Latem w wielu polskich domach gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie chłodnika. Stąd też, choć jest to ta sama zupa, w każdym domu może smakować nieco inaczej. Niezmiennie natomiast stanowi doskonały pomysł na przetrwanie upalnych, wakacyjnych dni, kiedy nie ma czasu ani chęci na spędzanie godzin przy rozgrzanej kuchence, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. W naszym przepisie użyliśmy twarogu wiejskiego i naturalnego jogurtu.
Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.
Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.
Komentarze 0