Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym
Dodaj do CookBook

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

(1)
1 godz 58 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Botwinka
400  ml
Jogurt naturalny
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
250  g
Twaróg wiejski
1 
Dymka
1 
Ogórek
1  pęczek
Rzodkiewka
trochę
Cukier
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.9 g
Wartość energetyczna
150.1 kcal
Tłuszcze
5.9 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Latem w wielu polskich domach gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie chłodnika. Stąd też, choć jest to ta sama zupa, w każdym domu może smakować nieco inaczej. Niezmiennie natomiast stanowi doskonały pomysł na przetrwanie upalnych, wakacyjnych dni, kiedy nie ma czasu ani chęci na spędzanie godzin przy rozgrzanej kuchence, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. W naszym przepisie użyliśmy twarogu wiejskiego i naturalnego jogurtu.



Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.



Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.

Przygotowanie

118 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
  • Krok 2

    10 min
    Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
  • Krok 4

    7 min
    Gotuj ok. 7 min.
  • Krok 5

    15 min
    Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
  • Krok 7

    60 min
    Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
  • Krok 8

    1 min
    Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

    Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

    2 godz 40 min Łatwy
  • Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

    Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

    1 godz 33 min Łatwy
  • Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

    Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

    14 min Łatwy
  • Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

    Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu