
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
7 minKrok 5
15 minKrok 6
10 minKrok 7
60 minKrok 8
1 minKrok 1 z 8
Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
Krok 2 z 8
Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3 z 8
Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
Krok 4 z 8
Gotuj ok. 7 min.
Krok 5 z 8
Odstaw do wystudzenia.
Krok 6 z 8
Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
Krok 7 z 8
Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
Krok 8 z 8
Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0