Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

(1)
1 godz 58 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  pęczków
Botwinka
400  ml
Jogurt naturalny
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
250  g
Twaróg wiejski
1 
Dymka
1 
Ogórek
1  pęczek
Rzodkiewka
trochę
Cukier
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12 g
Węglowodany
13.88 g
Tłuszcze
5.88 g
Wartość energetyczna
150.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Latem w wielu polskich domach gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie chłodnika. Stąd też, choć jest to ta sama zupa, w każdym domu może smakować nieco inaczej. Niezmiennie natomiast stanowi doskonały pomysł na przetrwanie upalnych, wakacyjnych dni, kiedy nie ma czasu ani chęci na spędzanie godzin przy rozgrzanej kuchence, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. W naszym przepisie użyliśmy twarogu wiejskiego i naturalnego jogurtu.



Chłodnik docenisz także za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki trzeba na to poświęcić. Na początek posiekaj drobno cebulę dymkę i wsyp ją do miski. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie umyj ogórka, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój wraz z rzodkiewkami w bardzo drobną kostkę, dodaj do twarogu. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.



Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie 2-cm kawałki i wrzuć do garnka, po czym zalej wodą tak, by zakrywała warzywa. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku.

Przygotowanie

118 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.
  • Krok 2

    10 min
    Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.
  • Krok 4

    7 min
    Gotuj ok. 7 min.
  • Krok 5

    15 min
    Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.
  • Krok 7

    60 min
    Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.
  • Krok 8

    1 min
    Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 1 z 8

Cebulę dymkę posiekaj drobno i wsyp do miski. Dodaj twaróg oraz 2 łyżki jogurtu.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 2 z 8

Zielony ogórek umyj i pozbądź się z niego gniazd nasiennych. Ogórek wraz z rzodkiewkami pokrój w drobna kostkę a następnie dodaj do twarogu. Dopraw solidnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 3 z 8

Botwinkę pokrój w 1-2 cm kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, aby jej poziom zrównał się z warzywami. Dodaj bulion.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 4 z 8

Gotuj ok. 7 min.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 5 z 8

Odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 6 z 8

Kiedy buraczki z płynem będą już zimne, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do chłodnika. Dopraw go solą, cukrem i pieprzem.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 7 z 8

Następnie schłodź minimum 1 h, a najlepiej całą noc w lodówce.

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Krok 8 z 8

Chłodnik podawaj z łyżką solonego twarogu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Roladki z omletu z twarożkiem i warzywami

    Roladki z omletu z twarożkiem i warzywami

    23 min Łatwy
  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu