Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

3 sposoby na wyklarowany rosół

Początkujący kucharze mogą mieć problem z ugotowaniem idealnego, klarownego rosołu. Czasami pomimo wielu starań, wychodzi zbyt tłusty i mętny. Istnieje jednak kilka sposobów na przygotowanie aromatycznej zupy. Jak wyklarować rosół? Podpowiadamy!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Kilka porad na początek

Aby przygotować doskonały rosół, warto kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim mięso i warzywa należy zalać zimną wodą, jeżeli wrzucimy je do gorącej, nie wydobędziemy prawdziwego smaku rosołu. Trzeba pamiętać, że warzywa i mięso uwalniają aromat podczas powolnego i równomiernego podgrzewania. Kolejnym popełnianym często błędem jest wykorzystywanie zamrożonego mięsa. Wówczas na rosole może pojawić się nadmierna ilość szumowin.

Ponadto rosół nie lubi pośpiechu – należy gotować wywar minimum 3 godziny na bardzo małym ogniu. Podczas gotowania, zupa wyparowuje, dlatego należy co jakiś czas uzupełniać ją wrzątkiem. A co zrobić, jeżeli mimo zachowania tych kilku ważnych zasad rosół nadal jest mętny? Sprawdź 3 sposoby jak wyklarować rosół i uzyskać właściwy smak i aromat zupy.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Klarowanie rosołu białkiem jaja

    Gotując rosół, czasami ograniczamy się tylko do usunięcia z jego powierzchni szumowin. Jednak tym sposobem możemy zmarnować część zupy i usunąć niewiele tłuszczu. Jak temu zapobiec? Wystarczy do gotującego się rosołu wlać 1-2 białka jajka kurzego. Podczas ścinania doskonale wchłonie tłuszcz i po kilku chwilach możemy ściągnąć go z powierzchni zupy.

    Inną metodą jest ubicie piany z białek i wymieszanie z wywarem. Należy wyjąć z zupy mięso i warzywa, dodać białko i podgotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. W tym czasie białko się zetnie, pochłaniając cały tłuszcz. Rosół należy odstawić z ognia i odczekać kilkanaście minut. Wszelkie zanieczyszczenia opadną na dno garnka, a my będziemy mogli przelać wyklarowany rosół przez sitko do czystego naczynia.

    Jak wyklarować rosół za pomocą cebuli?

    Gotując rosół, wykorzystujemy mięso drobiowe lub wołowe oraz włoszczyznę. Niektórzy z nas dodają również cebulę, która nadaje zupie jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Jednak nie każdy wie, że cebulę warto dodać w całości w łupinie. Wcześniej należy ją opalić nad ogniem, na przykład nad kuchenką gazową lub za pomocą opalarki. Równie dobrze można ją podpiec w piekarniku do zarumienienia. Dodatek cebuli sprawia, że rosół staje się bardziej klarowny oraz przybiera żółty kolor i wyrazisty smak.

    Klarowanie rosołu lodem

    Ostatnim sposobem na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z rosołu jest dodanie do niego kilku kostek lodu. Wystarczy tylko pozostawić zupę do wystygnięcia – zimna woda lub lód sprawią, że na powierzchni rosołu pozostanie tłuszcz, który będzie można łatwo usunąć za pomocą łyżki.

    Jak podkreślić smak rosołu?

    Smak rosołu zależy od rodzaju i ilości mięsa oraz warzyw. Jakie mięso na rosół warto wybrać? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się połączenie wołowiny i drobiu. Można wykorzystać łatę wołową, szponder, gicz wołową, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Rosół z kurczaka bez dodatku wołowiny będzie intensywny w smaku i przybierze jaśniejszy, bardziej żółty kolor. Jeżeli wiemy, jak ugotować rosół kierując się powyższymi zasadami, warto zadbać o dodatki.

    Oczywiście najbardziej popularny jest rosół z makaronem. Zupę można również nieco zmodyfikować, dodając pora pokrojonego w cząstki, a nawet… kalafiora! Aby rosół z kluseczkami był bardziej sycący, warto podawać go również z ugotowaną, słodką marchewką.

    Polecane artykuły

    Najprostszy sposób na dobry bulion!
    Najprostszy sposób na dobry bulion!
    7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
    7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
    Jakie mięso dodać do rosołu?
    Jakie mięso dodać do rosołu?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu