Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
ROSÓŁ jest zdrowy! Rozgrzewa, zaspokaja apetyt i leczy. Domowy rosół to cudowny wynalazek. Ugotowany na mięsie, z dużą ilością warzyw, dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim mnóstwo minerałów, które w trakcie gotowania przeniknęły do niego z mięsa i warzyw. Wypróbuj przepis na zdrowy i pyszny rosołek dla dzieci
Udko dokładnie umyj i oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć udko. Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Powoli gotuj.
Krok 2
5 min
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por umyj i posiekaj w cienkie paseczki. Czosnek obierz i umyj.
Krok 3
30 min
Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przynajmniej 30 minut. W tym czasie, według instrukcji na opakowaniu, ugotuj makaron.
Krok 4
20 min
Następnie z rosołu wyjmij udko. Oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do rosołu. Dodaj natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą morską. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut.
Krok 5
1 min
Rosół podawaj z ugotowanym makaronem. Dla młodszych dzieci, zupę możesz zmiksować blenderem na papkę. Smacznego :)
Krok 1
z
5
Udko dokładnie umyj i oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć udko. Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Powoli gotuj.
Krok 2
z
5
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por umyj i posiekaj w cienkie paseczki. Czosnek obierz i umyj.
Krok 3
z
5
Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przynajmniej 30 minut. W tym czasie, według instrukcji na opakowaniu, ugotuj makaron.
Krok 4
z
5
Następnie z rosołu wyjmij udko. Oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do rosołu. Dodaj natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą morską. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut.
Krok 5
z
5
Rosół podawaj z ugotowanym makaronem. Dla młodszych dzieci, zupę możesz zmiksować blenderem na papkę. Smacznego :)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0