Rosół z makaronem
61min
Łatwy
1
Udo kurczaka
1 l
Woda
1
Marchewka
30 g
Por (biała część)
1 pęczek
Pietruszka
5 g
Sól morska
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
10 g
Ziele angielskie mielone
10 g
Pieprz ziarnisty
10 g
Liść laurowy
10 g
Lubczyk
80 g
Korzeń pietruszki
300 g
Seler naciowy
1 ząbek
Czosnek
2 płaskich łyżek
Koperek
500 g
Makaron
.
Wartości odżywcze
Białko
23.25 g
Węglowodany
107.61 g
Tłuszcze
12.18 g
Wartość energetyczna
632.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
61 min
Krok 1
5 min
Udko dokładnie umyj i oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć udko. Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Powoli gotuj.
Krok 2
5 min
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por umyj i posiekaj w cienkie paseczki. Czosnek obierz i umyj.
Krok 3
30 min
Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przynajmniej 30 minut. W tym czasie, według instrukcji na opakowaniu, ugotuj makaron.
Krok 4
20 min
Następnie z rosołu wyjmij udko. Oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do rosołu. Dodaj natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą morską. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut.
Krok 5
1 min
Rosół podawaj z ugotowanym makaronem. Dla młodszych dzieci, zupę możesz zmiksować blenderem na papkę. Smacznego :)
ROSÓŁ jest zdrowy! Rozgrzewa, zaspokaja apetyt i leczy. Domowy rosół to cudowny wynalazek. Ugotowany na mięsie, z dużą ilością warzyw, dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim mnóstwo minerałów, które w trakcie gotowania przeniknęły do niego z mięsa i warzyw. Wypróbuj przepis na zdrowy i pyszny rosołek dla dzieci
Komentarze 0