Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dietetyczny rosół z królika

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kasia8768
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

75  dag
Królik
5  l
Woda
2 
Marchewka
50  g
Pasternak
0.5 
Seler naciowy
0.5 
Cebula biała
4  kulek
Ziele angielskie całe
trochę
Oregano
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
3 
Liść laurowy
trochę
Pietruszka
trochę
Lubczyk

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.73 g
Węglowodany
3.58 g
Tłuszcze
1.85 g
Wartość energetyczna
100.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Mięso królika dokładnie umyj i osusz. Poodcinaj zbędny tłuszcz i błonki. Podziel na porcje.
Krok 2
10 min
Pół cebuli usmaż na oliwie, aby nabrała ciemno-brązowego koloru.
Krok 3
5 min
Włoszczyznę obierz i podziel na średniej wielkości kawałki.
Krok 4
120 min
Do wody włóż porcje królika i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Zbieraj z wierzchu wody powstałą szumowinę, aby rosół był klarowny. Po ok. 2 godzinach wrzuć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę.
Krok 5
5 min
Przed końcem gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, natkę pietruszki i gałązkę suszonego oregano.
Krok 6
1 min
Podawaj z lanymi kluseczkami albo z makaronem i natką pietruszki.
Dietetyczny rosół z królika

Krok 1 z 6

Mięso królika dokładnie umyj i osusz. Poodcinaj zbędny tłuszcz i błonki. Podziel na porcje.

Dietetyczny rosół z królika

Krok 2 z 6

Pół cebuli usmaż na oliwie, aby nabrała ciemno-brązowego koloru.

Dietetyczny rosół z królika

Krok 3 z 6

Włoszczyznę obierz i podziel na średniej wielkości kawałki.

Dietetyczny rosół z królika

Krok 4 z 6

Do wody włóż porcje królika i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Zbieraj z wierzchu wody powstałą szumowinę, aby rosół był klarowny. Po ok. 2 godzinach wrzuć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę.

Dietetyczny rosół z królika

Krok 5 z 6

Przed końcem gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, natkę pietruszki i gałązkę suszonego oregano.

Dietetyczny rosół z królika

Krok 6 z 6

Podawaj z lanymi kluseczkami albo z makaronem i natką pietruszki.

Rosołek z królika jest bardzo lekki i aromatyczny, idealny dla osób na diecie oraz małych dzieci. Wykonanie jest proste i podobne do tradycyjnego rosołu. Pod koniec gotowania wystarczy, że doprawisz go lubczykiem, natką pietruszki oraz gałązką suszonego oregano, dzięki czemu nabierze on delikatnego charakteru. Dietetyczny rosół z królika najlepiej smakuje z kluseczkami lub makaronem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha