Dietetyczny rosół z królika
95min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
16.73 g
Węglowodany
3.58 g
Tłuszcze
1.85 g
Wartość energetyczna
100.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Mięso królika dokładnie umyj i osusz. Poodcinaj zbędny tłuszcz i błonki. Podziel na porcje.
Krok 2
10 min
Pół cebuli usmaż na oliwie, aby nabrała ciemno-brązowego koloru.
Krok 3
5 min
Włoszczyznę obierz i podziel na średniej wielkości kawałki.
Krok 4
120 min
Do wody włóż porcje królika i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Zbieraj z wierzchu wody powstałą szumowinę, aby rosół był klarowny. Po ok. 2 godzinach wrzuć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę.
Krok 5
5 min
Przed końcem gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, natkę pietruszki i gałązkę suszonego oregano.
Krok 6
1 min
Podawaj z lanymi kluseczkami albo z makaronem i natką pietruszki.
Rosołek z królika jest bardzo lekki i aromatyczny, idealny dla osób na diecie oraz małych dzieci. Wykonanie jest proste i podobne do tradycyjnego rosołu. Pod koniec gotowania wystarczy, że doprawisz go lubczykiem, natką pietruszki oraz gałązką suszonego oregano, dzięki czemu nabierze on delikatnego charakteru. Dietetyczny rosół z królika najlepiej smakuje z kluseczkami lub makaronem.
Komentarze 0