Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W wielu domach rodzinnych rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Wielu rodziców, gdy tylko dzieci zachorują, nastawia wielki gar rosołu.
Rosół z makaronem ulubiona zupa maluchów, zaraz obok pomidorowej. W końcu niedzielny rosół bardzo łatwo przerobić następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według tradycyjnych wskazówek do rosołu zawsze należy dodać korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak. Trzymając się receptur sprzed lat, do rosołu dodawano wówczas również kilka żołądków z kurczaka i serduszek.
Największą popularnością cieszy się rosół drobiowy, ale można też ugotować go, mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze należy wyjąć. Marchewkę pokroić w talarki i podać razem z porcją rosołu w miseczce. Jarzyny nadadzą się także idealnie na sałatkę!
Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu, można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki, do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzesz zbędny tłuszcz.
Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5-jajeczny, który można kupić w sklepie.
Domowy rosół z kury to potrawa, która jest niezwykle uniwersalna. Pomaga, gdy chcesz zwalczyć przeziębienie, nadaje się na codzienny obiad, a także na uroczyste przyjęcie czy spotkanie z zaproszonym gośćmi. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli.
Na gotowanie rosołu z kury trzeba wygospodarować trochę czasu. Żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły, należy trzymać zupę na gazie łącznie około dwóch godzin. Początkowo należy podgotować mięso z przyprawami, a następnie dodać wszystkie warzywa. Ważne, żeby się nie spieszyć, tylko gotować na wolnym ogniu, a nie w mocno bulgoczącej wodzie. Domowy rosół drobiowy przygotowany zgodnie z recepturą będzie aromatyczny i wyrazisty w smaku!
Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.
Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).
Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.
Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki