Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół z kury
Dodaj do CookBook

Rosół z kury

(4)
2 godz 6 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Korpus z kurczaka (około 500g)
2 
Udka z kurczaka zagrodowego (około 500 g)
1.5  l
Woda
5 
Ziarno pieprzu
5 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Liść laurowy
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Cebula z łupinkami
1  pęczek
Lubczyk
trochę
Sól do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Makaron 5 jajeczny ( nitki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.8 g
Wartość energetyczna
410.5 kcal
Tłuszcze
22.5 g
Białko
26.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W wielu domach rodzinnych rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Wielu rodziców, gdy tylko dzieci zachorują, nastawia wielki gar rosołu.  

 

Rosół z makaronem ulubiona zupa maluchów, zaraz obok pomidorowej. W końcu niedzielny rosół bardzo łatwo przerobić następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według tradycyjnych wskazówek do rosołu zawsze należy dodać korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak. Trzymając się receptur sprzed lat, do rosołu dodawano wówczas również kilka żołądków z kurczaka i serduszek.  

 

Największą popularnością cieszy się rosół drobiowy, ale można też ugotować go, mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze należy wyjąć. Marchewkę pokroić w talarki i podać razem z porcją rosołu w miseczce. Jarzyny nadadzą się także idealnie na sałatkę! 

 

Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu, można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki, do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzesz zbędny tłuszcz. 

 

Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5-jajeczny, który można kupić w sklepie. 

 

Domowy rosół z kury to potrawa, która jest niezwykle uniwersalna. Pomaga, gdy chcesz zwalczyć przeziębienie, nadaje się na codzienny obiad, a także na uroczyste przyjęcie czy spotkanie z zaproszonym gośćmi. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli.  

 

Na gotowanie rosołu z kury trzeba wygospodarować trochę czasu. Żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły, należy trzymać zupę na gazie łącznie około dwóch godzin. Początkowo należy podgotować mięso z przyprawami, a następnie dodać wszystkie warzywa. Ważne, żeby się nie spieszyć, tylko gotować na wolnym ogniu, a nie w mocno bulgoczącej wodzie. Domowy rosół drobiowy przygotowany zgodnie z recepturą będzie aromatyczny i wyrazisty w smaku!

Przygotowanie

126 min
  • Krok 1

    3 min
    Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.
  • Krok 2

    1 min
    Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).
  • Krok 3

    50 min
    Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 4

    1 min
    Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
  • Krok 6

    5 min
    Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.
  • Krok 7

    60 min
    Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
  • Krok 8

    1 min
    Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki
Rosół z kury

Krok 1 z 8

Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.

Rosół z kury

Krok 2 z 8

Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).

Rosół z kury

Krok 3 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.

Rosół z kury

Krok 4 z 8

Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .

Rosół z kury

Krok 5 z 8

Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.

Rosół z kury

Krok 6 z 8

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.

Rosół z kury

Krok 7 z 8

Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.

Rosół z kury

Krok 8 z 8

Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
00
44
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu