Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rosół z kury

Rosół z kury

(4)
2 godz 6 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Korpus z kurczaka (około 500g)
2 
Udka z kurczaka zagrodowego (około 500 g)
1.5  l
Woda
5 
Ziarno pieprzu
5 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Liść laurowy
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Cebula z łupinkami
1  pęczek
Lubczyk
trochę
Sól do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Makaron 5 jajeczny ( nitki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.3 g
Węglowodany
25.83 g
Tłuszcze
22.53 g
Wartość energetyczna
410.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Przejęłam tą „rosołową” tradycję i jeśli moje dzieci zachorują – nastawiam  wielki gar rosołku.

Rosół z makaronem to też ulubiona zupa mojego synka, zaraz obok pomidorowej. Często jeśli zostanie mi nieco niedzielnego rosołu, przerabiam go następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według wskazówek mojej mamy do rosołu zawsze dodaję korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak.  Jako grzeczna córka mamusi ściśle stosuję się zawsze do jej zaleceń. Wierzę w jej doświadczenie i dobry smak, bo nigdzie obiady tak nie smakują jak u mamy:) Moja mama dodawała też często do rosołu kilka żołądków z kurczaka i serduszek. Zawsze wyłowiłyśmy je z siostrą dla siebie.

Najbardziej smakuje mi rosół drobiowy, ale można też ugotować go mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze wyjmuję. Marchewkę kroję w talarki i podaję razem z porcją rosołu w miseczce, albo wykorzystuję do sałatki jarzynowej.

Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu to można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki ,do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzemy tłuszcz.

Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5 jajeczny, który można kupić w sklepie.

Przygotowanie

126 min
  • Krok 1

    3 min
    Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.
  • Krok 2

    1 min
    Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).
  • Krok 3

    50 min
    Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 4

    1 min
    Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
  • Krok 6

    5 min
    Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.
  • Krok 7

    60 min
    Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
  • Krok 8

    1 min
    Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki
Rosół z kury

Krok 1 z 8

Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.

Rosół z kury

Krok 2 z 8

Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).

Rosół z kury

Krok 3 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.

Rosół z kury

Krok 4 z 8

Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .

Rosół z kury

Krok 5 z 8

Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.

Rosół z kury

Krok 6 z 8

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.

Rosół z kury

Krok 7 z 8

Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.

Rosół z kury

Krok 8 z 8

Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    4 godz 42 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni
  • Zupa pomidorowa z grissini

    Zupa pomidorowa z grissini

    1 godz 27 min Średni
  • Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

    Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

    4 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu