Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół z kury

0
2 godz 6 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Korpus z kurczaka (około 500g)
2 
Udka z kurczaka zagrodowego (około 500 g)
1.5  l
Woda
5 
Ziarno pieprzu
5 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Liść laurowy
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler (część korzeniowa)
1 
Cebula z łupinkami
1  pęczek
Lubczyk
trochę
Sól do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki
1  opakowanie
Makaron 5 jajeczny ( nitki)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.3 g
Węglowodany
25.83 g
Tłuszcze
22.53 g
Wartość energetyczna
410.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

126 min
Krok 1
3 min
Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.
Krok 2
1 min
Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).
Krok 3
50 min
Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.
Krok 4
1 min
Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .
Krok 5
5 min
Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.
Krok 6
5 min
Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 7
60 min
Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.
Krok 8
1 min
Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki
Rosół z kury

Krok 1 z 8

Korpus z kurczaka i udka dokładnie myjemy i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą.Proporcje wody do ilości mięsa to około 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody.

Rosół z kury

Krok 2 z 8

Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz solimy ( u mnie około 1/2 łyżeczki ).

Rosół z kury

Krok 3 z 8

Gotujemy na małym ogniu około 50 minut z lekko odkrytą przykrywką. Rosół powinien ” pyrkać” na gazie. W trakcie gotowania zbieramy łyżką szumowinę.

Rosół z kury

Krok 4 z 8

Marchewkę , pietruszkę i seler obieramy i dodajemy po 50 minutach do gotującego się rosołu razem z kawałkiem pora .

Rosół z kury

Krok 5 z 8

Cebulę obieramy . Łupinek z cebuli nie wyrzucamy, a przysmażamy je na patelni bez tłuszczu i dodajemy do rosołu.

Rosół z kury

Krok 6 z 8

Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble. Można też opalić cebulę na patelni razem z łupinkami. Dodajemy do gotującej się zupy.

Rosół z kury

Krok 7 z 8

Rosół zostawiamy na małym gazie na kolejną godzinę. Pokrywka powinna być minimalnie uchylona . W razie potrzeby solimy jeszcze odrobinę.

Rosół z kury

Krok 8 z 8

Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i zalewamy rosołem. Podajemy z natką pietruszki

Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Przejęłam tą „rosołową” tradycję i jeśli moje dzieci zachorują – nastawiam  wielki gar rosołku.

Rosół z makaronem to też ulubiona zupa mojego synka, zaraz obok pomidorowej. Często jeśli zostanie mi nieco niedzielnego rosołu, przerabiam go następnego dnia na pomidorówkę lub ogórkową. Według wskazówek mojej mamy do rosołu zawsze dodaję korpus z kurczaka. Ponoć wówczas rosół ma wyrazisty smak.  Jako grzeczna córka mamusi ściśle stosuję się zawsze do jej zaleceń. Wierzę w jej doświadczenie i dobry smak, bo nigdzie obiady tak nie smakują jak u mamy:) Moja mama dodawała też często do rosołu kilka żołądków z kurczaka i serduszek. Zawsze wyłowiłyśmy je z siostrą dla siebie.

Najbardziej smakuje mi rosół drobiowy, ale można też ugotować go mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Po ugotowaniu zupy warzywa i mięso zawsze wyjmuję. Marchewkę kroję w talarki i podaję razem z porcją rosołu w miseczce, albo wykorzystuję do sałatki jarzynowej.

Jeśli chcecie pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu to można lekko ściągnąć go przy pomocy ręczników papierowych lub wstawiając garnek z zupą do lodówki ,do wystudzenia. Wówczas bez problemu łyżką zbierzemy tłuszcz.

Najlepszy rosół jest oczywiście z domowym makaronem, ale świetnie sprawdzi się też tutaj makaron 5 jajeczny, który można kupić w sklepie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika