Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tytuł mówi chyba sam za siebie. Przedstawiam szybki krupnik dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na to, aby w kuchni się zasiedzieć (przynajmniej nie w tygodniu).W przepisie, pewno ku zaskoczeniu wielu, nie znajdziecie ziemniaków. Jeśli je pominiemy zaoszczędzimy sporo czasu na ich obieraniu i gotowaniu, a kasza w krupniku nasyci nas wystarczająco. Wracając ze szkoły, uczelni, pracy kupcie włoszczyznę oraz waszą ulubioną kaszę (u mnie tradycyjna jęczmienna) i przyrządźcie sobie smaczny, zdrowy i szybki krupnik w niespełna pół godziny!
A miłośnikom krupników w każdej postaci na pewno spodobają się:
Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną
Krupnik na gęsinie
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami oraz kompendium wiedzy o kaszach, czyli tym, co sprawia, że krupnik jest taki pyszny!
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
Warzywa zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowaną dodać do gotujących się warzyw.
Do garnka dodać także umyte skrzydełka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, marchewki i pietruszki.Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
Do prawie gotowej zupy dodać szklankę kaszy jęczmiennej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.10-15 minut.
Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.