Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tytuł mówi chyba sam za siebie. Przedstawiam szybki krupnik dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na to, aby w kuchni się zasiedzieć (przynajmniej nie w tygodniu).W przepisie, pewno ku zaskoczeniu wielu, nie znajdziecie ziemniaków. Jeśli je pominiemy zaoszczędzimy sporo czasu na ich obieraniu i gotowaniu, a kasza w krupniku nasyci nas wystarczająco. Wracając ze szkoły, uczelni, pracy kupcie włoszczyznę oraz waszą ulubioną kaszę (u mnie tradycyjna jęczmienna) i przyrządźcie sobie smaczny, zdrowy i szybki krupnik w niespełna pół godziny!
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
Krok 2
5 min
Warzywa zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 3
6 min
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowaną dodać do gotujących się warzyw.
Krok 4
2 min
Do garnka dodać także umyte skrzydełka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 5
10 min
Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, marchewki i pietruszki.Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
Krok 6
15 min
Do prawie gotowej zupy dodać szklankę kaszy jęczmiennej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.10-15 minut.
Krok 7
3 min
Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.
Krok 1
z
7
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i włożyć do dużego garnka.
Krok 2
z
7
Warzywa zalać 2 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 3
z
7
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić z kilkoma łyżkami oliwy na patelni. Tak przygotowaną dodać do gotujących się warzyw.
Krok 4
z
7
Do garnka dodać także umyte skrzydełka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 5
z
7
Gotować aż wszystkie warzywa będą półmiękkie, wówczas wyłowić skrzydełka, selera, marchewki i pietruszki.Mięso obrać, marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki – dodać do zupy.
Krok 6
z
7
Do prawie gotowej zupy dodać szklankę kaszy jęczmiennej i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok.10-15 minut.
Krok 7
z
7
Krupnik podawać z dodatkiem posiekanego koperku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
A
AniaSKL
Zrobiłam krupnik! Tak szybko jak się go robiło tak szybko znikł ze stołu. Syn prosi o więcej, także w tym tygodniu znów u mnie zagości ;) Bardzo polecam, przepyszny, smakowity i lekki.
Winiary
Expert
Super! Bardzo miło nam czytać takie opinie :) Polecamy też inne nasze zupy :) Może np. zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą również Wam zasmakuje? :) Lub klasyczna szczawiowa? :) Pozdrawiamy!
A
AniaSKL
Niesamowite! Uwielbiam takie szybkie dania. Jutro u mnie ten przepis będzie gościł na stole. Winiary, Dziękuję że jesteś :)
Winiary
Expert
AniaSKL, miło nam, że możemy być w Twojej kuchni :) Jak wyszedł krupnik? Daj znać!
Komentarze 2