Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
1 godz 43 min
Średni
1
Porcja rosołowa z kurczaka
2
Podudzia z kurczaka
0.67
szklanka
Kasza jęczmienna mazurska perłowa drobna
150
g
Borowiki mrożone
2
łyżek
Masło klarowane
5
Średnie ziemniaki
2.5
l
Woda
1
Marchewka
1
Pietruszka (korzeń)
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por
1
Natka pietruszki
1
łyżeczka
Lubczyk suszony
3
Ziarno ziela angielskiego
3
Liść laurowy
4
Ziarno pieprzu
4
łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
18.77 g
Węglowodany
19.9 g
Tłuszcze
20.89 g
Wartość energetyczna
341.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
103 min
Krok 1
5 min
Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Krok 2
40 min
Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Krok 3
15 min
Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 5
5 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
Krok 6
15 min
Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
Krok 7
5 min
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
Krok 8
5 min
Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
Krok 9
3 min
Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.
Krupnik to zupa, do której chętnie wracam zimową porą. Zazwyczaj gotuję go z dodatkiem suszonych grzybów, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mrożone borowiki i to był strzał w dziesiątkę. Krupnik z borowikami zabielony śmietanką i posypany natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Jest zdecydowanie bardziej delikatny i subtelny w smaku od wersji tej zupy z suszonymi grzybami. Moja rodzina jednogłośnie zdecydowała, że krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną smakuje im najbardziej!
Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.
Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.
Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:
Krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik na gęsinie
Krupnik drobiowy
Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.
Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.
Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:
Krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik na gęsinie
Krupnik drobiowy
Komentarze 0