Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

0
1 godz 43 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Porcja rosołowa z kurczaka
2 
Podudzia z kurczaka
0.67  szklanka
Kasza jęczmienna mazurska perłowa drobna
150  g
Borowiki mrożone
2  łyżek
Masło klarowane
5 
Średnie ziemniaki
2.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
3 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
4  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.77 g
Węglowodany
19.9 g
Tłuszcze
20.89 g
Wartość energetyczna
341.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

103 min
Krok 1
5 min
Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Krok 2
40 min
Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
Krok 3
15 min
Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 5
5 min
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
Krok 6
15 min
Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
Krok 7
5 min
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
Krok 8
5 min
Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
Krok 9
3 min
Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 1 z 9

Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 2 z 9

Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 3 z 9

Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 5 z 9

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 6 z 9

Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 7 z 9

Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 8 z 9

Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 9 z 9

Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.

Krupnik to zupa, do której chętnie wracam zimową porą. Zazwyczaj gotuję go z dodatkiem suszonych grzybów, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mrożone borowiki i to był strzał w dziesiątkę. Krupnik z borowikami zabielony śmietanką i posypany natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Jest zdecydowanie bardziej delikatny i subtelny w smaku od wersji tej zupy z suszonymi grzybami. Moja rodzina jednogłośnie zdecydowała, że krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną smakuje im najbardziej!

Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.

Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.

Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:
Krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik na gęsinie
Krupnik drobiowy
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika