Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną
Dodaj do CookBook

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

(0)
1 godz 43 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Porcja rosołowa z kurczaka
2 
Podudzia z kurczaka
0.67  szklanka
Kasza jęczmienna mazurska perłowa drobna
150  g
Borowiki mrożone
2  łyżek
Masło klarowane
5 
Średnie ziemniaki
2.5  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1 
Natka pietruszki
1  łyżeczka
Lubczyk suszony
3 
Ziarno ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
4 
Ziarno pieprzu
4  łyżek
Gęsta kwaśna śmietana
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.9 g
Wartość energetyczna
341.8 kcal
Tłuszcze
20.9 g
Białko
18.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krupnik to zupa do której chętnie wracam zimową porą. Zazwyczaj gotuję go z dodatkiem suszonych grzybów, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mrożone borowiki i to był strzał w dziesiątkę. Krupnik z borowikami zabielony śmietanką i posypany natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Jest zdecydowanie bardziej delikatny i subtelny w smaku od wersji tej zupy z suszonymi grzybami. Moja rodzina jednogłośnie zdecydowała, że krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną smakuje im najbardziej!

Mrożone borowiki można bez problemu kupić w większych marketach spożywczych. Są bardzo wygodne w użytkowaniu, bo zostały wcześniej dokładnie umyte i pokrojone na małe kawałki więc wystarczy je tylko usmażyć. Borowiki można oczywiście zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, choć ja pozostanę przy krupniku z borowikami.

Do mojej zupy dodałam bardzo drobną kaszę jęczmienną mazurską. Na początku może się Wam wydawać, że jest jej za mało w przepisie, ale w trakcie gotowania kasza pęcznieje, a krupnik z borowikami staje się gęsty.

Wielbicielom krupniku, nie tylko tego z borowikami, polecam także:
Krupnik z kaszą kuskus
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik na gęsinie
Krupnik drobiowy

Przygotowanie

103 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  • Krok 2

    40 min
    Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.
  • Krok 6

    15 min
    Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.
  • Krok 8

    5 min
    Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.
  • Krok 9

    3 min
    Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.
Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 1 z 9

Umyte kawałki kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 2 z 9

Zagotowujemy i zbieramy łyżką szumowiny. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 3 z 9

Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy. Dorzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszony lubczyk. Gotujemy kolejne 15 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 5 z 9

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy borowiki.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 6 z 9

Usmażone grzyby dodajemy do zupy razem z kaszą jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 7 z 9

Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, i kroimy na małe kawałki, po czym ponownie dodajemy do krupniku.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 8 z 9

Śmietanę hartujemy z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka ciągle mieszając.

Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

Krok 9 z 9

Na koniec krupnik z borowikami doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Niski poziom soli
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik - jak ugotować?

    Krupnik - jak ugotować?

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Krupnik z boczkiem i brukselką

    Krupnik z boczkiem i brukselką

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu