Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udko z kurczaka bez skóry
1  paczka
Włoszczyzna (może być z kapustą)
5 
Ziemniaki
0.5  szklanka
Kasza kuskus
trochę
Świeży koperek
trochę
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.55 g
Węglowodany
33.11 g
Tłuszcze
5.25 g
Wartość energetyczna
227.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Hmm… co by tu zmienić na wiosnę? Przemalować salon? A może raczej opróżnić strych ze wszystkich potrzebnych rzeczy, które przez lata zrobiły się niepotrzebne (chociaż tak naprawdę już takie były w momencie, kiedy na niego trafiły)? A może lepiej zostać w przytulnej kuchni i zmienić przepis na krupnik, który zimą przygotowuję w bardzo rozgrzewającej i pożywnej wersji. Jaki powinien być ten wiosenny? Lekki, drobiowy, mocno koperkowy. Postanowiłam zastąpić kaszę jęczmienną kaszką kuskus, bo jak zmieniać, to po całości :) Pomysł był dobry, krupnik w zupełnie odmienionej wersji zyskał uznanie domowników i w okresie wiosenno-letnim z pewnością będzie często pojawiał się na naszym stole. W wersji light można ograniczyć nieco ilość węglowodanów, rezygnując z ziemniaków na rzecz dwóch kolejnych łyżek kaszki kuskus. Albo pójść w drugą stronę i dodać nieco słodkiej śmietanki.
A strychem zajmę się nieco później, może po drugim daniu… :)

Przygotowanie

94 min
  • Krok 1

    60 min
    Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).
  • Krok 2

    5 min
    Wyciągam mięso i włoszczyznę.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
  • Krok 4

    20 min
    Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 1 z 6

Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 2 z 6

Wyciągam mięso i włoszczyznę.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 3 z 6

Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 4 z 6

Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 5 z 6

Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 6 z 6

Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa krem z zielonego groszku na przekór zimie

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu