Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus
Dodaj do CookBook

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udko z kurczaka bez skóry
1  paczka
Włoszczyzna (może być z kapustą)
5 
Ziemniaki
0.5  szklanka
Kasza kuskus
trochę
Świeży koperek
trochę
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.1 g
Wartość energetyczna
227.3 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
11.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Hmm… co by tu zmienić na wiosnę? Przemalować salon? A może raczej opróżnić strych ze wszystkich potrzebnych rzeczy, które przez lata zrobiły się niepotrzebne (chociaż tak naprawdę już takie były w momencie, kiedy na niego trafiły)? A może lepiej zostać w przytulnej kuchni i zmienić przepis na krupnik, który zimą przygotowuję w bardzo rozgrzewającej i pożywnej wersji. Jaki powinien być ten wiosenny? Lekki, drobiowy, mocno koperkowy. Postanowiłam zastąpić kaszę jęczmienną kaszką kuskus, bo jak zmieniać, to po całości :) Pomysł był dobry, krupnik w zupełnie odmienionej wersji zyskał uznanie domowników i w okresie wiosenno-letnim z pewnością będzie często pojawiał się na naszym stole. W wersji light można ograniczyć nieco ilość węglowodanów, rezygnując z ziemniaków na rzecz dwóch kolejnych łyżek kaszki kuskus. Albo pójść w drugą stronę i dodać nieco słodkiej śmietanki.
A strychem zajmę się nieco później, może po drugim daniu… :)

Przygotowanie

94 min
  • Krok 1

    60 min
    Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).
  • Krok 2

    5 min
    Wyciągam mięso i włoszczyznę.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
  • Krok 4

    20 min
    Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    2 min
    Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 1 z 6

Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 2 z 6

Wyciągam mięso i włoszczyznę.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 3 z 6

Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 4 z 6

Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 5 z 6

Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 6 z 6

Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

    Jajka przepiórcze w wiosennym wydaniu

    23 min Łatwy
  • Wiosenny tort sałatkowy

    Wiosenny tort sałatkowy

    1 godz 30 min Średni
  • Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    55 min Łatwy
  • Wiosenny szybki gulasz warzywny

    Wiosenny szybki gulasz warzywny

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu