Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

(0)
1 godz 34 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Udko z kurczaka bez skóry
1  paczka
Włoszczyzna (może być z kapustą)
5 
Ziemniaki
0.5  szklanka
Kasza kuskus
trochę
Świeży koperek
trochę
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.55 g
Węglowodany
33.11 g
Tłuszcze
5.25 g
Wartość energetyczna
227.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

94 min
Krok 1
60 min
Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).
Krok 2
5 min
Wyciągam mięso i włoszczyznę.
Krok 3
5 min
Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Krok 4
20 min
Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.
Krok 5
2 min
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
2 min
Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.
Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 1 z 6

Przygotowuję bulion drobiowo-warzywny (bez marchewki).

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 2 z 6

Wyciągam mięso i włoszczyznę.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 3 z 6

Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, dodaję go garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 4 z 6

Gotuję 15 minut, dodaję kuskus i gotuję kolejne 5 minut, często mieszając.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 5 z 6

Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Wiosenny krupnik z kaszą kuskus

Krok 6 z 6

Na talerzach posypuję dużą ilością posiekanego koperku.

Hmm… co by tu zmienić na wiosnę? Przemalować salon? A może raczej opróżnić strych ze wszystkich potrzebnych rzeczy, które przez lata zrobiły się niepotrzebne (chociaż tak naprawdę już takie były w momencie, kiedy na niego trafiły)? A może lepiej zostać w przytulnej kuchni i zmienić przepis na krupnik, który zimą przygotowuję w bardzo rozgrzewającej i pożywnej wersji. Jaki powinien być ten wiosenny? Lekki, drobiowy, mocno koperkowy. Postanowiłam zastąpić kaszę jęczmienną kaszką kuskus, bo jak zmieniać, to po całości :) Pomysł był dobry, krupnik w zupełnie odmienionej wersji zyskał uznanie domowników i w okresie wiosenno-letnim z pewnością będzie często pojawiał się na naszym stole. W wersji light można ograniczyć nieco ilość węglowodanów, rezygnując z ziemniaków na rzecz dwóch kolejnych łyżek kaszki kuskus. Albo pójść w drugą stronę i dodać nieco słodkiej śmietanki.
A strychem zajmę się nieco później, może po drugim daniu… :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha