Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik na podrobach

2
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Świeże grzyby leśne lub, jeśli nie masz, 30 g suszonych, wcześniej namoczonych
750  ml
Woda
150  g
Serca drobiowe lub inne (np. wieprzowe)
150  g
Żołądki kurze, indycze lub z kaczki
1 
Marchewka średniej wielkości
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  pęczek
Koperek lub szczypiorek
1 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Oliwa lub olej do smażenia
trochę
Kumin mielony
trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.38 g
Węglowodany
11.46 g
Tłuszcze
6.37 g
Wartość energetyczna
213.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
5 min
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Grzyby i pora pokrój w plasterki. Podroby oczyść.
Krok 2
5 min
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa i smaż całość aż się mocno zarumienią (mogą się odrobinę przypalić) Dodaj podroby i całość obsmaż.
Krok 3
3 min
Dodaj por oraz grzyby i smaż całość ok 3min.
Krok 4
30 min
Po tym czasie dodaj wodę oraz ziemniaki i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5
10 min
Po tym czasie zawartość opakowania wymieszaj z odrobiną zimnej wody a następnie dodaj do zupy. Zagotuj.
Krok 6
2 min
Koperek posiekaj bardzo drobno i dodaj do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Podawaj z kwaśną śmietaną.
Krupnik na podrobach

Krok 1 z 7

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Grzyby i pora pokrój w plasterki. Podroby oczyść.

Krupnik na podrobach

Krok 2 z 7

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa i smaż całość aż się mocno zarumienią (mogą się odrobinę przypalić) Dodaj podroby i całość obsmaż.

Krupnik na podrobach

Krok 3 z 7

Dodaj por oraz grzyby i smaż całość ok 3min.

Krupnik na podrobach

Krok 4 z 7

Po tym czasie dodaj wodę oraz ziemniaki i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

Krupnik na podrobach

Krok 5 z 7

Po tym czasie zawartość opakowania wymieszaj z odrobiną zimnej wody a następnie dodaj do zupy. Zagotuj.

Krupnik na podrobach

Krok 6 z 7

Koperek posiekaj bardzo drobno i dodaj do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem.

Krupnik na podrobach

Krok 7 z 7

Podawaj z kwaśną śmietaną.

Sprawdź jak przyrządzić prawdziwie polski krupnik na podrobach razem z WINIARY i Robertem Harna!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Jola
.

Czy tu aby na pewno ma być aż 300 g suszonych grzybów?????

Winiary
.
Expert

Jolu, proponujemy 300 g świeżych grzybów. W przypadku suszonych oczywiście będzie to znacznie mniejsza ilość (garść, maksymalnie półtorej). Dziękujemy za zwrócenie uwagi, za chwilkę doprecyzujemy to w przepisie.

Pokaż więcej komentarzy